Η ομάδα του Παπαϊωάννου κάνει «απόβαση» στα ΕΜΜΥ

η-ομάδα-του-παπαϊωάννου-κάνει-απόβασ-353309

Μια κοπέλα που την λένε Ευρώπη χορεύει στον αέρα πάνω από τον λευκό ταύρο που την άρπαξε, τον Δία. Ο πλανήτης Γη περιστρέφεται, οι αστερισμοί αναδύονται, ο πλανητικός χάρτης φέγγει. Η στείρα γη γεννάει άντρες, των οποίων ο χορός προκαλεί σεισμό, ο ήλιος γίνεται σκοτεινός κύκλος που φλέγεται και όλα κορυφώνονται μέσα στο κοίταγμα ενός άντρα και μιας γυναίκας.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιούργησε για τους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού, τον Ιούνιο του 2015, μια τελετή έναρξης εντυπωσιακή και βαθιά ανθρωποκεντρική· ένα υπερθέαμα, με βασικό αφηγηματικό υλικό την παράδοση του Αζερμπαϊτζάν μέσα από ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων και ήχων της χώρας.

Η «εκθαμβωτική τελετή» υπό τον τίτλο «Origins» συνδύασε την υψηλή αισθητική με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, οργανώνοντας μια μοναδική ιστορική αφήγηση της χώρας. Το καλλιτεχνικό αυτό κόσμημα που ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια 68.000 θεατών και καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο έφερε τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τους συνεργάτες του υποψήφιους σε έξι κατηγορίες στην 43η τελετή απονομής των Daytime Emmy Awards που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνια.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι προτεινόμενος για δύο βραβεία Emmy στις κατηγορίες «Outstanding Directing Special Class» και «Outstanding Art Direction / Set Decoration / Scenic Design». Ωστόσο, στις υπόλοιπες κατηγορίες ξεχωρίζουν οι συνεργάτες του.

Η Τίνα Παπανικολάου, που είναι υποψήφια βοηθός σκηνοθέτη (στην κατηγορία «Σκηνοθεσία»), είναι το «δεξί χέρι» Δημήτρη Παπαϊωάννου, η εξ απορρήτων του και ο πιο στενός του συνεργάτης.

Από τα χρόνια των σπουδών τους μαζί, η σχέση τους μετρά σχεδόν τρεις δεκαετίες κι είναι ο άνθρωπος που τον ακολουθεί από την εποχή της αξέχαστης «Ομάδας Εδάφους». Σε όλες της παραγωγές με την υπογραφή του Δημήτρη Παπαϊωάννου η Τίνα Παπανικολάου έχει τον τίτλο της βοηθού σκηνοθέτη, ενώ είναι υπεύθυνη για τη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Παραγωγής.

PAPAIO1

«Κλεψύδρα»

Ήταν ο δημιουργός της «Κλεψύδρας», πάνω σε ιδέα του Δ. Παπαϊωάννου, για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 και υπήρξε υπεύθυνος κοστουμιών και καλλιτεχνικός διευθυντής της παράστασης «2» (2006). Από τους πιο παλιούς συνεργάτες του Δ. Παπαϊωάννου, πρωτοσυνεργάστηκαν πριν από είκοσι χρόνια, είναι ο σκηνοθέτης, σκηνογράφος και μακιγιέρ Αγγελος Μέντης.

Οι πρώτες τους συνεργασίες μετρούν από το 1995 («Ορέστεια» του Ξενάκη και «Ενός λεπτού σιγή»), οπότε ο Αγγ. Μέντης ήταν υπεύθυνος για το μακιγιάζ – το ίδιο ισχύει και για τις συνεργασίες που ακολούθησαν: «Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ» (1996) «Δράκουλας», «Μνημείο», «Η καταιγίδα» (1997), «Η επιστροφή της Ελένης» και «Ανθρώπινη δίψα» (1999), «La Sonnambula» (2000), «Για πάντα» (2001).

Ο ζωγράφος-μακιγιέρ της φαντασμαγορικής τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι υποψήφιος στην κατηγορία «Outstanding Costume Design / Styling» για την εικαστική σύλληψη και τη σκηνοθεσία των μινιατούρων στο Μπακού.

Για την καλλιτεχνική διεύθυνση και τα σκηνικά (outstanding art direction / set decoration / scenic design), το βραβείο διεκδικεί μαζί με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, ο Θανάσης Δεμίρης (σκηνική διεύθυνση).

papaio2

Ο αρχιτέκτονας, με σπουδές στο Roger Williams University στο Bristol των ΗΠΑ, στο Wroxton College στην Αγγλία και στο C.V.U. Technicke στην Πράγα, ήταν υπεύθυνος για τον επανασχεδιασμό του σκηνικού για την περιοδεία του «Still Life», της τελευταίας δουλειάς του διάσημου καλλιτέχνη, η οποία περιόδευσε στην Ευρώπη. Τον έχουν χαρακτηρίσει «εκκεντρικό, υπερ-ταλαντούχο μαέστρο». Εκείνο που ίσως εντυπωσιάζει περισσότερο στον Θεόδωρο Κουρεντζή είναι ότι παθιάζεται εξίσου με τον Μάλερ όσο και με τον Μότσαρτ, με τον Ραμώ όσο και με τον Στραβίνσκι. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Θεάτρου Οπερας και Μπαλέτου του Περμ» και της «MusicAeterna», ένας σταρ του πόντιουμ, είναι υποψήφιος στην κατηγορία «Outstanding Music Direction and Composition».

Ο Ελληνας μαέστρος στη Ρωσία όπου ζει είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία. Ολα του τα κονσέρτα είναι sold out μήνες πρωτύτερα, είναι δημοφιλής σε όλες τις ηλικίες και μέχρι και η χήρα του Σοστακόβιτς κατέβηκε στο καμαρίνι του να τον συγχαρεί μετά από μία παράσταση της «Λαίδης Μακμπέθ του Μτενσκ».

Διευθύνει τακτικά τις καλύτερες ορχήστρες της Μόσχας. Με την ομάδα των μουσικών του ταξιδεύουν σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία προκαλώντας πανζουρλισμό με κάθε τους παράσταση.

Οι εφημερίδες δημοσιεύουν τη μία διθυραμβική κριτική μετά την άλλη χαρακτηρίζοντάς τον «αναρχικό, ωραιοπαθή και ιδιοφυΐα».

Φαν και ο Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δηλωμένος θαυμαστής του. Για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση που «έντυσε» την τελετή έναρξης στο Μπακού υποψήφιο μαζί με τον Θ. Κουρεντζή βρίσκουμε και τον Βαγγελίνο Κουρεντζή, υπεύθυνο για τον ηχητικό σχεδιασμό σε πολλές αθηναϊκές παραστάσεις. Οι Θ. Κουρεντζής και Β. Κουρεντζής συνεργάζονται πρώτη φορά με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου.

papaio3

Η κορυφαία διάκριση για εκπομπές και προγράμματα

Τα Daytime Emmy Awards είναι τα δεύτερα τη τάξει βραβεία Emmy και απονέμονται από το 1974 στις καλύτερες εκπομπές της πρωινής και της μεσημεριανής ζώνης της αμερικανικής τηλεόρασης. Το βραβείο ΕΜΜΥ είναι η ανώτατη επιβράβευση για τηλεοπτική εκπομπή, αντίστοιχη του βραβείου Oscar για τον κινηματογράφο και του βραβείου Tony για το θέατρο.

papaio4

Για να είναι υποψήφια μια εκπομπή καθώς και οι συντελεστές της, θα πρέπει να προβάλλεται από τις 2 τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το απόγευμα τουλάχιστον στο 50% της χώρας. Αν εξαιτίας του προγραμματισμού των τοπικών τηλεοπτικών δικτύων μια εκπομπή προβάλλεται σε διαφορετικές ζώνες τηλεθέασης, μπορεί να είναι υποψήφια στα Primetime Emmy Awards, τα οποία είναι τα «μεγάλα» EMMY. Δεν μπορεί, ωστόσο, να είναι υποψήφια και στα Primetime και στα Daytime Awards.

Πρωταγωνιστές στα Emmy Daytime Awards είναι τις περισσότερες φορές οι καθημερινές δραματικές σειρές και οι πρωταγωνιστές τους, τα παιδικά προγράμματα, τα τηλεπαιχνίδια, οι ενημερωτικές εκπομπές και τα talk shows της πρωινής ζώνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Γενικό Νοσοκομείο», το οποίο ήταν υποψήφιο στην κατηγορία καλύτερης δραματικής σειράς το 1974 και είναι υποψήφια και για το φετινό βραβείο.

Πηγή : ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook