Θεοφάνεια στη Σμύρνη για πρώτη φορά από το 1922 | Συγκλονιστικό video

θεοφάνεια-στη-σμύρνη-για-πρώτη-φορά-απ-318825
Ο Τίμιος Σταυρός ρίπτεται κατά την τελετή του αγιασμού των υδάτων στην Παλιά Παραλία του Θερμαϊκού, στη Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ PIXEL/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Για πρώτη φορά μετά το 1922 πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σμύρνη η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων.

Η ιστορική τελετή πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα εορταστικό χαρακτήρα στο λιμάνι της πόλης μετά από επίσημη άδεια που έδωσαν οι τουρκικές αρχές.

Παρόντες τα μέλη της παροικίας, οι ορθόδοξοι της περιοχής, Έλληνες που κατέφτασαν από τα κοντινά νησιά αλλά και Τούρκοι που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Δείτε την τελετή:

Για να πιάσουν τον σταυρό έπεσαν στα παγωμένα νερά επτά άνθρωποι. Το «παρών», δε, στην ιστορική στιγμή έδωσαν ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην περιοχή, Θεόδωρος Τσακίρης, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Τον αγιασμό των υδάτων τέλεσε ο πατήρ Κύριλλος, ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922, ενώ παρών ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Λορέντζο.

Στο μήνυμά του ο Πατήρ Κύριλλος ευχήθηκε «σε όλη τη Ρωμιοσύνη έτσι να πορεύεται πάντοτε μέσα στο ρου και τον χρόνο της ιστορίας, χωρίς ποτέ να χάνεται, να σβήνεται, να γίνεται αλησμόνητη, αλλά να είναι πάντοτε παρούσα μέσα από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ο ίδιος, συγκινημένος, έστειλε την αγάπη του στην Ελλάδα «με σταγόνες από τον αγιασμό της Σμύρνης μαζί με τα δάκρυα αλλά και την χαρά των προγόνων μας, σήμερα».

Πηγή: tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook