«Επιτομή της αποτυχίας» το ελληνικό πρόγραμμα, δηλώνει ο Σταθάκης

επιτομή-της-αποτυχίας-το-ελληνικό-π-121345

stathakisΩς  «επιτομή της αποτυχίας» χαρακτήρισε το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Σταθάκης, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα του χρέους.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε πως όταν η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο το δημόσιο χρέος ήταν στο 120% του ΑΕΠ και στόχος του προγράμματος είναι να ξαναπέσει στο 120%, από τα επίπεδα του 172% στα οποία έχει «εκτοξευτεί» σήμερα.

Για τις δηλώσεις του ότι το επαχθές χρέος της χώρας ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ ο κ. Σταθάκης παρείχε προσθετές διευκρινίσεις τονίζοντας πως ερμηνεύθηκε λανθασμένα ότι η επάχθεια καθορίζει το «κούρεμα».

Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Τα στοιχεία έδωσα στις δηλώσεις μου, διευκρίνισε ο υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σταθάκης είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι το επαχθές χρέος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένο.

«Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί» είχε τονίσει.

Κατά τις σημερινές του δηλώσεις ξεκαθάρισε πως το «κούρεμα» του χρέους επιβάλλεται για λόγους βιωσιμότητας και όχι για λόγους «επάχθειας». Αυτό είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει επανειλημμένα πως η σημερινή κατάσταση καθιστά το χρέος μη βιώσιμο, διότι το ελληνικό χρέος έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 9 δισ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια, τα οποία πρέπει να προκύπτουν από πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις.

 

Πηγή : in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook