Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε έτοιμη έκθεση για «σχέδιο Β» αλά Κύπρος

η-τράπεζα-της-ελλάδος-είχε-έτοιμη-έκθε-227656

trapeza elladosΣτα συρτάρια της ΤτΕ υπάρχει έτοιμη έκθεση – εισήγηση με τα μέτρα περιορισμού Κεφαλαίων και τραπεζικών συναλλαγών. Αυτό αποκαλύπτουν σήμερα “Τα Νέα”, που αναφέρουν πως το σχέδιο είχε παραδοθεί στον πρώην διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο το 2012, όταν δηλαδή η πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας ήταν τεράστια υπό το φόβο εξόδου της χώρας απ’ το Ευρωσύστημα.

Και αυτό καθώς η ΕΚΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε προειδοποιήσει ότι θα τραβούσε την πρίζα του ELA αν η εκροή καταθέσεων συνεχιζόταν με τον ίδιο φρενήρη ρυθμό και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Όπως σημειώνουν “Τα Νέα” το σχέδιο είχε παραδοθεί προς υπογραφή στον Γιώργο Προβόπουλο, από το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Ιουνίου.

Το πλάνο αυτό προέβλεπε ημερήσιο όριο αναλήψεων 200 ευρώ ανά καταθέτη. Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνταν μόνο μέσω των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης. Τα καταστήματα των τραπεζών θα λειτουργούσαν αλλά με τα ρολά πιθανώς κατεβασμένα. Τα μέτρα θα ίσχυαν για δέκα μέρες αφού τόσο υπολογιζόταν ότι θα άντεχε η οικονομία σε κατάσταση τραπεζικού «παγετού».

Επιπλέον, πλαφόν θα έμπαινε και στα εμβάσματα στο εξωτερικό, με το υπό συζήτηση όριο να είναι στις 3.000 ευρώ, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή για την κάλυψη αναγκών φοιτητών στο εξωτερικό. Για την έγκριση των εξαιρέσεων θα στηνόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός μηχανισμός. Αυτός ο μηχανισμός θα εξέταζε και αιτήματα εμβασμάτων, πάνω από το πλαφόν από τις επιχειρήσεις, με στόχο να μπουν και να κάνουν εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων και να μην νεκρώσουν τελείως οι εισαγωγές.

Η απόφαση έμεινε τελικώς ανυπόγραφη, καθώς σταδιακά μετά από τις εκλογές σταμάτησε η «αιμορραγία» των τραπεζών.

Η αποκάλυψη έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι «φωνές» από το εξωτερικό για επιβολή περιορισμών στη διακίνηση Κεφαλαίων έχουν αυξηθεί με τον Πρόεδρο του Eurogroup ακόμα να κάνει δημόσια αναφορά σε αυτά την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook