Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Νίκος Κούνδουρος

επίτιμος-διδάκτωρ-του-πανεπιστημίου-233201

koundourosΕπίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι πλέον ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος.

Η απονομή, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, είχε στόχο να τιμήσει την προσωπικότητα του, να τιμήσει ένα διαχρονικό καλλιτέχνη συνδεδεμένο με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία του τόπου της Ελλάδος. Να τιμήσει τη φιλοσοφική και κοινωνική του παιδεία καθώς και το έργο του στο τομέα του ελληνικού κινηματογράφου.

Η προσφορά του είναι σημαντική και απολαμβάνει τη διεθνή αναγνώριση για το έργο του και όπως είπε η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Λουκία Αθανασάκη : «Τιμούμε ένα διαχρονικό καλλιτέχνη που στοχάστηκε την ιστορία του τόπου μας και την αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο στη μεγάλη οθόνη…

Τιμούμε τον πολιτικό, με την αρχαία έννοια του όρου, ένα αντισυμβατικό άνθρωπο που αντιστάθηκε συνειδητά στον αυταρχισμό, στη λογοκρισία, στην καταπίεση και την αδικία. και τον ευχαριστούμε για τα πνευματικά δώρα που μας χάρισε».

koundouros1Η τελετή ξεκίνησε με το ντοκιμαντέρ «Δείπνο», μια ταινία αφιερωμένη στον Νίκο Κούνδουρο και την οποία επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε ο δημοσιογράφος Ιάσωνας Νταβλάς.

Το έργο και την προσφορά του τιμώμενου παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Γεώργιος Νικολακάκης.

Στην ομιλία του ο Νίκος Κούνδουρος ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για αυτή την τιμή που του προσφέρει το ίδρυμα.

«Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα, είπε ο κ. Κούνδουρος. Πάνω από τα κεφάλια μας πλανιέται ακόμα η σκιά του Σοφοκλή, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Ηράκλειτου, του Παρμενίδη. Αυτή η δύναμη, μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα των τραπεζών και των Ευρωπαίων εταίρων. Δεν μου είναι εύκολο να ξεχάσω πως η Μέρκελ, ο Σοϊμπλε, ο Μιχελμπάχ, ο Ζαϊμπερντ, ο Ζέντερ και άλλοι πολλοί που ελέγχουν σήμερα τη δύναμη των ισχυρών είναι απόγονοι και κληρονόμοι δεύτερη, τρίτης και τέταρτης γενιάς του ναζισμού του 20ου αιώνα. Η Ελλλάδα άντεξε, ο ελληνικός πολιτισμός άντεξε της ανείπωτες περιπέτειες των χρόνων που πέρασαν.

koundouros2Ο κόσμος όμως της οικονομικής πραγματικότητας σαρώνει, καταργώντας αξίες που τις νομίζαμε αιώνιες.. Ο γνωστός πολιτισμός καταποντίζεται στον ωκεανό ενός τεχνητού σύμπαντος που καταστρέφει την αρμονία της φύσης όπως τη ξέραμε. Ο Δυτικός κόσμος, ο δικός σας και ο δικός μας ζούνε τις ίδιες ιστορικές στιγμές μιας γιγαντιαίας αναθεώρησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Για να μη σας κουράζω, δεν έχω επιστημονικό μυαλό. Είμαι σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου».

Η αναγόρευση του τιμωμένου πραγματοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή Βασίλειο Καρδάση και ο τιμώμενος έλαβε το μπρούτζινο μετάλλιο του Ιδρύματος με ιδιαίτερη χαρά ενώ ο Νίκος Κούνδουρος πρόσφερε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία του Μνημείου της Αρπαγής της Ευρώπης από το Δία που έχει δωριθεί από τον ίδιο στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης.

Η τελετή συνεχίστηκε με δρώμενο από το Ντουέτο των Χαράλαμπο Παρασκάκη (ασκομαντούρα) και Ιωσήφ Αποστολάκη (κρουστά), με μουσικό πρόγραμμα από το Ross Daly και τους συνεργάτες του Μαρίτζια Κατσούνα (κρουστά) και Κέλυ Θωμά (Λύρα) και ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς κρητικούς χορούς από τον Όμιλο των Βρακοφόρων της Κρήτης υπό τη συνοδεία των μουσικών Κωστή Βεργιαννάκη στη λύρα και Νίκο Παπαδογιάννη στο λαούτο.

Η οργάνωση της τελετής πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων του Ιδρύματος και τo Πανεπιστήμιο Κρήτης ευχαριστεί θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν στην τελετή.

cretapost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook