«Η φυματίωση επιστρέφει στην Ελλάδα;» | Ερώτηση του Κυριάκου Βιρβιδάκη

η-φυματίωση-επιστρέφει-στην-ελλάδα-25197

giatrosΕρώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου με θέμα «Η φυματίωση επιστρέφει και στην Ελλάδα;», κατέθεσε την Τρίτη 25/2/2014 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:

‘‘Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ:

«…τα κρούσματα φυματίωσης, που δηλώνονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης, ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 600 ετησίως και η μέση επίπτωση ανέρχεται στο 4,7/100.000 πληθυσμό.

Από την παρακολούθηση της διαχρονικής τάσης των δηλουμένων κρουσμάτων διαπιστώνεται ότι αυτή ήταν πτωτική κατά τα χρονικό διάστημα 2004-2010. Ο αριθμός των δηλουμένων κρουσμάτων ήταν πτωτικός τόσο στο σύνολό του όσο και στους Έλληνες, ενώ στους αλλοδαπούς υπήρχε προοδευτική αύξηση.

Όμως κατά τα έτη 2011 και 2012 παρατηρείται αυξητική τάση, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο στους Έλληνες, ενώ στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας παρατηρείται μικρή πτωτική τάση.

Οι ανωτέρω τάσεις δε διαπιστώνονται κατά το έτος 2013 και παρατηρείται πάλι μείωση του αριθμού των δηλωθέντων κρουσμάτων στους Έλληνες και μικρή αύξηση στα άτομα αλλοδαπής Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα δεδομένα για το 2013 είναι προσωρινά, η συλλογή και η ανάλυση των δεδομένων συνεχίζεται και η πραγματική τάση για το εν λόγω έτος είναι πολύ πιθανό να διαφοροποιηθεί…

Η περαιτέρω ανάλυση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων ως προς τις ομάδες αυξημένου κινδύνου για νόσηση από φυματίωση δείχνει μεταβολή της εικόνας της φυματίωσης στις εν λόγω ομάδες τα τελευταία έτη.

Αναλυτικότερα, παρατηρείται προοδευτική αύξηση του αριθμού των δηλουμένων κρουσμάτων σε έγκλειστους σε σωφρονιστικά καταστήματα από το 2008, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική το έτος 2013, που δηλώθηκαν συνολικά 27 κρούσματα.

Επίσης, κατά το έτος 2013 δηλώθηκαν συνολικά 19 κρούσματα σε μετανάστες που φιλοξενούνται στα Κέντρα Κλειστής Φιλοξενίας Μεταναστών, τα οποία λειτουργούν από διετίας περίπου… Επίσης, διαπιστώνεται ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων φυματίωσης σε χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ) κατά το έτος 2013, που ανήλθαν σε 24, ενώ κατά το διάστημα 2007-2012 (δεν υπάρχουν δεδομένα για το διάστημα 2004-2006) ο αριθμός δηλωθέντων κρουσμάτων στην εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα κυμαινόταν από 5-12 κρούσματα ετησίως. Η αύξηση αυτή ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε τη σημαντική αύξηση των μολύνσεων από τον HIV στους ΧΕΝ που καταγράφηκε κατά το έτος 2011 και το διπλασιασμό τους κατά το έτος 2012, όπως αναφέρεται στο Ετήσιο Δελτίο Επιδημιολογικής επιτήρησης (HIV/AIDS) του έτους 2012, που έχει εκδώσει το Γραφείο HIV Λοίμωξης και Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων… Τέλος, όσον αφορά τη διαχρονική τάση των πολυανθεκτικών μορφών της φυματίωσης (MDR & XDR) με βάση τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία», όπως αυτά δημοσιεύονται και στην ιστοσελίδα του WHONET, στο οποίο συμμετέχει το εν λόγω εργαστήριο, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό των πολυανθεκτικών (MDR) στελεχών που απομονώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2004-2012 είναι υψηλότερο στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας. Όσον αφορά στα στελέχη του μυκοβακτηριδίου με εκτεταμένη ανθεκτικότητα στα αντιφυματικά φάρμακα (XDR) κατά το χρονικό διάστημα 2010-2012, αυτά απομονώθηκαν αποκλειστικά από άτομα αλλοδαπής εθνικότητας… Συμπερασματικά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα παρατηρούνται μεταβολές στην επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στη χώρα μας, τόσο όσον αφορά στα συνολικά δηλούμενα κρούσματα και στην επίπτωση της νόσου όσο και στα κρούσματα που αφορούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου…».

Ήδη από τον Ιανουάριο του 1995 σε άρθρο μου με τίτλο «Η φυματίωση επιστρέφει» και με βάση στοιχεία από τη Διεθνή Βιβλιογραφία ανέφερα: «…Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αναστροφή της κάμψης της φυματίωσης. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της αύξησης της επίπτωσης της νόσου στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η αλληλεπίδραση της φυματίωσης και του AIDS μπορεί να είναι καταστροφική…Αλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε ορισμένες πόλεις της Αμερικής η συχνότητα αυξάνει ανησυχητικά και έχουν εμφανιστεί στελέχη ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά. Συνδυασμός βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων ενοχοποιείται γι’ αυτή την κατάσταση. Σε πολλές πόλεις έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων τα οποία είναι ανοσοκατεσταλμένα από λοίμωξη με τον ιό του AIDS και η επικράτηση ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης έχει αυξηθεί εξαιτίας της επιδείνωσης των κοινονικοοικονομικών συνθηκών και του συστήματος περίθαλψης…Η πρόσφατη εξέλιξη της μοριακής τυποποίησης των μυκοβακτηριδίων της φυματίωσης επιτρέπει την παρακολούθηση της εξάπλωσης των διαφόρων στελεχών. Τα διάφορα είδη είναι γενετικά σχετικά ομοιογενή αλλά τα χρωμοσώματα των περισσοτέρων στελεχών ταυ βακτηριδίου περιέχουν μεταβλητό αριθμό αντιγράφων ενός μικρού στοιχείου του DNA το οποίο ονομάζεται IS 6110… Η τεχνολογία αυτή των δακτυλικών αποτυπωμάτων του DNA μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε την μετάδοση των μυκοβακτηριδίων της φυματίωσης που είναι γνωστή ή ύποπτη από επιδημιολογικές αναλύσεις. Μπορεί όμως ακόμα να μας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να δοθούν με άλλο τρόπο…».’’

Καταλήγοντας ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύουν  να λάβουν για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων.

 

Συνημμένη η ερώτηση με θέμα «Η φυματίωση επιστρέφει και στην Ελλάδα;».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook