“Επιστροφή στο Σχολείο” για χιλιάδες μαθητές

επιστροφή-στο-σχολείο-για-χιλιάδε-375417

Σε κλίμα “Επιστροφή στο Σχολείο” βρίσκονται χιλιάδες μαθητές με τις οικογένειές τους. Η σημερινή ημέρα, κάθε χρόνο, σηματοδοτεί το τέλος της θερινής χαλαρότητας και την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς. Εφέτος το κουδούνι θα χτυπήσει για πρώτη φορά στις 12 Σεπτεμβρίου , σηματοδοτώντας την έναρξη των φετινών μαθημάτων.

Στα σχολεία βρίσκονται ήδη ήδη 24 εκατομμύρια αντίτυπα βιβλίων, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας , προκειμένου το πρώτο κουδούνι να βρει τους μαθητές με γεμάτες τις σχολικές σάκες, και να μην επαναληφθεί το παλαιότερο φαινόμενο των φωτοτυπιών. Ηδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πρόσληψη περίπου 20.000 αναπληρωτών , προκειμένου να υπάρχουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων στις τάξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θεωρείται δεκαήμερο προσαρμογής για μαθητές και γονείς.

Οπως λέει στο “protothema.gr” η Μάνια Ζηρίδη Διευθύντρια Προσχολικής Εκπαίδευσης Νέα Γενιά Ζηρίδη απαραίτητη είναι η σταδιακή προσαρμογή του παιδιού αυτό το δεκαήμερο. “Μπορούμε να ξεκινήσουμε να πηγαίνουμε τα παιδιά για ύπνο δέκα λεπτά νωρίτερα κάθε ημέρα” επισημαίνει η κ. Ζηρίδη. Απαραίτητος , κυρίως για τα μικρότερα παιδιά κρίνεται ο ενθουσιασμός για την πρώτη ημέρα στο σχολείο ενώ οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγεται τις αγκαλιές καθώς δύσκολα τα παιδιά μπορούν να φύγουν από αυτήν.

 Συμβουλές για την ομαλή προσαρμογή στο σχολείο:

Πριν την πρώτη ημέρα σχολείου:

-Διαβάστε παραμύθια σχετικά με την προσαρμογή.

-Αφήστε το παιδί σε κάποιον άλλον για λίγη ώρα για να συνηθίσει να βρίσκεται χωρίς εσάς.

-Ξεναγήστε το παιδί στο σχολείο του και πηγαίνετε στις ημέρες προσαρμογής για να γνωρίσει τη δασκάλα του και να εξοικειωθεί με την τάξη του.

-Μπείτε σε σχολικό ή δείξτε σχετικές εικόνες.

-Μιλήστε με την παιδαγωγό του για τις ιδιαιτερότητες του παιδιού ώστε να ξέρει πώς να το προσεγγίσει.

-Αγοράστε μαζί τα προσωπικά του αντικείμενα τα οποία θα είναι εύχρηστα για την ηλικία του (π.χ. παπούτσια με σκρατς).

-Προσαρμόστε τη ζωή του παιδιού στο ωράριο του σχολείου (π.χ. να κοιμάται και να ξυπνά νωρίς) ώστε να είναι ξεκούραστο -ειδικά τις πρώτες ημέρες που βιώνει τη μεγάλη αλλαγή.

-Μιλήστε με ενθουσιασμό για τη δασκάλα του παιδιού σας και για τα σχολικά σας χρόνια.

-Εικονογραφήστε μαζί το πρόγραμμα του παιδιού ώστε να το βλέπει οπτικοποιημένο π.χ. ξυπνάω, πλένομαι, τρώω και παίρνω το σχολικό, πάω σχολείο και επιστρέφω σπίτι, τονίζοντας την ώρα της επανασύνδεσής σας.

Την πρώτη ημέρα σχολείου

-Ξυπνήστε νωρίτερα για να μην έχετε άγχος.

-Αποφύγετε να έρθετε σε σύγκρουση για οποιοδήποτε θέμα (π.χ. ντύσιμο, πρωινό κλπ).

-Δώστε ένα ρολόι στο παιδί για να βλέπει την ώρα που θα συναντηθείτε.

-Φύγετε όλοι από το σπίτι για να πάτε σε δουλειές ώστε να μη ζηλεύει που αφήνει τη γνώριμη φωλιά του!

-Τονίστε το γεγονός ότι θα βρεθείτε όλοι στο τέλος της ημέρας για να ανταλλάξετε τα νέα σας.

-Να είστε θετικοί και αποφασιστικοί.

-Καλό είναι να πάει με σχολικό στο σχολείο ή με τον λιγότερο οικείο του από την οικογένεια.

Ας θυμηθούμε ότι είναι ένας ομφάλιος λώρος που κόβεται, και μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή των παιδιών αλλά και των γονέων. Τα έντονα συναισθήματα που βιώνει το παιδί είναι προτιμότερο να τα εξωτερικεύσει παρά να τα κρύψει. Τέλος, την ώρα του αποχωρισμού και της επανασύνδεσης με το γονιό είναι οι ώρες που συνήθως εκδηλώνουν πιο έντονα τα συναισθήματά τους.

-Συναντηθείτε εκτός σχολείου με τους νέους συμμαθητές ώστε να αποκτούν γνώριμα πρόσωπα.

Και το κυριότερο, επιλέξτε ένα σχολείο το οποίο εμπιστεύεστε ότι θα φροντίσει το παιδί σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το οποίο θα είναι το καλύτερο περιβάλλον … μετά από το σπίτι.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook