Εφιάλτης στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια

εφιάλτης-στα-σύνορα-της-ελλάδας-με-τα-σ-278099

Ένταση επικράτησε  στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όταν συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη, στο ύψος της Ειδομένης.

Από τη χρήση χειροβομβίδων τραυματίστηκαν δέκα πρόσφυγες, εκ των οποίων οι τέσσερις, σύμφωνα με κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην περιοχή, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Οι πρόσφυγες, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν τα συρματοπλέγματα στα σύνορα, φέρουν ελαφρά τραύματα κυρίως στα πόδια από θραύσματα των χειροβομβίδων κρότου, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκεται στην περιοχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια, Ν.Φραγκόπουλο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ απέφυγε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την ένταση που επικράτησε με τους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ και από εκεί στην δυτική Ευρώπη.

Οι ταραχές μεταξύ των συνοριοφυλάκων της ΠΓΔΜ και των προσφύγων διήρκεσαν μόνον μερικά λεπτά, και η ένταση εκτονώθηκε όταν οι πρόσφυγες έβαλαν μπροστά στα συρματοπλέγματα τα παιδιά και τις γυναίκες για να εμποδίσουν την συνέχιση του επεισοδίου.

«Η αστυνομία της ΠΓΔΜ μας είπε χθες (Πέμπτη) ότι θα μας επιτρέψει να περάσουμε στην ΠΓΔΜ σήμερα το πρωί στις 10:00 τοπική ώρα και δεν το έκανε», δήλωσε ένας 27χρονος Σύρος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρακτορείο Sputnik, το οποίο επικαλείται την τοπική εφημερίδα Vecer, πρόσθεσε ότι η κατάσταση στα νότια της ΠΓΔΜ είναι ανησυχητική, λόγω της μεγάλης ροής μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από την Συρία και το Ιράκ, και σημείωσε ότι στα σύνορα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 5.000 άτομα.

Μάλιστα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ έχει τοποθετήσει ένα χαμηλό συρματόπλεγμα, μήκους 200-300 μέτρων, ώστε να κρατά σε κάποια απόσταση τους πρόσφυγες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την συνοριακή ζώνη με την Ελλάδα και τη Σερβία για την αντιμετώπιση, όπως ανέφερε, της κατάστασης με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ υπέγραψε απόφαση για την ανάμειξη του στρατού της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι η συμμετοχή του στρατού θα είναι επιβοηθητική της αστυνομίας.

real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook