Η «πενταήμερη» στα Χανιά καταπολεμά την οικονομική κρίση;

η-πενταήμερη-στα-χανιά-καταπολεμά-τ-233097

ekdromi1Ο θεσμός της πενταήμερης είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των σχολικών μας χρόνων, ένα όνειρο μαθητικό που δημιουργεί μια προσμονή, πολλές φορές μεγαλύτερη και από αυτή της εισαγωγής σε κάποια ανώτατη σχολή. Οι μαθητές προετοιμάζονται μήνες πριν, φτιάχνουν λίστες με τα πράγματα που θα πάρουν μαζί τους, ενώ επιλέγουν συνήθως ένα νησί ως προορισμό συνδυάζοντας  έτσι τον ήλιο με την θάλασσα.

Βάζουν στοιχήματα για πιο ακραία πράγματα που θα τολμήσουν να κάνουν και γίνονται πρωταγωνιστές σε σκηνικά άλλοτε αστεία  και άλλοτε επικίνδυνα. Τα πρώτα τσιγάρα, τα πρώτα μεθύσια, τα πρώτα φλερτ είχαν πολλές φορές ως εναρκτήριο λάκτισμα την πενταήμερη εκδρομή.

Η Κρήτη είναι φυσικά το νησί που πρωταγωνιστεί στους προορισμούς έχοντας στην κατοχή της το μεγάλο φαβορί που είναι τα Χανιά. Κάνοντας λοιπόν μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της πόλης συναντήσαμε μικρούς και ζωηρούς ταξιδιώτες, να απολαμβάνουν τον χανιώτικο ήλιο, όπως τα τέσσερα κορίτσια από τη Θεσσαλονίκη, από το λύκειο Χαλκηδόνας, τα οποία δεν τον βρίσκουν εύκολα καθώς οι βροχές είναι ένα συχνό φαινόμενο στην πόλη του βορρά.

Η πιο τολμηρή της παρέας, με την παιδική αθωότητα που την διακατείχε όταν την ρωτήσαμε τι είναι αυτό που βρίσκει εδώ και δεν το έχει στην πόλη της μας είπε με θαυμασμό, ρακί!!!!! »Είναι εξαιρετική», έγνεψε όλο νάζι. «Θα πάμε σε διάφορα μουσεία, αξιοθέατα, ενώ σε λίγη ώρα θα φύγουμε για τους τάφους των Βενιζέλων» είπαν φανερώνοντας την κούραση στο βλέμμα αλλά και την προσμονή για την βραδινή τους έξοδο.

Και κάπου εκεί μέσα στα γέλια και τις φωνές καταφθάνει και ο συνοδός της εκδρομής. Ο κύριος Καρίμ, χρόνια συνοδός σε σχολικές εκδρομές μπήκε στην παρέα μας, για να μας πει δυο λόγια για την μέχρι τώρα εμπειρία του στο νησί μας.

Μας αποκάλυψε πως ήταν η πρώτη του φορά στο νησί και το απολαμβάνει πλήρως. »Συνάντησα πολύ ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους» ενώ μας υποσχέθηκε πως θα ξανά έρθουν και του χρόνου οπωσδήποτε. Στην ερώτηση πόσο έχει δυσκολέψει την υλοποίηση μιας πενταήμερης η οικονομική κρίση, απάντησε πως σίγουρα τα πράγματα είναι πιο ζόρικα, όμως τα παιδιά αλλά και οι συνοδοί κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να γίνει πραγματικότητα αυτή τους η επιθυμία.

Τους αποχαιρετίσαμε και τους ευχηθήκαμε να περάσουν όσο πιο όμορφα μπορούν, μιας και η πενταήμερη γίνεται μόνο μια φορά και δεν έχει άλλη. Και κάπου εκεί θυμηθήκαμε τις δικές μας εκδρομές, τα δικά μας ξενύχτια, τα πρώτα τσιγάρα και όλα αυτά τα συναισθήματα που νιώσαμε ίσως για πρώτη μας φορά τότε.

Άλλη εποχή τότε, άλλη τώρα που η κρίση προσπαθεί να τραυματίσει ακόμα και αυτή την παιδική επιθυμία με προστάτες τις ανθρώπους που ακόμα έχουν την αθωότητα και την καθαρότητα στο βλέμμα,ξεχωρίζοντας έτσι από το υπόλοιπο λαό που σάπισε μέσα στο ψέμα μιας κοινωνίας βουτηγμένης πιο πολύ σε κρίση πανικού παρά σε οικονομική κρίση.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook