Θεία Λειτουργία σε Κρητικό Μοναστήρι μετά από 600 χρόνια

θεία-λειτουργία-σε-κρητικό-μοναστήρι-325232

Στον χώρο που κατά πολλούς λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, στο Λουσούδι Καπετανιανών και συγκεκριμένα στην Μονή των Τριών Ιεραρχών, οι καμπάνες θα χτυπήσουν για μία ακόμη φορά και η  Θεία Λειτουργία θα γίνει ξανά μετά από μισή και παραπάνω χιλιετία ανήμερα του εορτασμού των τριών Ιεραρχών ενώ τα θυρανοίξια θα γίνουν πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα του 2016.

Πρόκειται για ένα άκρως γραφικό μοναστήρι με καταπληκτική ιστορία  που ξεκινάει στα 1400μ.Χ. τότε  που κυνηγημένος από το φανατικό Καθολικό Λατινικό Ιερατείο του Χάνδακα, ο Ιωσήφ Φιλάγρης, ορθόδοξος μοναχός, καταφεύγει στα Αστερούσια και ιδρύει την συγκεκριμένη μονή στο  Λουσούδι Καπετανιανών. Εδώ διδάσκει Αριστοτέλη – Πλάτωνα και τους λοιπούς Έλληνες φιλοσόφους μαζί με τα κείμενα των Πατέρων της εκκλησίας  και αντιγράφει τα έργα όλων των μεγάλων της ελληνικής φιλοσοφίας.

Σήμερα, τα συγγράμματα αυτά βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες του κόσμου, δηλαδή, πολύ απλά, εδώ λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό πανεπιστήμιο.

Από τότε πέρασαν 600 χρόνια, το μοναστήρι ρήμαξε, έγινε μάντρα. Τα τελευταία χρόνια έγιναν αρχαιολογικές ανασκαφές από τον μακαρίτη καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα και έφερε στο φώς το μοναστήρι. Πέρυσι και φέτος αναστηλώθηκε ο Ναός των Τριών Ιεραρχών. Όλα αυτά έγιναν με δαπάνες της Ιεράς Μονής Κουδουμά, προεξέχοντος του Ηγουμένου Μακαρίου Σπυριδάκη. Η επίβλεψη έγινε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον Αρχιτέκτονα Ηρακλή Πυργιανάκη. Όλη η οικοπεδική έκταση που βρίσκεται  το μοναστήρι δωρήθηκε στην Μονή Κουδουμά από τον μοναχό Ιλαρίωνα Σταματάκη.

Τα παραπάνω αναφέρει ο Ηρακλής Πυργιανάκης ,αρχιτέκτονάς μηχανικός και ένας από τους επιβλέποντες του έργου καλώντας πιστούς να παραβρεθούν  αύριο εκ νέου στον ναό στο  Λουσούδι που βρίσκεται 2,5χλμ. από τα Καπετανιάνα  και ο οποίος θα λειτουργήσει μετά από 600 χρόνια

Γιατί τίποτα δεν πρέπει να πεθαίνει και να χάνεται τελικά, ιδιαίτερα στον χώρο των γραμμάτων, του πολιτισμού και της θρησκείας. Αυτά είναι η ιστορία μας.

Πηγή : neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook