Η Περσεφόνη το τρίτο πρόσωπο πίσω από το ψηφιδωτό;

η-περσεφόνη-το-τρίτο-πρόσωπο-πίσω-από-τ-176102

psifidoto amfipoliΜιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Λημναίου- Παπακώστα αναφέρθηκε στο τρίτο πρόσωπο το οποίο μπορεί να κρύβεται πίσω από το ψηφιδωτό και εξέφρασε την πεποίθηση της ότι το πρόσωπο κατά πάσα πιθανότητα είναι η Περσεφόνη.

«Aν υπάρχει τρίτο πρόσωπο αυτό θα είναι η Περσεφόνη. Υπάρχει παράλληλη παράσταση από τον τάφο της Περσεφόνης στις Αιγές όπου το θέμα είναι το ίδιο» δηλώνει η ίδια.

Παράλληλα η αρχαιολόγος αναφέρθηκε και στις διαφορές μεταξύ του ψηφιδωτού στην Αμφίπολη αλλά και τη ζωγραφική παράσταση που βρίσκεται στη Βεργίνα, στις Αιγές και παρουσιάζει την αρπαγή της Περσεφόνης.

«Το θέμα και στα δύο είναι το ίδιο. Εχουμε τάφο Μακεδονικό και πλέον ξεκαθαρίζεται και ο χρόνος, ότι ανήκει δηλαδή στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα»

Γιατί η αυριανή μέρα είναι σημαντική για την Αμφίπολη

Για τον τύμβο της Αμφίπολης, μίλησε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δηλώνοντας ότι μέχρι την Τετάρτη , θα φανεί αν υπάρχει τρίτο πρόσωπο στο ψηφιδωτό δάπεδο του ταφικού μνημείου.

«Δεν έχει αποκαλυφθεί ανατολικά και δυτικά της παράστασης όλο το ψηφιδωτό, γιατί στα σημεία αυτά πατούν τα υποστυλώματα. Μπορεί να υπάρχει και άλλο πρόσωπο ή διακόσμηση, σήμερα ή αύριο θα φανεί αυτό» ανέφερε η ίδια.

Οσον αφορά τη συνέχιση των ανασκαφών η γενική γραμματέας Πολιτισμού ανέφερε ότι :«Δεν είναι σαφές αν ο επόμενος θάλαμος είναι ο τελευταίος».

Η κ. Μενδώνη έκανε λόγο για «μνημείο εξέχον και μοναδικό» το οποίο θα απασχολήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας και ο οποίο θα συζητηθεί για πάρα πολλά χρόνια όσο ακριβώς θα διαρκέσει και η μελέτη του.

«Το ψηφιδωτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πολύ σημαντικών χαρακτηριστικών που καθιστούν το μνημείο εξέχον και μοναδικό. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τέτοια μορφή τέχνης με παραστάσεις σε ένα ταφικό σύνολο.

Νομίζω ότι το ψηφιδωτό ενισχύει απολύτως τη χρονολόγηση που από την αρχή έχει προταθεί από τους υπεύθυνους της ανασκαφής ότι το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα» σημείωσε.

real.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook