Ηράκλειο | Συνάντηση για την έρευνα και την καινοτομία

ηράκλειο-συνάντηση-για-την-έρευνα-και-71673

perifereiarxis idrymataΗ έρευνα, η καινοτομία, αλλά και η άντληση χρηματοδοτήσεων, τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρείας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του γ.γ. Έρευνας Τεχνολογίας Βασίλη Μάγκλαρη, και των επικεφαλής των ερευνητικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού μας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τον γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά και την επιστημονική κοινότητα της Κρήτης, επεσήμανε ότι το νησί υπερέχει και αισθάνεται υπερήφανο για τα ερευνητικά, επιστημονικά και εκπαιδευτικά της ιδρύματα.

«Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει το καλό παράδειγμα, την καλή πρακτική, για την υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου, και για αυτό απαιτούνται συνέργειες-συνεργασίες, να ενώσουμε δυνάμεις, για την άντληση όσον το δυνατόν μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων από τα πολυτομεακά-πολυταμειακά προγράμματα».

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Βασίλης Μάγκλαρης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι την οικονομική κρίση θα την ξεπεράσουμε και μέσα από τις χρηματοδοτήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

«Η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει ένα δυναμικό, σπουδαίο, Ακαδημαϊκό και ερευνητικό ιστό, ο οποίος διαπρέπει πανευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως. Ζητούμενο λοιπόν είναι πως ‘δένει’ η Ακαδημαϊκή συνιστώσα με την άμεση παραγωγική καινοτομία, εδώ υπάρχουν κενά, αλλά είμαι βέβαιος ότι με ένα σωστό σχεδιασμό σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, θα συμπλεύσουμε την Ακαδημαϊκή αριστεία της Κρήτης, με την γενικότερη παραγωγική αναδόμηση της χώρας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης σημείωσε ότι θα υπάρξουν συνέργειες και στρατηγικές συμμαχίες, «και εμείς ως Πανεπιστήμιο Κρήτης μαζί με το Πολυτεχνείο Κρήτης κάνουμε τέτοιες συζητήσεις για στρατηγικές συμμαχίες, μεταξύ των δυο ιδρυμάτων, που θα στοχεύουν στη δημιουργία κέντρων αριστείας από κοινού, και στην εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία. Η Περιφέρεια ως θεσμός και ως οντότητα πρέπει να ενισχύει αυτές τις διαδικασίες συνέργειας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Συνολάκης, σε δηλώσεις του είπε, ότι, στόχος της σημερινής συνάντησης είναι πώς να αναπτύξουμε καλύτερα την Κρήτη και πώς να απορροφήσουμε στο νησί περισσότερους εθνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους. «Επίσης πως θα αναδείξουμε τις προτεραιότητες της Κρήτης, και πως αυτές θα τις εντάξουμε στον εθνικό σχεδιασμό που κάνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, για την εθνική ανάπτυξη, άλλωστε το επιστημονικό δυναμικό της Κρήτης είναι μοναδικό και είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας την νέα Προγραμματική Περίοδο».

Εξάλλου την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για την περιφερειακή στρατηγική καινοτομίας, ή όπως την ονομάζουμε σήμερα «Έξυπνη Εξειδίκευση», που αποτελεί την ‘ραχοκοκαλιά’ του αναπτυξιακού προγράμματος 2014-2020, παρουσίασε η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη.

«Παρουσιάστηκαν οι ισχυροί τομείς της Κρήτης που θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω εξειδίκευσης, οι οποίοι θα επιφέρουν ενίσχυση της Περιφερειακής Οικονομίας. Παρουσιάστηκαν όλα τα επιχειρήματα που τεκμηριώνουν την περιφερειακή διάσταση της καινοτομίας, βασική επιδίωξη της Περιφέρειας Κρήτης για την νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020», δήλωσε η κ. Κασσωτάκη.

Στην σύσκεψη εκτός του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας Βασίλη Μάγκλαρη συμμετείχαν: οι αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Θεανώ Βρέντζου, Νίκος Καλογερής, Κώστας Λαμπρινός, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ραπτάκης,  ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης Λευτέρης Οικονόμου, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Κώστας Φωτάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Συνολάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης Γρηγόρης Σηφάκης, ο Δημήτρης Βακαλουνάκης από την ‘ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ’, ο Πάνος Καλαιτζής απο το ΜΑΙΧ, καθώς επίσης και στελέχη των ερευνητικών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Κρήτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook