Εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων πρότεινε ο Σταθάκης στους θεσμούς

εταιρεία-διαχείρισης-κόκκινων-δανεί-273965

Εταιρεία διαχείρισης για τα «κόκκινα» δάνεια (Asset Μanagement Company) πρότεινε στους θεσμούς ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, χωρίς ωστόσο να εισπράξει θετική ή αρνητική απάντηση για το θέμα, καθώς η πρότασή του δεν θεωρήθηκε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη.

Ο κ. Σταθάκης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τα στελέχη των θεσμών για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δήλωσε πως προτίθεται να ενισχύσει τις αρμοδιότητες του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους και να επιφέρει περιμετρικές αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, στο νόμο Χατζηδάκη και στο νόμο Δένδια για τους υπερήμερους δανειολήπτες, δημιουργώντας μεταξύ άλλων «εξειδικευμένα» Ειρηνοδικεία για να επιλύονται πιο γρήγορα οι υποθέσεις.

Ωστόσο, όταν οι εκπρόσωποι των θεσμών τον ρώτησαν πώς θα εφαρμόσει τα παραπάνω δεν ήταν σε θέση να δώσει σαφείς απαντήσεις ούτε για το περιεχόμενο των αλλαγών, ούτε για το χρονοδιάγραμμα.

Ενδεικτικά ακόμη και για το θέμα της Asset Μanagement Company δεν ανέφερε ούτε πώς θα χρηματοδοτηθεί, ούτε ποια δάνεια θα μεταφερθούν σε αυτή την εταιρεία και γενικά πώς θα γίνει αυτό.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως το αντικειμενικό πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί άμεσα είναι οι τράπεζες και όχι η προστασία των δανειοληπτών και θεωρούν πως η ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το «πακετάρισμα» και η πώληση τους, είτε σε μια Asset Μanagement Company που θα τα αγοράσει με έκπτωση (discount), είτε σε ενδιαφερόμενους επενδυτές (distress funds).

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέθεσε ρόλο συμβούλου για τα «κόκκινα» δάνεια στην Nomura. Ωστόσο τα στελέχη των θεσμών απέφυγαν να συζητήσουν με τους εκπρόσωπους της εταιρείας τα σχετικά θέματα, ζητώντας ως αποκλειστικούς συνομιλητές κυβερνητικούς αξιωματούχους και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Πηγή : in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook