Η Γερμανία μπλοκάρει τη δόση των 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα λόγω του ΦΠΑ στα νησιά

η-γερμανία-μπλοκάρει-τη-δόση-των-15-δισ-ε-713322

Η Γερμανία ανακοίνωσε στο πλαίσιο σημερινής συνεδρίασης των Διοικητών του ESM, στο περιθώριο του eurogroup στις Βρυξέλλες, ότι μπλοκάρει προσωρινά την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα λόγω της μη ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας έγκρισης της απόφασης, μετά την απόφαση της Ελλάδας να μην αυξήσει το ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό.

Όπως εξήγησε αναλυτικά ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έχει «κώλυμα» να εξουσιοδοτήσει την έγκριση του επικαιροποιημένου μνημονίου (του κειμένου που ορίζει την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης) και αύριο θα έχει επίσης «κώλυμα» να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ.

Αυτό συμβαίνει διότι με την απόφασή της η Ελλάδα να μην αυξήσει το ΦΠΑ, παραβίασε ένα από τα σχετικά προαπαιτούμενα. Ωστόσο η Ελλάδα δεσμεύθηκε σήμερα στην ίδια συνεδρίαση να βρει τα 28 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει αυτή η απόφαση από άλλα σημεία του προϋπολογισμού.

Η τρόικα στη συνέχεια θα «αλλάξει» την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας για να ενσωματώσει αυτή την αλλαγή και στη συνέχεια το Γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις στις αρχές Αυγούστου.

Τόσο ο Πιέρ Μοσκοβισί, όσο και ο Μάριο Σεντένο εξήγησαν ότι πρόκειται απλά για αναβολή και πως τα χρήματα θα φτάσουν στην Ελλάδα «εγκαίρως» πριν την εκπνοή του προγράμματος. Ο Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε εκ μέρους της Κομισιόν ότι ο ίδιος και οι υπηρεσίες του γνώριζαν την αλλαγή στις προθέσεις της Ελλάδας και ο Μ. Σεντένο ενημέρωσε για τα πρόσθετα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η χώρα.

Τέλος, ο Μάριο Σεντένο κατέστησε σαφές το πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να δράσει στο μέλλον με τρόπο που να διασφαλίζει την «εμπιστοσύνη και δει αυτή των αγορών», που έχει επιτευχθεί με μεγάλες δυσκολίες, σημειώνοντας ωστόσο την «ιδιοκτησία» που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος διάσωσης και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook