Επώδυνο συμβιβασμό επιδιώκει πλέον η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

επώδυνο-συμβιβασμό-επιδιώκει-πλέον-η-176023

maximouΣε μία δύσκολη συμφωνία που όμως να αφήνει περιθώρια επικοινωνιακής διαχείρισης και πολιτικών χειρισμών στο εσωτερικό της χώρας προσβλέπει η κυβέρνηση καθώς η διαπραγμάτευση με την Τρόικα έχει πάρει δραματική τροπή.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ευελπιστεί ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην χώρα στο τέλος της εβδομάδας καθώς τα περιθώρια για την όποια λύση στενεύουν. Το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου φαίνεται ότι χάθηκε οριστικά και οι προσπάθειες πλέον εστιάζονται στο να κλείσει κατ αρχήν η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους.

Μέτα την αποτυχημένη τηλεδιάσκεψη που έληξε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής και την ακύρωση της επανάληψης της επόμενη ημέρα η κυβέρνηση περιόρισε την ροή των πληροφοριών σε μία προσπάθεια να μην επιδεινώσει το κλίμα στις σχέσεις με τους δανειστές και παράλληλα να ελέγξει το εσωτερικό θερμόμετρο. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν ότι οι δανειστές επιμένουν στις απαιτήσεις τους σε όλα τα πεδία της διαπραγμάτευσης. Ζητούν:

-Δημοσιονομικά μέτρα για να καλυφθεί το κατ αυτούς κενό των 2,5 δις ευρώ το 2015.

-Συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού με δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας.

-Πλήρη κατάργηση του συνδικαλιστικού και εργασιακού πλαισίου με απελευθέρωση των απολύσεων, λοκ άουτ και αλλαγή του τρόπου λήψης της απόφασης απεργίας

-αλλαγές στο ΦΠΑ με κατάργηση του χαμηλού συντελεστή όπου ισχύει.

Το να περάσουν στο σύνολό τους οι απαιτήσεις των δανειστών η κυβέρνηση το αποκλείει. Η διαπραγμάτευση έχει φθάσει σε οριακό σημείο με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι είναι πλέον θέμα πολιτικής απόφασης. Ωστόσο στις τηλεφωνικές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα δεν βρήκε ανταπόκριση.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις προκύπτει από την στάση του ΔΝΤ το οποίο αυξάνει τις απαιτήσεις και διεκδικώντας παράλληλα την παραμονή του στην χώρα και μετά την λήξη του παρόντος μνημονίου. Ωστόσο η ΕΕ αύξησε τον εκβιασμό διαρρέοντας μέσω αξιωματούχων της την περασμένη εβδομάδα ότι σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία θα υπάρξει παράταση του παρόντος μνημονίου. Είναι αυτό προϋπόθεση για να συνεχίσει η ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να κλείσει η αξιολόγηση σύντομα και να άρχιζε η συζήτηση για την συμφωνία της επόμενης ημέρα πριν το κλείσιμο της χρονιάς. Μετά τις καθυστερήσεις διαμορφώνεται το ενδεχόμενο να προκύψει μία συνολική συμφωνία πακέτο που να περιλαμβάνει τον συμβιβασμό από την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τα όποια επιπλέον μέτρα και την συμφωνία για την επόμενη ημέρα μετά την λήξη του μνημονίου.

Δεν είναι το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση ειδικά εάν οι διαπραγματεύσεις παραταθούν για την επόμενη χρονιά. Οι δανειστές δεν συγκινούνται από την απειλή ότι θα υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση και ενδεχομένως προκύψει αλλαγή κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε κλίμα πόλωσης όμως δυσκολεύει η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την προεδρική πλειοψηφία. Διαφαίνεται δε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εμφανιστεί ότι ταυτίζεται με τους δανειστές εκβιάζοντας την βουλή  και ακολούθως την κοινωνία με μία επαχθή συμφωνία και φέρνοντας εκ των προτέρων σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που θα προκύψει σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν οι 180 βουλευτές.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αρχίσει να διακινούνται ξανά σενάρια στο παρασκήνιο για συναίνεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα οποία ο πρωθυπουργός φρόντισε να κόψει ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να καλέσει τον κ. Τσίπρα σε συνάντηση. Το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει σε μία παραλλαγή του αρχικού σχεδιασμού, ότι παρά την κατάρρευση του αφηγήματος περί τέλους του μνημονίου και παρά τις απαιτήσεις των δανειστών έστω και την τελευταία στιγμή θα πετύχει μία συμφωνία με την οποία θα πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

 

Πηγή : protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook