Ζημιά 50 εκατ. για την Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο | Το σχέδιο για τις αποζημιώσεις

ζημιά-50-εκατ-για-την-ελλάδα-από-το-ρωσικ-162721

laikiΟι συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας για εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων και οπωροκηπευτικών, έπεσαν στο «τραπέζι» στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε εκείνη που ακολούθησε στο υπουργείο Οικονομικών.

Τα στελέχη διαπιστώνουν ότι προς το παρόν το πρόβλημα είναι περιορισμένο, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η ζημιά που προκύπτει δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχουν επιστρέψει δέκα φορτηγά, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά σε λογικά επίπεδα σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις, η κυβέρνηση «δείχνει» προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων ενώ παράλληλα θα αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, με την προώθηση των φορτίων σε άλλες αγορές, αλλά και η απορρόφηση των αδιάθετων προϊόντων από την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, έχει ήδη αρχίσει η διοχέτευση προϊόντων σε νοσοκομεία και στρατιωτικές μονάδες για την κάλυψη των αναγκών τους.

Σε πρώτη φάση, αναμένεται η αξιοποίηση των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ που είναι τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ για έκτακτες ανάγκες. Αν αυτά δεν αποδειχθούν αρκετά, τότε θα αποφασιστούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, στη σύσκεψη που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων που έχει το ρωσικό εμπάργκο στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αν αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετά ούτε αυτά, τότε θα υπάρξει συμφωνία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εθνικοί πόροι, αν και η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook