Η καταστροφή των χημικών όπλων στην ατζέντα της συνάντησης Βενιζέλου – Κέρι

η-καταστροφή-των-χημικών-όπλων-στην-ατ-120221

venizelos-keriΗ συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Βαγγέλη Βενιζέλου, με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, αντί για σήμερα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κέρι δεν θα έχει καμία συνάντηση κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας κι αυτό, όπως εκτιμάται, οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στην επιστροφή του στις ΗΠΑ από το Κουβέιτ, όπου συμμετείχε στη διάσκεψη δωρητών για τη Συρία.

Ο κ. Βενιζέλος έφτασε στην αμερικανική πρωτεύουσα, προερχόμενος από το Παρίσι, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή συνάντησή του με τον κ. Κέρι θα συζητήσει θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν τα εθνικά θέματα (Κυπριακό και ονομασία της ΠΓΔΜ), ενώ οι Αμερικανοί αναμένεται να θέσουν το θέμα της τρομοκρατίας, με αφορμή την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Για το Κυπριακό, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επαναλάβει την ήδη εκφρασμένη θέση της Ουάσιγκτον περί «ευκαιρίας για λύση», ενώ εκτιμάται ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ενδέχεται να διαδραματίσει ένα «πιο ουσιαστικό» ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Την ίδια στιγμή, διαφαίνεται ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα αποχωρήσει από τη θέση του.

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Κέρι έχει ενημερωθεί εκτενώς από τον κ. Βενιζέλο για τις ελληνικές θέσεις στην προηγούμενη συνάντησή τους, τον περασμένο μήνα, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και, όπως επισημαίνεται, είχε ακούσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις του συνομιλητή του.

Στη συνάντηση Βενιζέλου-Κέρι θα συζητηθούν, επίσης, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στο θέμα της Συρίας, αλλά και το Παλαιστινιακό, την κατάσταση στην Αίγυπτο, καθώς και το θέμα που προέκυψε με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «ακόμη δεν υπάρχουν ακριβή σχέδια», ενώ ένα από τα ενδεχόμενα είναι να συμφωνηθεί η καταστροφή τους σε ειδικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία ή σε άλλη χώρα.

 

Πηγή: tanea.gr

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook