Η δεύτερη κολυμβήθρα του Βορίδη

η-δεύτερη-κολυμβήθρα-του-βορίδη-75189

voridisΤον Μάκη Βορίδη επέλεξε να αφήσει στο πόδι του ο πρωθυπουργός σε μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της Βουλής. Για τον πενηντάχρονο υπουργό Υγείας, αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο αρχηγός του φροντίζει να τον ξεπλύνει από τα παλιά αμαρτήματα και να σκεπάσει το ακροδεξιό του παρελθόν.

Την πρώτη φορά ήταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης εκείνος που συγκέντρωνε γύρω του τα μέχρι τότε διάσπαρτα στελέχη της Ακροδεξιάς, λειτουργώντας, όπως έλεγε ο ίδιος, ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Είναι η μέθοδος που είχε περιγράψει ο Καρατζαφέρης αναφερόμενος στον Κώστα Πλεύρη: «Του λέω, έλα να μιλήσεις για ιστορία και θα σε βάλω εγώ σ’ αυτή τη μεγάλη κολυμβήθρα του Σιλωάμ που λέγεται προσπάθεια Telecity, να φύγεις απ’ αυτή τη ρετσινιά του φασίστα» (10.5.1999).

Ενας από τους τελευταίους που μπήκε σ’ αυτή την κολυμβήθρα του Καρατζαφέρη ήταν ο κ. Βορίδης, το φθινόπωρο του 2005. Μέχρι τότε ο σημερινός «αντ’ αυτού» του Αντώνη Σαμαρά είχε διανύσει μια πλούσια καριέρα στον χώρο της Ακροδεξιάς, χωρίς όμως να καταφέρει να αποκτήσει πραγματικό πολιτικό έρμα.

samaras-voridis

  • Προσωπική επιλογή… Παπαδόπουλου

Από τη φασιστική οργάνωση «Ελεύθεροι Μαθητές» του Κολλεγίου Αθηνών βρέθηκε πρόεδρος της Νεολαίας του φιλοχουντικού κόμματος ΕΠΕΝ, διορισμένος από τον έγκλειστο ισοβίτη δικτάτορα Παπαδόπουλο. Σ’ αυτή τη θέση αντικατέστησε τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, τον σημερινό Αρχηγό της Χρυσής Αυγής, που κι εκείνος είχε αποτελέσει προσωπική επιλογή του Παπαδόπουλου.

Στην αρχηγία της Νεολαίας ΕΠΕΝ έμεινε ο Βορίδης μέχρι το 1990. Από εκείνη την περίοδο προέρχεται η πασίγνωστη φωτογραφία του Τάσου Κωστόπουλου που τον δείχνει με αυτοσχέδιο τσεκούρι να «κυνηγάει» στην οδό Ακαδημίας (12.5.1985). Λίγες βδομάδες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 1985, ο Βορίδης διαγράφτηκε ως φασίστας από τη Γενική Συνέλευση των φοιτητών της Νομικής Σχολής.

Στο διώξιμό του από τη συνέλευση πρωτοστάτησαν οι φοιτητές της ΔΑΠ, στην οποία είχε προσχωρήσει νωρίτερα. Ετσι, η πρώτη του προσπάθεια να εκπορθήσει την είσοδο της πολυκατοικίας στέφθηκε με αποτυχία.

Τον Απρίλιο του 1994, ο Βορίδης μετείχε στο συνέδριο διάσπαρτων ακροδεξιών ομάδων στο οποίο συγκροτήθηκε μια νέα οργάνωση, το Ελληνικό Μέτωπο. Συμμετείχαν στελέχη όλων των οργανώσεων του χώρου: ΕΝΕΚ, ΕΠΕΝ, Ελληνική Δύναμη κ.ά. Στο συνέδριο προέδρευε ο Ιωάννης Σχοινάς, ηγετικό στέλεχος του σκληρού φιλοχουντικού ΕΝΕΚ και σημερινός συνοδοιπόρος της Χρυσής Αυγής.

Ο Βορίδης αναδείχτηκε στην αρχηγία του Ελληνικού Μετώπου και επιχείρησε να «εκσυγχρονίσει» την ελληνική Ακροδεξιά, αντιγράφοντας πιστά το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν. Φρόντισε να υποτονίσει τη νοσταλγία για τη χούντα και τα ακραία νεοφασιστικά χαρακτηριστικά των «συνιστωσών» οργανώσεων, μετατοπίζοντας αντίστοιχα την πολιτική ατζέντα του σε αντιμεταναστευτικές και ξενοφοβικές θέσεις.

Παρά το γεγονός ότι διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με τον ίδιο τον Λεπέν και τον γραμματέα του Εθνικού Μετώπου, Καρλ Λανγκ, ο Βορίδης δεν μπόρεσε να έχει τη δική τους επιτυχία. Ακόμα και στις βουλευτικές εκλογές του 2000, στις οποίες το Ελληνικό Μέτωπο κατέβηκε υπό τον Κώστα Πλεύρη στο σχήμα Πρώτη Γραμμή, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Μόλις 0,18%. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: σε κείνη τη σύμπραξη ο τρίτος συνεταίρος ήταν ομάδα στελεχών της Πολιτικής Ανοιξης, με επικεφαλής τον Σάββα Χατζηπαρασκευά, μέλος της Κ.Ε. του κόμματος του κ. Σαμαρά και εκδότης σήμερα του χρυσαυγίτικου «Στόχου».

Η προσχώρηση στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη το 2005 ήταν επομένως για τον Βορίδη μια λύση ανάγκης. Μπορεί να έχασε τη θέση του αρχηγού, αλλά σε δύο χρόνια εκλέχτηκε επιτέλους βουλευτής, όπως και το 2009. Και μάλιστα το 2011 ήταν ένας από τους υπουργούς που υπέδειξε ο Καρατζαφέρης ως εκπροσώπους του ΛΑΟΣ στην τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου.

 venizelos-voridis

  • Τα πιστά στελέχη του

Ο δρόμος ήταν πλέον ανοιχτός για τη μεταπήδηση στη Νέα Δημοκρατία και για την ανάδειξή του αρχικά ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και στη συνέχεια ως υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε αυτές τις μεταπηδήσεις ο Βορίδης φρόντιζε να συνοδεύεται από ομάδα στενών συνεργατών και ομοϊδεατών του. Στο ΛΑΟΣ πήγε με ορισμένα επιλεγμένα στελέχη του Ελληνικού Μετώπου. Και τα ίδια τον ακολούθησαν στο υπουργείο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο Χρήστος Χαρίτος ανέλαβε το γραφείο Τύπου, ο Θεοδόσης Αθανασάς έγινε διευθυντής στο πολιτικό γραφείο του, ενώ διορίστηκαν και οι Σπύρος Βάιλας, Φαίδων Δημόπουλος, Γιάννης Ζωγράφος.

Ως στέλεχος πλέον της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης είχε την ευκαιρία για μια νέα «κολυμβήθρα», αναλαμβάνοντας εγκαίρως το «αντιχρυσαυγίτικο» μέτωπο. Πρέπει πάντως κανείς να παραδεχτεί ότι η φανατική υπεράσπιση της μνημονιακής πολιτικής από τον υπουργό Υγείας δεν είναι προϊόν πολιτικού καιροσκοπισμού. Ενώ οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους ακροδεξιούς εμφανίζουν ένα φιλολαϊκό προσωπείο που θυμίζει τις παραδοχές της λαϊκής Δεξιάς με ρατσιστικές προβολές, ο Βορίδης είναι από χρόνια σκληρός νεοφιλελεύθερος.

Προτού ακόμα αναλάβει υπουργικά καθήκοντα στην κυβέρνηση Παπαδήμου, υποστήριζε τη δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την αναθεώρηση του άρθρου για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αυστηροποίηση στο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημόσιους υπαλλήλους και τις απολύσεις των «πλεοναζόντων».

Και λίγο πριν προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία δεν δίσταζε να δηλώνει ότι «η ιδέα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την οποία υπερασπίζεται η Ανγκελα Μέρκελ, είναι μια πολύ φιλική και κατανοητή σε εμένα ιδέα».

Πηγή: efsyn.gr | Γράφει ο Δημήτρης Ψαρράς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook