Η πρώτη νύχτα του κροκοδειλάκια με τον «Σήφη» | Ποια είναι τα σχέδια του Ολιβιέ Μπερά | Photos

η-πρώτη-νύχτα-του-κροκοδειλάκια-με-τον-163519

bera1Όταν ξεκινούσε την καριέρα του ως «κροκοδειλάκιας» στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού το 1986, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα ερχόταν για δουλειά στην Ελλάδα.

Ο Ολιβιέ Μπερά, μετά το Κονγκό, την Γκαμπόν, το Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Μαδαγασκάρη και τη γαλλική Γουιάνα (Λ. Αμερική), ετοιμάζει βαλίτσες για Ρέθυμνο, όπου θα έχει ένα… τετ α τετ με τον «Σήφη». Η άφιξή του προσδιορίζεται προς το τέλος Αυγούστου.

Όπως είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο παγκοσμίου φήμης ειδικός, ακόμη κι αν έχει «τσιμπήσει» ο κροκόδειλος, θα παρέχει εθελοντικά τη βοήθειά του για τον προσδιορισμό του φύλου του, το είδος στο οποίο ανήκει, αλλά και αν τελικά μπορεί να παραμείνει στην Κρήτη.

Φανταζόσασταν ποτέ ότι θα ερχόσασταν στην Ελλάδα προς… αναζήτηση κροκόδειλου;  Ποτέ, μα ποτέ, δεν σκέφτηκα καν ότι θα μπορούσα να έρθω στην Ελλάδα για δουλειά με κροκόδειλους. Τα νερά που ξεκίνησα να δουλεύω είναι τόσο διαφορετικά από τις καταγάλανες θάλασσες, ακόμη και τις λίμνες της Ελλάδας! Βαλτώδη ύδατα της κεντρικής Αφρικής και της νότιας Αμερικής γεμάτα με αρρώστιες… Καμία σχέση! Όταν όμως ένας Έλληνας φίλος μου με ενημέρωσε για τον «Σήφη», του είπα ότι θα χαρώ να βοηθήσω αν χρειαστεί. Ακολούθησαν οι επαφές με τους ανθρώπους στο Ρέθυμνο και κάπως έτσι δρομολογήθηκαν τα πράγματα.

bera5Έχετε ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη. Έχετε κληθεί να βοηθήσετε σε παρόμοια περίπτωση;  Μία φορά μόνο στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, σε ένα σημείο που σε αντίθεση με τις πιο ζεστές περιοχές της χώρας δεν έπρεπε να υπάρχουν κροκόδειλοι, με φώναξαν για να πιάσω έναν κροκόδειλο που βρισκόταν σε κατοικημένη περιοχή. Όμως ποτέ δεν έχει συμβεί να κληθώ για τέτοιο πράγμα στην Ευρώπη. Η περίπτωση του «Σήφη» είναι η πρώτη!

bera2Οι ειδικοί προσπαθούν να παγιδέψουν τον «Σήφη» με δόλωμα κοτόπουλα μέσα σε παγίδα, αλλά εκείνος δεν… τσιμπάει. Τι λάθος κάνουμε;  Απ’ ό,τι έχω δει, η παγίδα είναι καλά σχεδιασμένη. Υπάρχει ένα λάθος ή μάλλον παράλειψη, ότι πρέπει να τοποθετηθούν δολώματα και γύρω από την παγίδα, για να προσελκύσουν τον κροκόδειλο – αλλά χρειάζεται εμπειρία γι’ αυτό. Πάντως, οι κροκόδειλοι δεν τρώνε πολύ. Και πιστεύω ότι ο «Σήφης» είναι αρκετά χορτάτος. Ίσως μία καλή λύση θα ήταν να βάζαμε την παγίδα μέσα στο νερό, ίσως να δούλευε καλύτερα.

Πόσο εύκολο είναι να αιχμαλωτιστεί ένας κροκόδειλος;  Αν είναι πολύ μικρός, πολύ εύκολο όταν είσαι εκπαιδευμένος. Αν είναι απλώς μικρός, είναι απλώς εύκολο. Στο μεσαίο μέγεθος τα πράγματα δυσκολεύουν, αλλά είναι εφικτό. Αν όμως είναι μεγάλος ή πολύ μεγάλος, χρειάζεται ικανότητα και ενέργεια. Από πλάνα και φωτογραφίες καταλαβαίνω, πρόκειται για μεσαίο κροκόδειλο.

bera6Έχω εντυπωσιαστεί από τον επαγγελματισμό των ανθρώπων που χειρίζονται την υπόθεση. Πρώτα με ρώτησαν για την επικινδυνότητα στον ανθρώπινο πληθυσμό και μετά ανέλυσαν με μεγάλη σοβαρότητα τις διαφορετικές επιλογές. Ο «Σήφης» πρέπει να μείνει στο Ρέθυμνο ή στην Κρήτη, αλλά κάπου που δεν θα προκαλεί κίνδυνο για κολυμβητές ή περαστικούς.

Οι κροκόδειλοι είναι ευαίσθητα ζώα αλλά πιστεύω ότι ο «Σήφης» μπορεί να μείνει σε καλή κατάσταση στο νησί, χωρίς μεγάλη επένδυση ή έξοδα. Θα εξαρτηθεί από τις τοπικές Αρχές, οι οποίες θα αποφασίσουν ποια θα είναι η τύχη του. Μπορούν να λάβουν συμβουλές είτε από εμένα, είτε από άλλους επαγγελματίες για τις σωστές υποδομές.

bera3Έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο –  «Θα ψάξουμε και για δεύτερο κροκόδειλο»

Ο Γάλλος «κροκοδειλάκιας», ο νεότερος επικεφαλής προγράμματος που έχει προσληφθεί ποτέ από τα Ηνωμένα Εθνη, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για το μέλλον του «Σήφη».

Μπορεί ο «Σήφης» να ζήσει στην Κρήτη; Μπορεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει κροκόδειλους;  Δεν ξέρω αν ο «Σήφης» μπορεί να επιζήσει στις χειμερινές θερμοκρασίες της Ελλάδας, γιατί χρειάζομαι περισσότερα δεδομένα γι’ αυτό. Μερικοί μικροί αλιγάτορες ζουν στην Κίνα, που είναι πολύ κρύο τον χειμώνα και μερικοί κροκόδειλοι στα υψίπεδα της Αφρικής μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες κάτω από 5 ή 10 βαθμούς για κάποιες μέρες και νύχτες. Οπότε η απάντηση θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που επικρατούν στο φράγμα, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό του είδους του κροκόδειλου – ξέρετε υπάρχουν 23 είδη κροκόδειλων. Πρέπει να διαπιστώσουμε ο «Σήφης» σε ποιο από αυτά ανήκει. Και φυσικά, αν υπάρχει και δεύτερος κροκόδειλος…

bera4Πότε έρχεστε στην Κρήτη; Χρειάζεται κάποια προετοιμασία από μεριάς σας;  Το πιθανότερο είναι ότι θα έρθω μέσα στον Αύγουστο. Ακόμη και αν έχει πιαστεί μέχρι τότε ο κροκόδειλος, θα πρέπει να έρθω, προκειμένου να δούμε σε τι φύλο ανήκει – τον λέμε «Σήφη» αλλά δεν ξέρουμε αν είναι αρσενικός κροκόδειλος.

Επίσης, θα ήταν καλό να βοηθήσω στη μεταφορά του, αλλά και στις συνθήκες που θα χρειαστούν για να ζήσει καλά στο εξής. Η προετοιμασία μου είναι ένα μικρό σκάφος με μηχανή που θα βάλουμε στη λίμνη. Πρέπει να εκπαιδεύσω κάποιον να το χειρίζεται απαλά… Και ένα καλό σκοινί θα χρειαστεί. Θα μείνω δύο βράδια στη λίμνη και είμαι σίγουρος ότι κάτι θα καταφέρουμε.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook