ΗΠΑ: Aρχίζει η «μητέρα όλων των μαχών» για το προεδρικό χρίσμα

ηπα-aρχίζει-η-μητέρα-όλων-των-μαχών-γ-326129

Στην Αϊόβα είναι σήμερα στραμμένα όλα τα βλέμματα με την αμερικανική πολιτεία να ανοίγει το «χορό» για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών.

Οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν με κομμένη την ανάσα το αποτέλεσμα της κάλπης καθώς η συγκεκριμένη πολιτεία παραδοσιακά «δείχνει» το ζευγάρι των μονομάχων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Κι όμως, από το 1972 δεν υπήρξε τελικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που να μην είχε βρεθεί στις πρώτες τρεις θέσεις της Αϊόβα.

Με τα στοιχήματα να δίνουν και να παίρνουν, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως από την πλευρά των Δημοκρατικών, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, θα επικρατήσει έναντι του μεγαλύτερου πολιτικού της αντιπάλου, Μπέρνι Σάντερς αν και η μάχη δεν θα είναι εύκολη. Αντιθέτως, από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Αμερικανός Μίδας, Ντόναλντ Τραμπ δεν θα δυσκολευτεί να νικήσει τον Τεντ Κρουζ.

Ο «Μουσολίνι της Αμερικής», όπως αποκαλεί αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών διασταυρώνει τα ξίφη του με τον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ και όπως δείχνει δημοσκόπηση του πρακτορείου «Bloomberg», o Αμερικανός δισεκατομμυριούχος προηγείται με ποσοστό 28% έναντι 23% του πανύψηλου γερουσιαστή.

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με ποσοστό 45% έναντι του σοσιαλιστή γερουσιαστή του Βερμόντ , Μπέρνι Σάντερς.

Λίγες ώρες πριν προσέλθουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι στις κάλπες, η εφημερίδα «New York Times» σχολιάζει σε άρθρο της πως ψηφίζει «δαγκωτό» Χίλαρι, καθώς ο εσωκομματικός της αντίπαλος δεν είναι τόσο ρεαλιστής.

Η διαδικασία για το χρίσμα που ξεκινάει σήμερα με την Αϊόβα θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων προσπάθησαν να αλιεύσουν ψήφους έστω και την τελευταία στιγμή με συγκεντρώσεις και μηνύματα προς τα στελέχη των κομμάτων. Μετά την Αϊόβα, η δεύτερη δοκιμασία θα είναι στο Νιου Χαμσάιρ στις 9 Φεβρουαρίου.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook