Η Κρήτη «ψήνεται» και σήμερα | Από Δεύτερα ψυχρή εισβολή | Photos

η-κρήτη-ψήνεται-και-σήμερα-από-δεύτε-535057

Το πρόωρο καλοκαίρι που έχει «επισκεφθεί» την Κρήτη αυτό το Σαββατοκύριακο έχει δώσει την ευκαιρία στους Κρητικούς να «ξεχυθούν» στις παραλίες για τα πρώτα μπάνια της χρονιάς.

Ο υδράργυρος, σκαρφάλωσε στα ύψη καταγράφοντας θερμοκρασίες ρεκόρ αλλά και τον πρώτο μίνι καύσωνα για το 2017!

Πανέμορφο τοπίο στην παραλια Γραμμένο στην Κουντούρα Χανίων

Αιτία του εαρινού… θέρους, σύμφωνα πάντα με τους μετεωρολόγους, αποτέλεσαν οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, που έφτασαν στο «κατώφλι» της Κρήτης μαζί, δυστυχώς, με σκόνη από τη Σαχάρα.

Και σήμερα η μέρα ενδείκνυται για εξόρμηση στις παραλίες που χθες γέμισαν από κόσμο , μικρούς και μεγάλους που σε συνδυασμό με την γαλήνια θάλασσα απόλαυσαν το μπάνιο τους μέχρι και αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο καιρός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με την πρόγνωση του γνωστού μετεωρολόγου Μανόλη Λέκκα, προβλέπεται ως εξής:

* Για σήμερα Κυριακή 14 Μαΐου: Καλός καιρός με λίγες αραιές υψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις στα 3 έως 4 μποφόρ (τοπικά μόνο στα δυτικά πρόσκαιρα το μεσημέρι έως και 5 μποφόρ). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά επίπεδα, αλλά λίγο χαμηλότερα από αυτά του Σαββάτου.

Ενδεικτικά για σήμερα θερμοκρασίες στην Κρήτη το μεσημέρι της Κυριακής

Μοίρες : 36 βαθμοί Κελσίου

Παλαιόχωρα : 34 βαθμοί Κελσίου

Ακρωτήρι Χανίων: 33 βαθμοί Κελσίου

Ιεράπετρα: 32 βαθμοί Κελσίου

Κολυμπάρι Χανίων :32 βαθμοί Κελσίου

Φαράγγι Σαμαριάς : 32 βαθμοί Κελσίου

Ηράκλειο Ανατολικά : 29 βαθμοί Κελσίου

Χανιά -Ρέθυμνο: : 28 βαθμοί Κελσίου

Σητεία : 27 βαθμοί Κελσίου

 

 

Νέα αλλαγή του καιρού

Βοριάδες από την Τρίτη

Η επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ξεκινά με βόρειο ρεύμα και ένα τόνο αισιοδοξίας για γρήγορη επαναφορά σε περισσότερο ανοιξιάτικες συνθήκες, με την ατμόσφαιρα να καθαρίζει και πάλι λόγω της σταδιακής ενίσχυσης των βοριάδων.

Οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν μόνο κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ενώ από μεθαύριο Δευτέρα αναμένεται να υποχωρήσει η θερμή «εισβολή», και οι νότιοι άνεμοι να στραφούν από βόρειες διευθύνσεις με αισθητή υποχώρηση και της μεταφοράς σκόνης.

Από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαΐου αναμένεται σταδιακή ενίσχυση του βορείου ρεύματος με ταυτόχρονη ψυχρή «εισβολή» από τα βόρεια, που σηματοδοτεί την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ υπάρχουν πιθανότητες για εκδήλωση κάποιων φαινομένων από την Τετάρτη.

Το αποπνικτικό σκηνικό, που επικρατεί στην ατμόσφαιρα του νησιού, κινητοποίησε την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή των πολιτών και δη εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, ενημερώνοντας τους πολίτες ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής των 50μg/m3. Το φαινόμενο, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, θα εξελιχθεί από σήμερα Σάββατο και διαρκέσει έως αύριο Κυριακή.

Οδηγίες

Με αφορμή τα παραπάνω λοιπόν, «η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης συστήνει:

* Οι ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή οι ενήλικες καρδιοπαθείς και τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

* Τα άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς και τα παιδιά, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

* Τα άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

* Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

* Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό, θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

* Τέλος, συστήνεται στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση Ι.Χ.».

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook