Εφάπαξ η καταβολή του φόρου εισοδήματος | Ποιοι χάνουν τις τρεις δόσεις

εφάπαξ-η-καταβολή-του-φόρου-εισοδήματ-86237

tameio-asfalistiko-syntaxeis-660_3_0_15Δεδομένου ότι η πορεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη εκτροχιαστεί χρονικά αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι για πολλούς φορολογουμένους πάει περίπατο η καταβολή του εν λόγω φόρου σε τρεις δόσεις. Το πιθανότερο σενάριο θέλει τους περισσότερους να καλούνται να τον πληρώσουν τελικά σε δύο δόσεις και ορισμένους ακόμη και σε μια δόση, δηλαδή… εφάπαξ.

Σύμφωνα με το Euro2day χιλιάδες φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χρειαστεί να καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος όχι σε έως τρεις δόσεις όπως προβλέπει η νομοθεσία για το φόρο εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά αλλά σε μια διμηνιαία δόση ή ακόμα και εφάπαξ στο τέλος του 2013, καθώς το υπουργείο έχει καθυστερήσει την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Από τις 5.600.000 φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν συνολικά έχουν εκκαθαριστεί μόλις 3 εκατ. με τις καθυστερήσεις από πλευράς των Εφοριών να οφείλονται κυρίως στους παρακάτω λοους:

  • Στην καθυστέρηση στην έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής
  • Στις διασταυρώσεις που πρέπει να κάνει το Taxisnet με τα στοιχεία που λαμβάνει από Ταμεία και εργοδότες
  • Στο γεγονός ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη το αν θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους υπέβαλλαν τη δήλωσή τους εκπρόθεσμα
  • Στο γεγονός ότι αν και πολλές δηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί δεν έχουν περαστεί στο σύστημα και τέλος
  • Στο μεγάλο αριθμό επανέλεγχων που θα κάνει φέτος η Εφορία.
  • Οσον αφορά το τελευταίο, υπολογίζεται ότι 100.000 φορολογούμενοι, περίπου, θα πρέπει να πάνε στις οικείες ΔΟΥ με όλα τα παραστατικά και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να γίνει ο επανέλεγχος των φορολογικών τους δηλώσεων. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αναμένεται να πέσουν πρόστιμα και να επιβληθούν επιπλέον φόροι, με πολλούς από τους φορολογουμένους να να καλούνται αντί να εισπράξουν επιστροφή φόρου να πληρώνουν εν τέλει φόρο αλλά και… πρόστιμο.

Μάλιστα, όσοι θα κληθούν σε επανέλεγχο, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων ελέγχονται ενδελεχώς τα Ε1 και τα Ε9 τους αλλά και οι μισθωτοί που θα πρέπει να καταθέσουν στοιχεία για να ελεγχθούν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που συνοδεύουν δήλωσεις για παρακράτηση φόρου από εργοδότες, ιατρικές δαπάνες και άλλα παρόμοια παραστατικά, αντιμετωπίζουν το σημαντικότερο κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με το να κληθούν να καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος σε δύο ή ακόμη χειρότερα σε μια δόση.

Πώς θα γίνει η κατανομή των δόσεων

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα με βεβαίωση φόρου τον Ιούλιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο και μέχρι τον Δεκέμβριο.

Για όσους φορολογουμένους η βεβαίωση του φόρου γίνει Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, η αποπληρωμή θα γίνει σε δύο δόσεις, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο στην πρώτη περίπτωση, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο στη δεύτερη.

Ωστόσο, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό με βεβαίωση του φόρου τον Οκτώβριο, η πληρωμή του φόρου θα γίνει εφάπαξ τον μεθεπόμενο μήνα, δηλαδή τον Δεκέμβριο.

Το… τρικ των φορολογουμένων για να αποφύγουν την εφάπαξ καταβολή

Το γεγονός, βέβαια, ότι ενδεχομένως το υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε μια δόση δεν αποσιωπά τον κίνδυνο για εκτροχιασμό του προγραμματισμού είσπραξης των φόρων καθώς πολλοί από τους φορολογουμένους θεωρείται βέβαιο ότι θα αφήσουν την οφειλή τους να γίνει ληξιπρόθεσμη προκειμένου εν συνεχεία να προχωρήσουν σε ρύθμιση και να την εξοφλήσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπεται στην πάγια ρύθμιση.

Πηγή: iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook