Η «Βενετία της Ανατολής» και οι κρυφές ομορφιές της | Μεγάλο αφιέρωμα της Aegean στα Χανιά | Photos + Video

η-βενετία-της-ανατολής-και-οι-κρυφές-352110

Ένα μεγάλο αφιέρωμα κάνει η Aegean και η Olympic Air στα Χανιά, στα πλαίσια της καμπάνιας «Όλη η Ελλάδα κοντά». Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, συνεργάστηκαν με τοπικούς παραγωγούς του νησιού ώστε να αναδείξουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Κρήτης, ενός τόπου με σπάνια ομορφιά, φιλόξενους κατοίκους και χαρακτηριστική γαστρονομία.

Διαβάστε το αφιέρωμα στα Χανιά, το οποίο περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες για την πόλη, την γαστρονομία, τα μέρη που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί, τις παραλίες, ακόμα και για τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που γίνονται στο νομό!

Τα Χανιά, η «Βενετία της Ανατολής», αποτελεί ένα μαγευτικό σταυροδρόμι πολιτισμών αλλά και απολαύσεων, με τη γραφική τους Παλιά Πόλη, τις καταγάλανες παραλίες και τις παραδοσιακές Κρητικές νοστιμιές που περιμένουν να τις γευθείτε!

Τα Χανιά σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά και σ’ αφήνουν να φύγεις μόνο με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψεις για ν’ αποκαλύψεις κι άλλες από τις κρυμμένες ομορφιές τους. Πάρκα, πεζόδρομοι, καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτίρια, πολυσύχναστες Αγορές και βέβαια τα εντυπωσιακά μνημεία της μακραίωνης βενετσιάνικης και τουρκικής κατοχής, όπως το κάστρο, το τζαμί, τα λουτρά και ο φάρος, συνθέτουν το ιδιόρρυθμο μωσαϊκό της μοναδικής αυτής πόλης.

Γνωρίστε την πόλη

chania

 Τα Χανιά σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά και σ’ αφήνουν να φύγεις μόνο με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψεις για ν’ αποκαλύψεις κι άλλες από τις κρυμμένες ομορφιές τους. Πάρκα, πεζόδρομοι, καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτίρια, πολυσύχναστες Αγορές και βέβαια τα εντυπωσιακά μνημεία της μακραίωνης βενετσιάνικης και τουρκικής κατοχής, όπως το κάστρο, το τζαμί, τα λουτρά και ο φάρος, συνθέτουν το ιδιόρρυθμο μωσαϊκό της μοναδικής αυτής πόλης.

Χτισμένα στον αυχένα μιας μικρής χερσονήσου, στα ερείπια της μινωικής Κυδωνίας μετρούν ιστορία 4.000 και πλέον χρόνων. Η Παλιά Πόλη αποτελεί το ιστορικό κέντρο της περιοχής και έχει κριθεί διατηρητέα, ενώ γύρω της διασώζονται κομμάτια από το μεσαιωνικό τείχος, ενσωματωμένα σήμερα σε σύγχρονες κατοικίες.

Τα Χανιά είναι μια πόλη… «παλίμψηστο»! Πολιτισμός πάνω στον πολιτισμό, χνάρια πάνω σε χνάρια, γλώσσες, συνήθειες, αισθητική, αρχιτεκτονική, όλα μπλεγμένα μεταξύ τους χαιρετούν μετά από πολλούς αιώνες το σήμερα. Χτισμένη μέσα από τα ενετικά τείχη που προστάτευαν την πόλη από την Ανατολή, τη Δύση και το Νότο η παλιά πόλη των Χανιών είναι ένα αμάλγαμα πολιτισμών, ιστορίας, αναμνήσεων, χρωμάτων που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό παρά μόνο μέσα από… μεγάλες βόλτες.

Τοπικές γεύσεις και νυχτερινή ζωή

kritiki-diatrofi_

 Η κρητική κουζίνα είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τις ξεχωριστές γεύσεις και τα αγνά προϊόντα της. Σπεσιαλιτέ στα Χανιά είναι τα ψάρια στη σχάρα, το αρνάκι σε διάφορες παραλλαγές καθώς και πιάτα λαχανικών όπως το περίφημο χανιώτικο μπουρέκι και οι μελιτζανοκεφτέδες.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε σφακιανή πίτα (τηγανιτή πίτα με ξινή μυζήθρα που σερβίρεται συχνά με μέλι), αρνί τούρτα, σφακιανό γιαχνί, αρνί με σταμναγκάθι, ξεροτήγανα και μακαρούνια σιουφιχτά με ντόπιο ανθότυρο. Νυκτερινή Διασκέδαση: Για τις βραδινές εξόδους υπάρχουν αρκετά μπαρ που μένουν ανοιχτά ως αργά τη νύχτα και κλαμπ στην περιοχή του λιμανιού των Χανίων και το παραλιακό θέρετρο του Πλατανιά, στα δυτικά της πόλης.

Αξιοθέατα

chania-alogo2-big

 Παλιά πόλη

Ξεκινήστε από το Συντριβάνι (ή πλατεία Ελ. Βενιζέλου) που είναι η τουριστική καρδιά της πόλης. Η μικρή πλατεία που κληρονόμησε το όνομά της από μια ογκώδη αρχαία κρήνη που βρισκόταν στο κέντρο της (τμήμα της σώζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο), με την ωραία πλακόστρωσή της και τα ζωηρά καφενεία της, ήταν το αγαπημένο σημείο συνάντησης των Χανιωτών.

Εκεί εκφωνούσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος του λόγους του, εκεί αποβιβάστηκε η σωρός του όταν επέστρεψε για την κηδεία του. Αν κατευθυθείτε προς τα δυτικά, ακριβώς κάτω από τα ενετικά τείχη θα βρείτε τις συνοικίες της Οβραϊκής και του Τοπανά.

Καστέλι

Στο κέντρο ακριβώς της παλιάς πόλης υψώνεται απαλά ο χαμηλός λόφος του Καστελίου. Είναι η αρχαία συνοικία των Χανίων, η γνωστή Κυδωνία, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από τη Νεολιθική εποχή. Πιο πρόσφατα ευρήματα την αναδεικνύουν ως μεγάλο μινωικό κέντρο, ισάξιο της Φαιστού και της Κνωσού, όπως εξάλλου φανερώνουν και τα μινωικά ευρήματα που είναι θεατά κάτω από το γυάλινο δάπεδο του Αγίου Ρόκου. Η συνοικία αυτή, σαν κάστρο μέσα στο κάστρο, περιβάλλεται από τα βυζαντινά τείχη τα οποία θεμελιώθηκαν πάνω στα υπολείμματα της ελληνιστικής οχύρωσης.

Βενετσιάνικο λιμάνι

Η βόλτα καταλήγει στο βενετσιάνικο λιμάνι, το τουριστικότερο, ομορφότερο και ίσως διασημότερο σημείο των Χανίων. Περπατήστε κατά μήκος της ακτής Τομπάζη, της Ακτής Κουντουριώτη και της Ακτής Ενώσεως και χαζέψτε τα εντυπωσιακά απομεινάρια του παρελθόντος, το Γυαλί Τζαμί, τα ενετικά Νεώρια, το Μεγάλο Αρσενάλι. Περάστε απέναντι στον προστατευτικό λιμενοβραχίονα και περπατήστε πάνω στον προμαχώνα του Αγίου Νικολάου του Μώλου.

Τα ενετικά τείχη

Είναι ο μεγάλος οχυρωματικός βραχίονας που κλείνει και προστατεύει την πόλη από την δυτική και ανατολική της πλευρά. Είναι τα τείχη που ορθώθηκαν για να προστατέψουν την νέα μεγαλύτερη πόλη που ασφυκτιούσε στο στενάχωρο Καστέλι και αδημονούσε να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί έξω από τα βυζαντινά τείχη. Οι οχυρώσεις που ξεκίνησαν στα μέσα του 16ου αιώνα με τις πιο σύγχρονες για την εποχή τεχνικές, περιελάμβαναν τείχη και ξηρή τάφρο καθώς και τέσσερις ισχυρούς προμαχώνες σε κάθε γωνία τους.

Το Γυαλί Τζαμί

Γνωστό επίσης και ως Τζαμί των Γενίτσαρων, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αρχιτεκτονικά ορόσημα της πόλης και λαμπερό δείγμα ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης. Χτισμένο κατά το 2ο μισό του 17ου αιώνα προς τιμή του φρούραρχου των Χανίων Κιουτσούκ Χασάν, το κομψό τζαμί με τους χαρακτηριστικούς μικρούς τρούλους και τον μεγάλο ημισφαιρικό τρούλο, δεσπόζει στη νότια μεριά του ενετικού λιμανιού. Η λειτουργία του σταμάτησε το 1923 ενώ ο μιναρές του κατεδαφίστηκε είτε το 1220 ή το 1939 .

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Στεγάζεται στο πανέμορφο καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου και συγκεντρώνει αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες εποχές και περιοχές του νομού.

Ο Αιγυπτιακός φάρος

chania

Ο Φάρος, το στολίδι και «σήμα κατατεθέν» της πόλης, είναι ένας από τους παλαιότερους φάρους που σώζονται στον κόσμο. Έχει ύψος 21 μ., με ύψος εστίας από την επιφάνεια της θάλασσας 26 μ. ενώ το φως του φτάνει σε απόσταση 7 μιλίων. Στην πρώτη του εκδοχή ανεγέρθηκε στα 1595-1601 από τους Ενετούς ως πυρσός ανοιχτής φλόγας.

Ωστόσο στη μορφή που τον βλέπουμε σήμερα απέκτησε το 1859 όταν αναστηλώθηκε από τον Μουσταφά Πασά κατ’ εντολή του αντιβασιλέα του Αιγύπτου Μεχμέτ Αλί, εξού και το όνομά «αιγυπτιακός» αλλά και η ιδιαίτερη μορφή του που θυμίζει μιναρέ. Το καθεαυτό κτίριο του φάρου δεν είναι επισκέψιμο σήμερα λόγω της αστάθειας του όμως επιβάλλεται η βόλτα μέχρι εκεί ειδικά τις ώρες του ηλιοβασιλέματος.

Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή συλλογή

Μια πλούσια συλλογή που έχει συγκεντρωθεί από ανασκαφές και δωρεές σκιαγραφεί αδρά την ιστορία των Χανίων από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι την τουρκοκρατία. Στον όμορφο ναό του San Salvatore στον ομώνυμο προμαχώνα, ψηφιδωτά, εικόνες, έργα κεραμικής, νομίσματα αλλά και αρχιτεκτονικά γλυπτά και επιτύμβιες επιγραφές αφηγούνται την ενδιαφέρουσα ιστορία της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του τόπου.

Η Δημοτική αγορά

Η Δημοτική Αγορά Χανίων, το τεράστιο κτίσμα των 4.000 τ.μ., και «καρδιά» της εμπορικής ζωής της πόλης, στέκει σήμερα εκεί που επί ενετοκρατίας ορθωνόταν ο κύριος προμαχώνας των οχυρώσεων. Η Αγορά που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1913 και κλείνει ήδη έναν αιώνα ζωής, βασίστηκε σε σχέδια του ντόπιου μηχανικού Δρανδάκη, ο οποίος ακολούθησε το πρότυπο της σκεπαστής αγοράς της Μασσαλίας. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο το 1980, ενώ σήμερα φιλοξενεί τον πλούτο των ασύγκριτων κρητικών προϊόντων, από κρέατα, ψάρια και τυριά μέχρι αρωματικά βότανα, όμορφα αναμνηστικά και παραδοσιακά αντικείμενα.

Μίνι κρουαζιέρα 

Αν θέλετε να ζήσετε μια πιο έντονα θαλασσινή εμπειρία πέρα από το χαλάρωμα στην ξαπλώστρα, στο λιμάνι των Χανιών μπορείτε να ναυλώσετε ιστιοπλοϊκό για εσάς και την παρέα σας και να επισκεφτείτε τις Μενιές και τη Γραμβούσα, πανέμορφα μέρη για κολύμπι και κατάδυση αλλά και τόποι ιδιαίτερης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας με ενδιαφέρονται ερείπια. Στην ήρεμη Γραμβούσα μπορείτε να περιπλανηθείτε στα ερείπια του μοναχικού κάστρου, ενώ πριν φτάσετε εκεί θα έχετε την ευκαιρία να ρίξετε μια βουτιά στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, μια κρητική εκδοχή της Καραϊβικής.

Περιηγήσεις στο νομό Χανίων

balos_crete_135869267

Σε κοντινή απόσταση από την πόλη των Χανίων μην παραλείψετε να επισκεφτείτε: τη μονή Χρυσοπηγής, 3χλμ νοτιοανατολικά της πόλης που χρονολογείται από το 1600 και που μοιάζει με κάστρο, τη μονή Γουβερνέτο και την πανέμορφη Αγία Τριάδα Τζανγκαρόλων με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τις εσωτερικές αυλές και τις στοές της στο Ακρωτήρι, το χωριό Μουρνιές, γενέτειρα του Ελ. Βενιζέλου και τον λόφο του Προφήτη Ηλία με τους τάφους των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυτική άκρη του νησιού, με τα φημισμένα Σφακιά, το εξωτικής ομορφιάς ερημονήσι Γραμβούσα και την παραδοσιακή περιοχή του Κισσάμου ή Καστελλίου, όπου βρίσκεται το γραφικό χωριό Μηλιά με τον φιλόξενο παραδοσιακό ξενώνα. Ανατολικά από τη Χώρα Σφακίων το ενετικό Φραγκοκάστελο του 1370, γνωστό για τη μάχη που έγινε το 1828 ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους, μαγεύει με τη μυστηριακή του ατμόσφαιρα και είναι συνδεδεμένο ανεξήγητα φαινόμενα, τους γνωστούς Δροσουλίτες.

Πρόκειται για περίεργες, ανθρωπόμορφες σκιές που εμφανίζονται τις πρωινές ώρες του Μαΐου και τον Ιουνίου, οι Δροσουλίτες έχουν πάρει το όνομά τους από την πρωινή «δροσιά» του κάμπου, ενώ σύμφωνα με το θρύλο είναι τα φαντάσματα των νεκρών στρατιωτών της μάχης του 1828. Επειδή η εποχή που παρατηρείται το φαινόμενο συμπίπτει με την εποχή της μάχης, οι ντόπιοι τείνουν να το αποδίδουν στην εμφάνιση των… πνευμάτων, πιο επιστημονικές εξηγήσεις ωστόσο αποδίδουν το φαινόμενο σε αντικατοπτρισμό ή οφθαλμαπάτη.

Αγορές

agora11

Περιπλανηθείτε στην οδό Σκρυδλώφ για υψηλής ποιότητας δερμάτινα σε προσιτές τιμές, αλλά και στο σοκάκι των μεταλλουργών, στην οδό Σηφάκα. Στη συμβολή της παλιάς και της σύγχρονης πόλης, στην οδό Μουσούρων, η σκεπαστή Αγορά αποτελεί το κέντρο αναφοράς των Χανίων. Στους πάγκους και τα μαγαζιά του σταυρόσχημου κτιρίου, θα βρείτε κάθε λογής τοπικά προϊόντα, όπως κρητική γραβιέρα και μυζήθρα, ρακή, ελιές, αρωματικά βότανα, μπαχάρια και γλυκά κάθε λογής.

Αλλά και τα σοκάκια της παλιάς πόλης κρύβουν θησαυρούς από χειροποίητα κρητικά χαλιά και κιλίμια, χειροποίητα κοσμήματα αλλά και κομμάτια αντίκες, χειροτεχνήματα από γυαλί, ξύλο και μέταλλο. Τέλος, περνώντας από τη συνοικία Μαχαιράδικα, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε την αγορά μιας γνήσιας κρητικής μάχαιρας που να έχει χαραγμένη πάνω της και μια σοφή μαντινάδα…

Φεστιβάλ και εκδηλώσεις

Τα Χανιά είναι από τις πιο ζωντανές πόλεις τις Ελλάδας και γιορτάζουν κάθε μέρα, 365 μέρες τον χρόνο. Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες και άλλα δρώμενα οργανώνονται κατά τη διάρκεια του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Χανίων (Ιούνιος-Αύγουστος) στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, στον Κήπο, στο Βενιζέλειο Ωδείο, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις δίνουν ζωή σε διάφορες συνοικίες της πόλης.

Στις αρχές του καλοκαιριού διοργανώνονται επίσης οι διεθνείς αθλητικοί αγώνες «Βενιζέλεια» ενώ με ιδιαίτερο χρώμα γιορτάζεται και η Ναυτική Εβδομάδα (Ιούλιος), η επέτειος της Μάχης της Κρήτης (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου) καθώς και ο Αγροτικός Αύγουστος (1 έως 10 Αυγούστου) με προβολή τοπικών αγροτικών προϊόντων και εικαστικές και χορευτικές εκδηλώσεις στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι γιορτές κατά την παραγωγή της τσικουδιάς και του κρασιού.

Πανηγύρια
Οι πιο δημοφιλείς γιορτές των Κρητικών είναι τα πανηγύρια προς τιμήν των Αγίων, συνοδεία παραδοσιακών χορών, κρητικής λύρας και πλούσιων τοπικών εδεσμάτων. Από τα πιο γνωστά πανηγύρια είναι του Άγιου Ιωάννη στα Σφακιά (8 Μαΐου), του Αγίου Γεωργίου στην Ασή Γωνιά (23 Απριλίου), του Ευαγγελισμού στην Παλαιοχώρα (25 Μαρτίου), στον Άγιο Αντώνιο της Σούγιας (1-2 Ιουλίου), στη Χρυσοσκαλίτισσα τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά και του Αγίου Νικήτα στο Φραγκοκάστελο (15 Σεπτεμβρίου) όπου διοργανώνονται και ιππικοί αγώνες.

Στους δρόμους του κρασιού

krasi_stafylia
Η κρητική οινοποιεία, πασίγνωστη από την αρχαιότητα για τα γλυκά κρασιά της, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Με έμφαση στην περίφημη ντόπια ποικιλία του ρωμέικου και το παράγωγό της, τον παραδοσιακό μαρουβά, το παλαιωμένο κρασί με τον έντονο χαρακτήρα αλλά και με μια εξαιρετική παραγωγή και άλλων δημοφιλών ποικιλιών (καμπερνέ, μερλώ), τα Χανιά μπήκαν στον οινικό χάρτη της Ελλάδας χαρίζοντας στον επισκέπτη μια ευκαιρία για μια διαφορετική βόλτα γευστικών απολαύσεων.
Τα σημαντικότερα οινοποιεία συγκεντρώνεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού στις περιοχές Βουκουλιές, Κολυμβάρι, Κίσαμος αλλά και στην περιοχή του Ακρωτηρίου και στο Δήμο Κρυονερίδας (κοντά στο αεροδρόμιο). Σημειώστε ότι στα περισσότερα οινοποιεία, θα έχετε την τύχη το κρασί σας να συνοδευτεί από τοπικούς μεζέδες με προϊόντα κατασκευασμένα στο ίδιο το αγρόκτημα.
Διαδρομές στα φαράγγια
faraggi
To canyoning είναι θα λέγαμε το νέο hiking. Στην κυριολεξία σημαίνει «πέρασμα φαραγγιού» και είναι ό,τι πιο αγαπημένο για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας! Και το έδαφος του νομού Χανίων είναι «μαχαιρωμένο» από όμορφα φαράγγια που προσφέρονται για πεζοπορικές απολαύσεις. Πρωταγωνιστής φυσικά είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς, πραγματικό celebrity και όχι μόνο για τους canyoneres, αποτελεί Εθνικό Δρυμό ενώ το μονοπάτι του θεωρείται το πιο πολυπερτατημένο μονοπάτι στην Ελλάδα.
Η διάβαση επιτρέπεται μόνο μεταξύ των μηνών Μαΐου Οκτωβρίου.

Το φαράγγι ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1227 μ.), στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στη νότια Κρήτη όπου σας βγάζει μετά από περίπου έξι ώρες μαγικής πεζοπορίας ανάμεσα σε άγρια φύση, καταρράκτες, λίμνες και χαράδρες. Μέσα στο φαράγγι δεν αποκλείεται να συναντήσετε τους μόνιμους κατοίκους του, τα γνωστά κρι κρι που ζουν σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του. Επίσης ένα πολύ όμορφο και βατό φαράγγι στα Χανιά είναι το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στο Ανατολικό Σέλινο.

Το φαράγγι που πήρε το όνομά του από το χωριό που βρίσκεται στη βόρεια είσοδό του έχει µήκος 7,5 χλμ και η διάβαση του διαρκεί περίπου τρεις ώρες και βγαίνει μόλις 5 χλμ από το παραθαλάσσιο χωριό της Σούγιας. Άλλη διαδρομή 2 έως 3 ωρών, λιγότερο «πολυφορεμένη», είναι αυτή που διασχίζει το φαράγγι του Ίμβρου, μικρό αλλά καταπράσινο πευκόφυτο φαράγγι 8 χιλιομέτρων με κυπαρίσσια και πρίνους, που ξεκινά από το ομώνυμο χωριό των Σφακίων και φτάνει μέχρι τους Κομιτάδες. Νότια του Κισσάμου, πάλι, υπάρχει ακόμη ένα φαράγγι με μαγευτική διαδρομή, το Τοπολιανό, μήκους 1.550 μέτρων, περίπου. Όποιος το διασχίζει, συναντά το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με την ομώνυμη εκκλησία και πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.
Καταδύσεις
Με πολυάριθμες παραλίες, τον μοναδικό βυθό, την πλούσια θαλάσσια ζωή και τα εντυπωσιακά σπήλαια, η Κρήτη είναι ιδανικός τόπος για τους λάτρεις της κατάδυσης. Για τους λιγότερο έμπειρους διοργανώνονται εκδρομές για snorkeling και χάζεμα του ασύγκριτου κρητικού υποθαλάσσιου πλούτου. Μια βουτιά στα Αφράτα, γύρω από το νησάκι Παλαιοσούδα, στις σπηλιές του Αγίου Ονούφρη και για τους πιο τολμηρούς στα βαθιά νερά της Κουντούρας αρκούν να σας πείσουν.
Βόρειες και δυτικές παραλίες
balos-lagoon
Η Κρήτη, γενικότερα, και τα Χανιά, ειδικότερα, φημίζονται για τις παραλίες τους, κάτι που καθιστά την επιλογή αρκετά δύσκολη. Φροντίστε να έχετε μέρες μπροστά σας για να τις απολαύσετε. Στον δρόμο για τον Κίσσαμο θα συναντήσετε διαδοχικά τις παραλίες Άγιοι Απόστολοι, Αγία Μαρίνα, Γεράνι, Μάλεμε, Πλατανιά και Κολυμπάρι. Στο βόρειο τμήμα του νομού το Ακρωτήρι, ο Καλαθάς, ο Σταυρός και το Μαράθι είναι οργανωμένες και ιδιαιτέρως κοσμικές.
Η απόκοσμη, λόγω δύσκολης πρόσβασης, και ιδιαιτέρως εξωτική βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού, στη Χερσόνησο της Γραμβούσας, και δεν είναι άλλη από τον διάσημο Μπάλο, με την λεπτόκοκκη λευκή άμμο και τα διάφανα νερά. 20 χλμ. από το Καστέλι Κισσάμου βρίσκεται η αχανής παραλία της Φαλάσαρνας που θεωρείται μια από τις ομορφότερες παραλίες στον κόσμο!
Νότιες παραλίες
elafonisi
Στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, 76 χλμ. από τα Χανιά, η παραλία που ξεχωρίζει είναι το πολυδιαφημισμένο και αρκετά τουριστικό, πλέον, Ελαφονήσι. Θρυμματισμένα ροζ κοχύλια ανακατεύονται με τη λευκή άμμο, χαρίζοντας απίστευτους χρωματισμούς στα ρηχά νερά που ενώνουν την ακτή με το ομώνυμο νησί. Προσθέστε τους κέδρους και τα κρινάκια που «διανθίζουν» το τοπίο και η εικόνα του επίγειου παράδεισου ολοκληρώνεται.
Λίγο πριν φτάσετε στην παραλία του, στα δεξιά σας θα δείτε τη διασταύρωση για το πανέμορφο μοναστήρι της Χρυσοσκαλιώτισσας που είναι σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο κοντά στον κόλπο του Στομίου.
Η πανοραμική θέα κόβει την ανάσα! Στο νότιο τμήμα του νησιού, το λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένο, μια σειρά από δυσπρόσιτες παραλίες αποζημιώνουν όσους αψηφήσουν την ταλαιπωρία, με την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά τους: Σούγια, Αγία Ρούμελη, Λουτρό, Σφακιά, Φραγκοκάστελο, Κεδρόδασος. Όλο το καλοκαίρι, υπάρχουν καΐκια που φεύγουν από την Παλαιοχώρα και τη Χώρα Σφακίων για τις περισσότερες από αυτές, όπως επίσης και από το Καστέλι για τη Γραμβούσα και τον Μπάλο.
Δείτε το βίντεο για τα Χανιά

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook