«Η σιγή των όπλων»: Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στον Αγ. Ρόκκο

η-σιγή-των-όπλων-ομαδική-έκθεση-σύγχ-175947

Afisa_A3_mikriΗ Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Η Σιγή των Όπλων».

H έκθεση πραγματοποιείται στον Βενετσιάνικο Ναό του Αγίου Ρόκκου, Δασκαλογιάννη & Πλατεία 1821, Σπλάντζια. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014.

Ανοικτά Τρίτη, Πέμπτη & Σάββατο 20:00-22:00. Είσοδος Ελεύθερη.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αναστασάκης Γιώργος, Gilding Roger, Δουκουμετζάκης Μιχάλης, Κλουβιδάκης Γιάννης, Knaut Manuella-Karin, Κολαΐτη Χαρά, Komodikis Alex, Κουλιέρης Μιχάλης, Κουτρουμπάκης Γιώργος, Λεούση Επιστήμη, Λυμπουρίδης Βαγγέλης, Μαγκανώτης Αλέξανδρος, Μαλάμου Θεοδώρα, Μαρκαντωνάκης Π. Γιάννης, Μεράντζας Δημήτρης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Debombourg Baptiste, Παυλοπούλου Ελένη, Πουλαντζά Νατάσα, Σπανάκης Κώστας, Σταματίου Κωνσταντίνος, Στοΐδης Άρις, Σωτηροπούλου Ελευθερία, Τσάμης Χρήστος & Τσεριώνης Γιώργος.

Επιμέλεια: Θανάσης Μουτσόπουλος & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

«Μέσα στις προθέσεις της έκθεσης “Η Σιγή των Όπλων” είναι να παρουσιαστεί εικαστικά η αμφίσημη χρήση του όπλου από την αμυντική του θεώρηση έως την επιθετική του διαπραγμάτευση. Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά σχόλια στην κυριαρχική συνείδηση του ανθρώπου που τον οδήγησε στην ανάγκη της προστασίας του όχι πιά από τα επιθετικά ζώα του περιβάλλοντός του αλλά από τον ίδιο τον συνάνθρωπό του. Ιδιαίτερες προεκτάσεις διαφαίνονται από την παρουσίαση του θέματος κάτω από τη στέγη ενός πρώην ναού (Άγιος Ρόκκος) μιάς θρησκείας με κυρίαρχη αντίληψη: “Ειρήνη πάσι!”.

Συνάμα στα χωριά της Κρήτης, στις γιορτές και στους γάμους, το γλεντάνε πολύ. Εκτός από τα φημισμένα γαμοπίλαφα και τις τσικουδιές, πάνω στο τσακίρ κέφι, πέφτουν και οι γνωστές μπαλωθιές, οι πανηγυρικοί πυροβολισμοί στον αέρα. Η πολιτεία, φυσικά, προσπαθεί να περιορίσει το έθιμο, όμως σιωπηλά (που λέει ο λόγος) αυτό συνεχίζεται. Επιπλέον, λίγοι από τους ντόπιους ή τους επισκέπτες συνειδητοποιούν τη μοναδική γεωστρατηγική σημασία του νησιού, σε ίση απόσταση από Ευρώπη, Αφρική και Ασία όταν τα τελευταία χρόνια αυτό το τελευταίο κομμάτι, η Μέση Ανατολή, φλέγεται από πολέμους, συγκρούσεις και επαναστάσεις. Εικοσιπέντε έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες διερευνούν αυτές τις ποικιλόμορφες εκφράσεις των όπλων, άλλοτε ανάλαφρες, άλλοτε τραγικές…».

Ο Βενετσιάνικος Nαός του Αγίου Ρόκκου σώζεται σε καλή κατάσταση στη βορειοδυτική γωνία της πλατείας Σπλάντζιας στην Παλιά Πόλη των Χανίων, κοντά στο σημερινό ορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου. Αποτελείται από δυο διαφορετικής μορφής καμαροσκέπαστα κλίτη από τα οποία το αρχαιότερο ήταν το βόρειο, μια απλή κατασκευή χωρίς κανένα διάκοσμο.

Αντίθετα, το νότιο κλίτος έχει κτιστεί εξ’ ολοκλήρου από λαξευτή τοιχοποιία, σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές αντιλήψεις του Βενετσιάνικου Μανιερισμού. Πρόκειται για κτίσμα με τονισμένους αρμούς στους πεσσούς, που καταλήγει στις στενές του πλευρές σε τριγωνικό αέτωμα, χωρίς καταέτιο γείσο. Η κύρια δυτική όψη, έχει τονισμένο τον κατακόρυφο άξονα με ένα θύρωμα, ένα ορθογώνιο πλαίσιο για επιγραφή και ένα στρογγυλό φεγγίτη.

Στη νότια όψη το κέντρο καταλαμβάνει θύρωμα με τριγωνικό αέτωμα και δυο μεγάλα παράθυρα. Κάτω από το γείσο υπάρχει επιγραφή : «Αφιερωμένο στον Άριστο και Μέγιστο Θεό και στον Θείο Ρόκκο. 1630». Η επιγραφή “D(IVO) ROCCO” (στο Θείο Ρόκκο) υπάρχει και στην πρόσοψη. Ο ναός φαίνεται να κτίστηκε μετά από κάποια επιδημία πανώλης από την οποία, όπως είναι γνωστό, προστάτευε ο Άγιος Ρόκκος.

Πρόσφατα ο Ναός συντηρήθηκε από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στο εσωτερικό του πραγματοποιήθηκε ανασκαφή που εμφάνισε τμήματα από τη αρχαία Κυδωνία και μέρος οικισμού από τους Μινωικούς χρόνους. Τα επίπεδα της ανασκαφής είναι ορατά από το εσωτερικό του μνημείου καθώς τμήμα του πατώματος του έχει αντικατασταθεί με υαλοπίνακες.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook