Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μέσα από την Περιφερειακή επιτροπή ισότητας Κρήτης

η-παγκόσμια-ημέρα-της-γυναίκας-μέσα-απ-341620

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν θεσμοθετήθηκε τυχαία. Έχει τις ρίζες της στους αγώνες των γυναικών για ΙΣΟΤΗΤΑ, ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ.

Σήμερα, μπορεί να κατακτήσαμε αρκετά, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς αν θέλουμε να φτάσουμε σε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες, χωρίς η γυναίκα να αποτελεί τον κοινωνικό αδύναμο κρίκο που γίνεται δέκτης διακρίσεων, καταπίεσης, αλλά και διαφόρων μορφών βίας, στην εργασία, στην οικογένεια και στην κοινωνία γενικότερα.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Κρήτης, η οποία λειτουργεί υπό τη αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών της Κρήτης, στα θέματα που αφορούν την Ισότητα των Φύλων, την οργάνωση δράσεων σε όλους τους τομείς που αφορούν την γυναίκα και τα δικαιώματα της, την προστασία των  θυμάτων βίας μέσα από το ολοκληρωμένο δίκτυο στήριξης γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, το οποίο αποτελείτε από 40 Συμβουλευτικά Κέντρα, 21 Ξενώνες Φιλοξενίας και την Γραμμή SOS 15900.

Στην Περιφέρεια Κρήτης λειτουργούν οι ακόλουθες Δομές Στήριξης Γυναικών Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας:

  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηράκλειου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (2810 341 387)
  • Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Ρεθύμνου 28310 56 607)
  • Ξενώνας Φιλοξενίας Θυμάτων Βίας Δήμου Ηρακλείου (2813 409 128)
  • Ξενώνας Φιλοξενίας Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους του Δήμου Χανίων (28213 41 690, 692)

Τον Νοέμβριο του 2015 η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Κρήτης εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδια σχετικά με την ενημέρωση και πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει προβλέψει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020, όσο αφορά την χρηματοδότηση και διατήρηση των Δομών Στήριξης Γυναικών ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία, την ένταξη των τεσσάρων Δομών.

Γενικά προσπαθεί με κάθε τρόπο να είναι αρωγός στα προβλήματα των γυναικών στην Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τις γυναίκειες οργανώσεις, τους Δήμους της Περιφέρειας και κάθε άλλο θεσμό εκπροσώπησης γυναικών.

Η Ισότητα των Φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όλες καθώς και στοιχειώδη αξία για τη δημοκρατία. Παρά τις πολυάριθμες περιπτώσεις επίσημης αναγνώρισης και της προόδου που έχει σημειωθεί, η Ισότητα των Φύλων ακόμη δεν αποτελεί πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή. Στην πράξη, άνδρες και γυναίκες δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Πολλές κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες παραμένουν .

Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μία κοινωνία βασισμένη στην Ισότητα, επιβάλλεται οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση του Φύλου στις πολιτικές τους, την οργάνωση και τις πρακτικές τους.

Πρόοδος και Ανάπτυξη στις Τοπικές Κοινωνίες είναι στενά συνδεμένες με τις αρχές της Δημοκρατίας και της Ισότητας.

Η 8η Μαρτίου μας υπενθυμίζει, ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ όπου η χώρα κατακλύζεται από ροές προσφύγων, ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον, για τα αυτονόητα, την ειρήνη και το δικαίωμα στη ζωή, είμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στην υπέρτατη ανάγκη για την επιβίωση τους.

Με την ελπίδα, κάθε ημέρα να είναι και ένα βήμα υπέρ της Ισότητας, με την δύναμη και αποφασιστικότητα που χρειάζεται, με αισιοδοξία και δράση, ευχόμαστε σε όλες τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ να δίνουν και να κερδίζουν τις καθημερινές μάχες τους, να μην συμβιβάζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος και αξιοπρέπεια και με το σύνολο της κοινωνίας στο πλευρό τους.

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Πιάσε με!

Θα σε τραβήξω

στα σκοτεινά μου μονοπάτια,

εκείνα που τα τρυγόνια και οι πέρδικες

ξεχάσανε για πάντα.

Πιάσε με!

Θα σε ταξιδέψω

στην άλλη πλευρά του τείχους,

εκεί που ο λογισμός

γίνεται παραλογισμός

και ζει τη δική του αλήθεια!

Πιάσε με!

Θα σε αγκαλιάσω σφιχτά,

για να μη χορεύω μόνη

στην πίστα της ψυχής μου,

εκεί που κόκκινο

και μαὐρο μπερδεύονται

σ’ αναπόφευκτη έκρηξη.

Πιάσε με, κι έλα μαζί μου!

Είμαι παιδί, γυναίκα, άνθρωπος

και φοβάμαι μην το ξεχάσω.

Μην το πουλήσω, μην το μισήσω!

Ηλέκτρα Στρατωνίου, από την  ποιητική συλλογή «Στο ναρκοπέδιο του μυαλού», εκδ. ΕΝΤΟΣ, Αθήνα 2011

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook