Η 5χρονη που πάσχει από το «Σύνδρομο της Ραπουνζέλ» | Σοκαριστικές εικόνες

η-5χρονη-που-πάσχει-από-το-σύνδρομο-της-252980

a1aa0ee28544df41d219e763498c0411_LΈνα 5χρονο κοριτσάκι από την Αδελαΐδα της Αυστραλίας μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της περιοχής με έντονους πόνους στην κοιλιά. Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι μια τεράστια μπάλα από τρίχες είχε μπλοκάρει το πεπτικό της σύστημα.

Μερικές εβδομάδες πριν νοσηλευτεί, το κοριτσάκι εμφάνισε πόνους που σταδιακά επιδεινώνονταν και έχανε μέρα με τη μέρα την όρεξή της, αναφέρουν οι γιατροί στη σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Case Reports.

Διαπιστώθηκε ότι το κοριτσάκι είχε ιστορικό τριχοτιλλομανίας, διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την εμμονή του ατόμου να τραβά και να αφαιρεί τρίχες από κάθε σημείο του σώματός του, αλλά και τριχοφαγίας, όταν δηλαδή οι τρίχες τρώγονται μετά την αφαίρεσή τους από το δέρμα.

Όταν οι γιατροί εξέτασαν το κοριτσάκι, εντόπισαν μια μεγάλη, συμπαγή μάζα στην κοιλιά της. Οι απεικονιστικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της μάζας τριχών στο στομάχι της.

rapunzel_syndromeΗ διάγνωση των γιατρών αναφέρει πως η 5χρονη πάσχει από το λεγόμενο «Σύνδρομο της Ραπουνζέλ», μια σπάνια διαταραχή που πήρε το όνομά της από τη γνωστή ηρωίδα του παραμυθιού με τα μακριά μαλλιά.

Το σύνδρομο είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς έχουν καταγραφεί μόλις 120 περιστατικά στην ιατρική βιβλιογραφία. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για νεαρές κοπέλες.

rapunzel_syndrome_3
rapunzel_syndrome_4Το «Σύνδρομο της Ραπουνζέλ» είναι μια διαταραχή κατά την οποία ανευρίσκονται μάζες τριχών (τριχοπίλημα) στη γαστρεντερική οδό, έπειτα από κατάποση των τριχών. Εκδηλώνεται κατ’ εξοχήν σε συναισθηματικά διαταραγμένα ή διανοητικώς καθυστερημένα νεαρά άτομα. Το τριχοπίλημα προκαλεί πόνους και ναυτία και αν δεν αφαιρεθεί μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο στομάχι και το έντερο.

Η 5χρονη από την Αυστραλία υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρέθηκε μάζα 125 γραμμαρίων (περίπου όσο ένα μήλο) από το στομάχι της. Ήταν σε θέση να φάει μετά την επέμβαση και αναρρώνει, ενώ ακολουθεί συμπεριφορική θεραπεία ώστε να αντιμετωπίσει την τριχοτιλλομανία.

rapunzel_syndrome_2onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook