Ερντογάν προς Ευρώπη: Δεν με νοιάζει αν με αποκαλείτε δικτάτορα

ερντογάν-προς-ευρώπη-δεν-με-νοιάζει-αν-399837

Εν μέσω της γενικής κατακραυγής για τις χειροπέδες που πέρασε στην ηγεσία και βουλευτές του κουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος HDP, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί την Ευρώπη ότι «υποθάλπει την τρομοκρατία» προσφέροντας στήριξη στο PKK. Απέναντι στη Δύση που που βλέπει την Τουρκία να οδηγείται πλέον σε επικίνδυνη κατεύθυνση, ο Ερντογάν φθάνει στο σημείο να πει: «Δεν με νοιάζει αν με λένε δικτάτορα ή ο,τιδήποτε άλλο. Από το ένα αυτί μπαίνει από το άλλο βγαίνει. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς με αποκαλεί ο λαός μου»…

Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει εν χορώ τις συλλήψεις που ήλθαν να κλιμακώσουν τις ανησυχίες για την πολιτική κατεύθυνση της Τουρκίας μετά την πρωτοφανή καταστολή που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου -110.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, πανεπιστημιακοί και άλλοι αξιωματούχοι έχουν συλληφθεί η απομακρυνθεί.

Το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είναι η τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στην Τουρκία -έγραψε ιστορία το 2005 ως το πρώτο κουρδικό κόμμα που εισέρχεται στην Εθνοσυνέλευση κερδίζοντας ποσοστό 10% στις κάλπες. Μπροστά στις εξελίξεις και έχοντας καταγγείλει «πραξικόπημα Ερντογάν», το HPD ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μποϊκοτάρει τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης.

Οι τουρκικές αρχές προφυλάκισαν τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και την Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, συμπρόεδρους του HPD, καθώς και βουλευτές του κόμματος, με κατηγορίες ότι το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών στηρίζει και χρηματοδοτεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) -γεγονός το οποίο το HDP αρνείται τονίζοντας πως εργάζεται για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού.

Σε σταθερά προκλητική γραμμή, ο Ερντογάν εκτόξευσε την Κυριακή ξανά κατηγορίες κατά της Ευρώπης ότι υποθάλπει την τρομοκρατία στηρίζοντας το PKK… ενημερώνοντάς την μάλιστα πως δεν τον ενδιαφέρει εάν τον αποκαλούν δικτάτορα επειδή καταστέλλει την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση και τους συμπαθούντες της.

«Η Ευρώπη στο σύνολό της υποθάλπει την τρομοκρατία. Μολονότι χαρακτήρισαν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, είναι σαφές… Βλέπουμε πώς το PKK δρα τόσο ελεύθερα και άνετα στην Ευρώπη» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Όλα τα όπλα που έχουν κατασχεθεί από μέλη του PKK προέρχονταν από τη Δύση, υποστήριξε.

«Δεν μ’ ενδιαφέρει αν με πουν δικτάτορα ή οτιδήποτε άλλο. Από το ένα αυτί θα μπει, από το άλλο θα βγει. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς με αποκαλεί ο λαός μου» συνέχισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι κοινοβουλευτικοί που συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες θα αντιμετωπιστούν ως τέτοιοι. Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και κανείς, ούτε και ο ίδιος, δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει, προσέθεσε.

Στο ίδιο μοτίβο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατηγόρησε το HDP ότι χρηματοδοτούσε την «τρομοκρατία» και εξαπέλυσε πυρά κατά της ΕΕ.

«Επί χρόνια, σας ζητούσαμε να πείτε ότι τάσσεστε κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν ακούγατε… Επί χρόνια, έδιναν τα χρήματα που στέλναμε για τους δήμους στους τρομοκράτες» είπε ο Γιλντιρίμ.

«Όποιος βλάπτει αυτό το έθνος θα το πληρώσει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όχι μόνο εκείνοι που βάζουν βόμβες και πυρπολούν, αλλά και εκείνοι που στηρίζουν την τρομοκρατία» συνέχισε.

Ο Ερντογάν, εν τω μεταξύ, ανέφερε επίσης στην ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί στην Τουρκία βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων αλλά μέχρι τώρα έχει δώσει στην Άγκυρα μόνο 200-300 εκατομμύρια.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία, είπε ότι οι δυνάμεις που στηρίζονται από την Άγκυρα έχουν ως στόχο να ωθήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στα νότια της Αλ Μπαμπ και σήμερα απέχουν περίπου 12-13 χιλιόμετρα από την πόλη.

Τον Αύγουστο τουρκικές δυνάμεις πέρασαν στη Συρία για να υποστηρίξουν ομάδες ανταρτών –κυρίως Τουρκμένους και Άραβες– ώστε να διώξουν τους τζιχαντιστές από τα σύνορα με την Τουρκία, εμποδίζοντας όμως κυρίως τους Κούρδους να καταλάβουν τα εδάφη που θα άφηνε η ISIS.

Πηγή: tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook