Η Περιφέρεια Κρήτης προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την εγκατάσταση ηλιοθερμικού σταθμού ‘γίγα’ στην Σητεία

η-περιφέρεια-κρήτης-προσφεύγει-στο-συ-34698

perifereia kritis ktirioΣτο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει η Περιφέρεια Κρήτης κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αδειοδοτεί την εγκατάσταση μεγάλου ηλιοθερμικού πάρκου στην περιοχή Χώνος Σητείας. Ωστόσο για την δημιουργία-εγκατάσταση του έργου η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης έχει ταχθεί ενάντια, με ομόφωνη απόφαση, όσον αφορά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο προβλέπει την δημιουργία  ηλιοθερμικού πάρκου 60 ΜW σε  οροπέδιο στην περιοχή Χώνος, σε ένα φυσικό περιβάλλον που κρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκο Καλογερή «επίσης ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα υπόγεια νερά λόγω της τοξικότητας των υγρών που περιέχει η εγκατάσταση του ηλιοθερμικού πάρκου και εν γένει μια τέτοια εγκατάσταση δεν ταιριάζει με το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας».

Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Καλογερής «με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι το ΥΠΕΚΑ έδωσε περιβαλλοντικούς όρους για την συγκεκριμένη επένδυση. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και επειδή δεν είναι το μοναδικό του είδους γιατί έρχονται και νέες αιτήσεις, αποσπασματικά χωρίς κανένα σχεδιασμό, εμείς ως Περιφέρεια θα προσφύγουμε μέσα στο επόμενο δίμηνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχουμε ένομμο συμφέρον ως Περιφέρεια να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον του νησιού και αν δεν ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα που έχουμε θέσει, που είναι ο ενεργειακός και χωροταξικός σχεδιασμός, ώστε να δούμε το σύνολο των ΑΠΕ στο νησί και να μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία τους, θα είμαστε αρνητικοί σε οποιαδήποτε τέτοια μεγάλη παρέμβαση».

Ο κ. Καλογερής επεσήμανε τέλος για το θέμα, ότι, «όταν η Περιφέρεια με ομόφωνη απόφαση τάσσεται εναντίον ενός τέτοιου έργου, έχουμε την αίσθηση ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή ή τουλάχιστον να εξετάζεται πολύ σοβαρά. Δεν φάνηκε κάτι τέτοιο από το ΥΠΕΚΑ και αυτό μας στεναχωρεί ιδιαίτερα και μας επιβάλλει να αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook