Η Χανιώτισσα από τον Κουρνά που έσωσε το «Σηφαλιό» από τη λύσσα των Ναζί και η απίστευτη παράσταση του 1ου ΓΕΛ Χανίων | Photos + Video

η-χανιώτισσα-από-τον-κουρνά-που-έσωσε-τ-758704

Σε ένα μάθημα ζωής για τους παρευρισκόμενους μετέτρεψαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Χανίων την εκδήλωση για  για την απονομή του βραβείου του «Δικαίου των Εθνών» του Yad Vashem στους συγγενείς της Αθηνάς Βαρβατάκη για τη διάσωση του μικρού Εβραίου Ιωσήφ Βεντούρα από τους Ναζί που φιλοξενήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά, παρουσία της πρέσβειρας του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν – Άμπα.«To όνομά μου είναι Ιωσήφ. Όμως στην οικογένειά μου και ανάμεσα στους φίλους μου, το όνομά μου είναι, Σήφης. Η Αθηνά με φώναζε «»Σηφαλιό». Η Αθηνά. Ένα λουλούδι που γεννήθηκε σ’ αυτή το νησί μ’ έμαθε ν’ αγαπώ αυτήν τη γη, να γίνω Χανιώτης» θυμήθηκε συγκινημένος ο κ. Βεντούρας, μιλώντας στο κοινό μετά την βράβευση: «Και μεγάλωσα με τα αρώματα και τα παραμύθια αυτού του νησιού, όπως μου τα έλεγε η Αθηνά».Εβραϊκή οικογένεια εμπόρων των Χανίων οι Βεντούρα, γλιτώνουν από το «Τάναϊς» και διαφεύγουν στην Αθήνα. Μαζί τους, η οικονόμος τους, Αθηνά Βαρβατάκη, το πέμπτο παιδί αγροτικής οικογένειας από τον Κουρνά που αποφασίζει να δέσει τη ζωή της με την σωτηρία του μικρού Ιωσήφ. Τον παίρνει μαζί της στο σπίτι της οικογένειας Πετρόχειλου στην Εκάλη- όπου δουλεύει ως υπηρεσία- και τον παρουσιάζει σαν παιδί εκτός γάμου, αδιαφορώντας για το κοινωνικό στίγμα της εποχής.«Μια γυναίκα σχεδόν αγράμματη ωστόσο είχε μια έμφυτη σοφία. Όταν μιλούσε κανείς μαζί της, νόμιζε πως μιλάει με έναν φιλόσοφο. Είχε μια απέραντη καλοσύνη για όλους, δεν την άκουσα ποτέ να μιλάει με αντιπάθεια για κάποιον. Ήταν η γυναίκα που με ανέθρεψε. Σε πλήρη γνώση του κινδύνου που διέτρεχε εμφανίζοντάς με ως παιδί της και με το στίγμα με παρουσίαζε σαν παιδί της και έτσι κρύφτηκα σε μια βίλα της Εκάλης. Μας χώριζε ένα συρματόπλεγμα από ένα γερμανικό στρατόπεδο. Γι’ αυτό δεν με άφηνε ποτέ να βγάζω το βρακί μου σε μια πισίνα ενώ όλα τα παιδάκια ήταν γυμνά (σ.σ. για να μην φανεί η περιτομή)» θυμάται ο κ. Βεντούρας, γνωστός ποιητής σήμερα.«Η οικογένειά μου μοιράστηκε στα τρία: οι γονείς μου κρύφτηκαν από την οικογένεια του Κωνσταντίνου Σφακιάνακη, ενώ η αδελφή μου κρύφτηκε με την Ευαγγελία Γεωργιάδου, την αδελφή της μητέρας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

«Η Αθηνά υπήρξε πράγματι μια μητέρα μου. Πολλές φορές όταν ήμουν μικρός αμφέβαλα αν όντως ήμουν παιδί των γονιών μου ή αν είχα υιοθετηθεί και ήταν εκείνη η φυσική μου μητέρα. Θέλω να πω πως είμαι κατάπληκτος από την παρουσίαση αυτού του σχολείου. Έχω παραστεί σε πολλές σχολικές παραστάσεις. Η αρτιότητα αυτής σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα με άφησε κατάπληκτο. Θέλω να συγχαρώ τους πάντες, όλους τους συντελεστές, τους καθηγητές αλλά κυρίως τα παιδιά που τόσο άρτια μας έδωσαν αυτήν την παρουσίαση.»Η μητέρα της καρδιάς μας

Με τιμή παρέλαβαν το βραβείο τα ανίψια της Βαρβατάκη, η οποία πέθανε στον Κουρνά, το 1996. » Ήταν η μητέρα της καρδιάς για εμάς. Γιατί μάνα δεν είναι μόνο αυτή που γεννάει ένα παιδί, είναι οποιαδήποτε γυναίκα ανοίξει τις φτερούγες τις καρδιάς για να σώσει έστω και ένα παιδί» τόνισε μετά την βράβευση η ανιψιά της κάνοντας λόγο για «μια γυναίκα που αψήφισε την κατακραυγή του κόσμου και πολέμησε χωρίς αληθινά όπλα αλλά με τα όπλα της ψυχής της».

Η Ευρώπη να μην ξεχάσει το ολοκαύτωμα

Το δικό της πολιτικό μήνυμα έστειλε η πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν – Άμπα ζητώντας από την Ευρώπη να μην ξεχάσει την θηριωδία του ολοκαυτώματος και να μην επιτρέψει ποτέ ξανά να μεγαλώσουν τέτοιες ιδέες. Η ίδια δώρισε δύο βιβλία στην βιβλιοθήκη του 1ου ΓΕΛ.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης τόνισε:

Καθήλωσαν και συγκίνησαν τα παιδιά

Θεοδωράκης, Σαχτούρης, πιάνο, βιολιά, αφηγήσεις, δραματοποίηση και προβολή ντοκιμαντέρ. Αριστοτεχνικά δεμένα με αρτιότητα και επαγγελματισμό από την σχολική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ. Όλα τα είχε το αφιέρωμα που παρουσίασαν τα παιδιά στο κοινό, με τους θεατές να… ψάχνουν χαρτομάντηλα για τα δάκρυα συγκίνησης.

«Η ιστορία της Αθηνάς μας διδάσκει τον ανθρωπισμό, τον αλτρουισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη ως τρόπο ζωής» κατέληγε το αφιέρωμα.Συνδιοργανώτρια της εκδήλωσης και η γενική γραμματεία θρησκευμάτων. Ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, πριν την εκδήλωση, τόνισε:

Τάσος Βάμβουκας:  Ανάγκη για παιδεία και σωστή καλλιέργεια 

“Η ανθρώπινη πραγματικά συγκινητική ιστορία της Αθηνάς Βαρβατάκη και του Ιωσήφ Βεντούρα, σε χρόνια πολύ δύσκολα δίνει σε όλους εμάς και κυρίως στη νέα γενιά σημαντικά μηνύματα, με κυριότερο αυτό της αυτοθυσίας και της αλληλοϋποστήριξης ενάντια σε ένα θηριώδες σχέδιο μαζικής εξόντωσης, σε μια πολιτική πρακτική γενοκτονίας πρωτοφανούς κλίμακας”, παρατήρησε ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας “είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό δε το γεγονός ότι στη σημερινή εκδήλωση πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το 1ο Γενικό Λύκειο Χανίων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του οποίου θα μας παρουσιάσουν στη συνέχεια ένα αφιέρωμα μνήμης. Πεποίθησή μου, άλλωστε, είναι, ότι μόνο μέσω της παιδείας και της σωστής καλλιέργειας θα μπορέσουμε να αποφύγουμε στο μέλλον την επανάληψη τραγικών σελίδων της ιστορίας μας.

Ο Δήμαρχος Χανίων ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας ότι το 2013 ο Δήμος σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του εμπορικού πλοίου “Τάναϊς”, “αποδεικνύοντας ότι δεν έχουμε ξεχάσει τις εκατοντάδες ψυχές, που χάθηκαν, σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Ευχή όλων μας είναι η θυσία τόσων ανθρώπων, αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, να συντελέσει στην ενίσχυση της δημοκρατικής μας συνείδησης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυδωνίας & Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός, Κισάμου & Σελίνου, κ.κ. Αμφιλόχιος, η Πρέσβειρα του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν – Άμπα, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, κ. Καλαντζής, ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ.. Ελιέζερ, κ.α.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, που είναι αφιερωμένο, στα θύματα του “Τάναϊς”, στην περιοχή του Κουμ – Καπί.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Η Χανιώτισσα από τον Κουρνά που έσωσε το «Σηφαλιό» από τη λύσσα των Ναζί και η απίστευτη παράσταση του 1ου ΓΕΛ Χανίων | Photos + Video

  1. Υποκριτές! Κοίτα τι κάνει τώρα το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους! Ναι, να μην ξεχάσουμε το Ολοκαύτωμα, αλλά και να μη γίνονται εγκλήματα από τους απογόνους του Ολοκαυτώματος!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook