Η «γυναίκα με τα κόκκινα» σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης στην Τουρκία

η-γυναίκα-με-τα-κόκκινα-σύμβολο-της-λ-67337

ginaika redsΝτυμένη με το κόκκινο, βαμβακερό της φόρεμα, με ένα κολιέ στον λαιμό και κρατώντας μία λευκή τσάντα, θα μπορούσε κανείς να την φανταστεί στον κήπο ενός σπιτιού όπου γίνεται πάρτι. Όμως η φανταστική αυτή εικόνα αλλάζει βίαια, καθώς μπροστά της ένας αστυνομικός με αντιασφυξιογόνο μάσκα την ψεκάζει με χημικά κάνοντας τα μαλλιά της να κυματίσουν στον αέρα.

Η εικόνα της «γυναίκας με τα κόκκινα» κυκλοφόρησε ευρέως στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε καρικατούρα σε αυτοκόλλητα και πόστερ και τελικά το σύμβολο της γυναίκας διαδηλώτριας στην διάρκεια των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαμαρτυριών στην Κωνσταντινούπολη.

«Η φωτογραφία αυτή συμπυκνώνει την ουσία της διαμαρτυρίας», λέει η φοιτήτρια μαθηματικών Έζρα στο Μπεσίκτας, συνοικία κοντά στα στενά του Βοσπόρου, που αποτέλεσε ένα από τα επίκεντρα των διαδηλώσεων αυτή την εβδομάδα.

«Της βίας της αστυνομίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, του κόσμου που απλώς προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του και τις αξίες του».

Σε μία αφίσα που αναρτήθηκε σε πολλούς τοίχους, ο γραφίστας φαντάστηκε την «γυναίκα με τα κόκκινα» πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από τον αστυνομικό. «Όσο περισσότερο μας ψεκάζετε τόσο μεγαλύτεροι γινόμαστε», γράφει το σλόγκαν στην αφίσα.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καθώς και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν εκφράσει ανησυχία για την υπερβολική χρήση βίας της τουρκικής αστυνομίας κατά των διαδηλωτών.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την Δευτέρα τους διαδηλωτές εξτρεμιστές «που βαδίζουν χέρι χέρι με την τρομοκρατία»–μία περιγραφή που μάλλον αταίριαστη φαντάζει με την εικόνα της «γυναίκας με τα κόκκινα».

Αλλες διαδηλώτριες έφεραν εξοπλισμό μάχης και φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, ενώ πετούσαν πέτρες. Ωστόσο, οι περισσότερες νεαρές διαδηλώτριες στο Μπεσίκτας και την πλατεία Ταξίμ, απ΄ όπου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες την Παρασκευή το απόγευμα, ήταν καλοντυμένες.

Φορώντας γυαλιά και μάσκες θαλάσσης ή χειρουργικές μάσκες για την προστασία τους από τα δακρυγόνα, και φουλάρια να κρέμονται χαλαρά γύρω από τον λαιμό τους, η Έζρα, η Χασίν και η Σεσίλ βρίσκονταν το απόγευμα της Δευτέρας στην συνοικία Μπεσίκτας, μαζί με έναν μεγάλο αριθμό νεαρών.

Ανήκουν–όπως ενδεχομένως και η «γυναίκα με τα κόκκινα»–στις τάξεις των νέων γυναικών που διατυπώνουν τις θέσεις τους με σαφήνεια και θεωρούν ότι κάτι δεν πάει καλά στην Τουρκία του Ερντογάν. Αισθάνονται ότι απειλούνται από την προώθηση της ισλαμικής μαντίλας–σύμβολο της γυναικείας αγνότητας.

 

Πηγή : news.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook