Η Ουάσιγκτον μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων στους σωματοφύλακες του Ερντογάν

η-ουάσιγκτον-μπλοκάρει-τις-πωλήσεις-ό-587424

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στην υπηρεσία προστασίας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σωματοφύλακες του οποίου είχαν χτυπήσει διαδηλωτές τον Μάιο στην Ουάσινγκτον, δήλωσαν τη Δευτέρα δύο αμερικανοί γερουσιαστές.

Σύμφωνα με τα δύο μέλη του Κογκρέσου, τους γερουσιαστές Πάτρικ Λίχι και Κρις Βαν Χόλεν, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την υποβολή από τους ίδιους ενός σχεδίου νόμου για τον σκοπό αυτό.

Η Ουάσιγκτον θα εμποδίσει την πώληση όπλων αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων από μια εταιρεία με έδρα το Νιού Χάμσιρ, τη Sig Sauer, στην υπηρεσία φύλαξης του προέδρου της Τουρκίας. Σωματοφύλακες του Ερντογάν είχαν επιτεθεί σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τούρκου προέδρου στην αμερικανική πρωτεύουσα τη 16η Μαΐου, γεγονός που είχε προκαλέσει σάλο.

«Αυτή η πώληση στους πράκτορες που εγγυώνται την ασφάλεια του προέδρου Ερντογάν δεν έπρεπε να είχε εγκριθεί ποτέ, λαμβανομένων υπόψη των προηγουμένων όσον αφορά τη χρήση υπέρμετρης βίας» από πλευράς τους, υπογράμμισαν οι Λίχι και Βαν Χόλεν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Πρέπει επίσης να διακόψουμε την πώληση όπλων στις μονάδες της τουρκικής αστυνομίας, οι οποίες προχωρούν σε αυθαίρετες συλλήψεις και κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους σε βάρος τούρκων πολιτών οι οποίοι επικρίνουν την κυβέρνηση ειρηνικά», προσέθεσαν.

Συνολικά δεκαεννιά μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του Ερντογάν αντιμετωπίζουν διώξεις από την αμερικανική δικαιοσύνη για τα γεγονότα που είχαν εκτυλιχθεί μπροστά στην κατοικία του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον και είχαν οδηγήσει στην εισαγωγή πολλών διαδηλωτών σε νοσοκομείο.

Αντιδρώντας στην απαγγελία κατηγοριών αυτή, ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε μια «σκανδαλώδη επίδειξη του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η αμερικανική δικαιοσύνη», χαρακτηρίζοντας εν παρόδω τους διαδηλωτές «τρομοκράτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook