Ερώτηση Βολουδάκη για το ελαιόλαδο | Δεν θα επιτραπεί η ανάμιξη ελαιολάδου με σπορέλαια

ερώτηση-βολουδάκη-για-το-ελαιόλαδο-δε-53384

voloudakis_vouli_aftodioikisiΣυζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. Μανούσου Βολουδάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την εμπορία του ελαιολάδου. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των προτάσεων της “εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ για την άρση των εμποδίων στον ελεύθερο ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά, συμπεριλαμβάνεται και πρόταση να επιτραπεί η εμπορία προϊόντων ανάμιξης ελαιολάδου με σπορέλαια. Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Θ.Σκορδάς.

Ο Μ.Βολουδάκης, ανέφερε ότι αν και σε γενικές γραμμές οι προτάσεις του ΟΟΣΑ είναι πρός τη σωστή κατεύθυνση, θεωρεί τη συγκεκριμένη πρόταση εντελώς λάθος για μια σειρά από λόγους:

Πρώτον, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα δεν είναι επαρκείς, με αποτέλεσμα μια τέτοια αλλαγή στη νομοθεσία να οδηγήσει ενδεχομένως συστηματική εξαπάτηση του καταναλωτή.

Δεύτερον, το ελαιόλαδο είναι στρατηγικό προϊόν της χώρας, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατόν να αναδειχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε στη διεθνή αγορά. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου, κινούμενες στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, έχουν εμπορικές και βιομηχανικές πολιτικές που ενισχύουν στρατηγικά τους προϊόντα στο διεθνή ανταγωνισμό. Ακόμα και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνονται σε πολλές περιπτώσεις με αυτό το πνεύμα (παράδειγμα η πολιτική κρασιού με την ελεγχόμενη δυνατότητα φύτευσης νέων αμπελιών, τα προϊόντα ΠΟΠ κ.ο.κ.).

Τρίτον, αν και βασικό ζητούμενο όλων των προτάσεων ΟΟΣΑ είναι η μείωση των τιμών μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, ο ίδιος ο ΟΟΣΑ δεν πιστεύει ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα οδηγούσε οπωσδήποτε σε μείωση της τιμής του ελαιολάδου. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, αυτό είναι απλώς ένα ενδεχόμενο – το οποίο μάλιστα δεν τεκμηριώνεται –   ενώ ως βασικό “όφελος” της προτεινόμενης πολιτικής παρουσιάζεται το γεγονός ότι οι καταναλωτές θα έχουν διαθέσιμη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων.

Σύμφωνα με το Χανιώτη Βουλευτή,  δεδομένων των ανωτέρω, η συγκεκριμένη πρόταση προέκυψε είτε από άγνοια των δεδομένων της συγκεκριμένης αγοράς είτε γιατί στην έκθεση του ΟΟΣΑ παρεισέφρησαν προτάσεις που σκοπό έχουν να υπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα και μόνο.  Στη δευτερολογία του ο Μ.Βολουδάκης πρόσθεσε ότι στην έκθεση του ΟΟΣΑ υπάρχει και μια σωστή πρόταση για το ελαιόλαδο, αυτή που αφορά την άρση των περιορισμών στα μεγέθη των συσκευασιών του ελαιολάδου, καθώς δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα με τις δεδομένες καταναλωτικές συνήθειες να επιτρέπεται τυπικά η εμπορία συσκευασιών μόνο μέχρι πέντε λίτρων.

Απαντώντας ο Υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι παρά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, δεν πρόκειται να επιτραπεί η εμπορία προϊόντων ανάμιξης ελαιολάδου με σπορέλαια.

Σχετικά με το ζήτημα της συσκευασίας, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης εμπορίας σε συσκευασίες άνω των πέντε λίτρων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Μ.Βολουδάκης έθεσε και το θέμα της πρότασης του ΟΟΣΑ να επιτραπεί και η εμπορία γιαουρτιού από γάλα σε σκόνη, για την οποία επίσης κατηγορηματικά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook