Η κλήση σας… φορολογείται! | Χαράτσι και στα σταθερά τηλέφωνα!

η-κλήση-σας-φορολογείται-χαράτσι-κα-339198

Ακόμη και το σταθερό τηλέφωνο, μπαίνει στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του νέου πακέτου των έμμεσων φόρων που προωθείται για να ολοκληρωθεί -επιτέλους- η πρώτη αξιολόγηση.

Στην πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές και είχε τον… εύγλωττο τίτλο «Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας» αναφέρεται η επιβολή φόρου 5% σε κάθε σύνδεση με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή και ευρυζωνικής σύνδεσης (internet), με τα προσδοκώμενα έσοδα να ανέρχονται σε 65 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», η πρόταση αυτή συναντά τις αντιδράσεις των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, που ζητούν να μην εφαρμοστεί το μέτρο. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, το τελικό κόστος για τον καταναλωτή θα είναι κατά πολύ υψηλότερο του 5%, καθώς πάνω στην αύξηση από το νέο τέλος θα επιβληθεί και ο ΦΠΑ!

Στη φορολογική λαίλαπα της έμμεσης φορολόγησης, η οποία πλήττει το σύνολο των φορολογουμένων, ανεξαρτήτως εισοδήματος, σημαίνοντα ρόλο θα διαδραματίσει και η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από αυτή την πηγή ανέρχεται σε 437 εκατομμύρια ευρώ, με τον… αστερίσκο πως δεν θα περιοριστεί δραστικά η κατανάλωση.

Ο κατάλογος των νέων επιβαρύνσεων

Ο συγκεκριμένος συντελεστής του ΦΠΑ αφορά μεταξύ άλλων:

– σε όλα τα τυποποιημένα προϊόντα, τους χυμούς, τα αναψυκτικά και στα οινοπνευματώδη στα σούπερ μάρκετ, στα μίνι μάρκετ και τα περίπτερα

– στην εστίαση και το catering

– στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό κλπ)

– στις μετακινήσεις με ταξί

– στην επισκευή και συντήρηση κατοικιών

– στα άνθη – φυτά

– στις υπηρεσίες αποχέτευσης

– στις τιμές των ζωοτροφών για κατοικίδια

– στη λιανική τιμή των καυσίμων

Απαγορευτικές, ωστόσο, θα καταστούν και οι μετακινήσεις με ΙΧ, καθώς στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ θα «κουμπώσουν» οι αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ, υγραέριο και φυσικό αέριο. Οι αυξήσεις στην τελική τιμή θα είναι μάλιστα κατά πολύ υψηλότερες εάν αντιστραφεί η έως σήμερα πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Δεν γλιτώνει όμως ούτε το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο το επίδομα περιορίστηκε ήδη στο μισό. Παράλληλα, αυξάνεται και το κόστος απόκτησης ΙΧ, με τη συγκεκριμένη αγορά που γνώρισε άνθηση τους προηγούμενους μήνες να δέχεται έτσι ένα ισχυρό πλήγμα.

Πηγή: Εφημερίδα Αγορά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook