Εργαζόμενοι στην Ιταλία πληρώνονται με… κουπόνια!

εργαζόμενοι-στην-ιταλία-πληρώνονται-343545

Όλο και περισσότερο εξαπλώνεται στην Ιταλία η πληρωμή εργαζομένων όχι με χρήματα, αλλά με κουπόνια, τα οποία ο εργοδότης αγοράζει από το διαδίκτυο, τα ταχυδρομεία ή ακόμη και από καπνοπωλεία, στην τιμή των 10,20 ή 50 ευρώ το καθένα.

Μια μέθοδος που προκαλεί έντονη ανησυχία στα εργατικά συνδικάτα και τους εργατολόγους, καθώς αυτή αρχικά προοριζόταν μόνο για εποχικούς υπαλλήλους στον αγροτικό τομέα και πλέον γίνεται αντικείμενο κατάχρησης από τους εργοδότες υπονομεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα κουπόνια αυτά οι εργαζόμενοι τα εξαργυρώνουν και λαμβάνουν 7,5 ευρώ για κάθε κουπόνι αξίας 10 ευρώ, με τα υπόλοιπα 2,5 ευρώ να δίνονται στο κράτος για την κάλυψη των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους εισφορών.

Καθώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν υπογράψει κάποια σύμβαση, δεν έχουν δικαιώματα σε ό,τι αφορά την άδεια ασθενείας ή διακοπών, κάτι που προφανώς εξασφαλίζει πλεονεκτήματα και χαμηλότερο κόστος για τους εργοδότες. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με κουπόνια δεν μπορούν να θεμελιώσουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί επίδομα ανεργίας μόλις λήξει η απασχόλησή τους.

Το ιταλικό σύστημα των κουπονιών αντιβαίνει στο πνεύμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, που παροτρύνουν τους εργοδότες να προσφέρουν στο προσωπικό τους συμβόλαια μόνιμης απασχόλησης.

Αλλά με την ανεργία να βρίσκεται στο 11,5% και σχεδόν στο 40% στις ηλικίες κάτω των 25 ετών, ο Ρέντσι δεν φαίνεται να είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε ενέργειες που θα μπορούσαν να πλήξουν την απασχόληση, ακόμα και αν πρόκειται για μορφές εργασίας που προσφέρουν μικρότερη προστασία στον εργαζόμενο.

Πηγή: enikonomia.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook