Η τρόικα άκουσε την Κρήτη | Περιμένουμε πολλά από τον πρωτογενή τομέα του νησιού λένε οι τροικανοί

η-τρόικα-άκουσε-την-κρήτη-περιμένουμε-10427

troika 1
«Περιμένουμε πολλά από τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης», είπαν στον Γιώργο Μπαμιεδάκη, που εκπροσώπησε τα επιμελητήρια του νησιού μας χθες στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι της τρόικας. Εντύπωση προκάλεσε στους εκπροσώπους των επιμελητηρίων η ιδιαίτερη αναφορά που έγινε στην Κρήτη, όταν στελέχη της τρόικας επισήμαναν στον κ. Μπαμιεδάκη πόσο μεγάλη σημασία δίνουν – όπως ισχυρίστηκαν – στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης.

«Έχετε δίκιο ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι το μέλλον για τη χώρα μας, αλλά χρειαζόμαστε κι εμείς στήριξη από τη μεριά σας», απάντησε ο κ. Μπαμιεδάκης. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του έθεσαν επιτακτικά το θέμα της φορολογίας των Ελλήνων, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται τα νησιά με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται η Αθήνα. «Τους είπαμε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τα νησιά. Ότι τα νησιά είναι παραμελημένα. Δεν υπάρχει ενιαίος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Και είπαμε επίσης ότι ένα μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για τα ελληνικά νησιά είναι οι συγκοινωνίες. Έχουν υψηλό κόστος. Το είδαν, το αναγνωρίζουν και το συζητάνε».

Αν και το κλίμα ήταν καλό, οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές στη διάρκεια της συνάντησης, από επιχειρηματίες επιμελητηρίων των ελληνικών νησιών που προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους τροϊκανούς ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα», δίνοντας έμφαση στα προβλήματα επιβίωσης του κόσμου της νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και στις άνισες επιβαρύνσεις που επιβάλλουν τρόικα και κυβέρνηση, στα φορολογικά και λοιπά οικονομικά μέτρα που λαμβάνουν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κόστη μεταφοράς των νησιών, το κόστος ζωής των κατοίκων και γενικότερα οι οικονομικές αδυναμίες τους έναντι Αθηνών και Θεσσαλονίκης!

Ο αντιπρόεδρος των νησιωτικών επιμελητηρίων Γιώργος Μπαμιεδάκης μάς μετέφερε επίσης και τη συζήτηση που έγινε για το ύψος του ΦΠΑ. «Τους είπαμε ότι δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη με υψηλούς συντελεστές φορολογίας. Και δεν είναι μόνο το πρόβλημα στην εστίαση. Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με το ύψος του ΦΠΑ». Σύμφωνα με ό,τι απάντησαν οι τροϊκανοί, οι δικές τους διαπιστώσεις είναι ότι στα νησιά υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή. «Τους είπαμε στο σημείο αυτό να μην ξεχνάνε ότι έχουν κλείσει τα μικρά μαγαζιά και ότι έχουν γίνει μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων που οι έδρες τους είναι αλλού και αποδίδεται αλλού ο ΦΠΑ και όχι στα νησιά. Το είδανε κι αυτό, το σημειώσανε και μας υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση μαζί μας»…

Οι εκπρόσωποι των νησιωτικών επιμελητηρίων της Ελλάδας, εξάλλου, επισκέφτηκαν στη συνέχεια υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς σε υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού. Εκεί συζήτησαν θέματα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και ποιότητας του τουρισμού.

 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook