Εξωφρενικές τιμές στη Βραζιλία του Μουντιάλ | Θέλεις 35 δολάρια για μια πίτσα!

εξωφρενικές-τιμές-στη-βραζιλία-του-μο-150685

brazΗ κατάσταση στη Βραζιλία έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη ενόψει Μundial, με τους ταξιδιώτες να χρειάζονται μια… μικρή περιουσία για να τα βγάλουν πέρα!

Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής υπάρχει η πεποίθηση ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα με λίγα χρήματα. Όχι όμως στη Βραζιλία. Και κυρίως όχι στη Βραζιλία, πριν το Μουντιάλ!

Οι… ενδεικτικές τιμές που δίνει το AP σοκάρουν. Δέκα δολάρια η Καϊπιρίνια, 17 δολάρια το cheesburger και 35 δολάρια η πίτσα! Οι πολύ υψηλές τιμές αποτελούν απόρροια του «Custo Brazil», όρου που εκφράζει το συνδυασμό της υψηλής φορολογίας και των δασμών στις εισαγωγές με την κακή βιομηχανία, την αναποτελεσματικότητα και τη γραφειοκρατεία. Και ένα τεράστιο γεγονός όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα!

«Οι τιμές κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ είναι γελοίες. Τα πάντα έχουν εκτοξευτεί. Το μοναδικό που μπορείς να αγοράσεις στη Βραζλία είναι ένα μπικίνι, μια κακάτσα (τοπικό ποτό) και ένα ζευγάρι παντόφλες χαβαγιάνας», τόνισε στο διεθνές πρακτορείο ο Γκίλιαν Σάντος, ένας Βραζιλιάνος που ζει στο Βέλγιο. «Πώς να τα καταφέρουν οι άνθρωποι που ζουν στη χώρα; Ως Βραζιλιάνος που ζω στο εξωτερικό θεωρώ ότι είναι εξοργιστικό».

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι τιμές παραμένουν στα ύψη επειδή η προσφορά δεν μπορεί να ακολουθήσει τη ζήτηση. Περίπου 40 εκατομμύρια κάτοικοι, το 1/5 του πληθυσμού δηλαδή, αποτέλεσαν την προηγούμενη δεκαετία μέλη της μεσαίας τάξης, έχοντας τη στήριξη και διάφορων προγραμμάτων της κυβέρνησης. Από το 2009 μέχρι το 2012 το μέσο ετήσιο εισόδημα αυξήθηκε περισσότερο από 40%, δηλαδή από 8.140 δολάρια σε 11.630, σύμφωνα με την παγκόσμια Τράπεζα.

Για πολλούς, η αύξηση αυτή αποτέλεσε την απαρχή των μεγάλων δαπανών. Η Βραζιλία προσπαθεί να προστατέψει τις δικές της βιομηχανίας βάζοντας υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές. Οι ταξιδιώτες που ξεχνούν ή αναζητούν κάποιο συγκεκριμένο αγαθό που προέρχεται από το εξωτερικό, καλύτερα να τα βγάλουν πέρα χωρίς αυτό! Για παράδειγμα, ένα Iphone 5 αγγίζει τα 1.250 δολάρια!

Τα πάντα είναι ακριβά. Τα ρούχα, το φαγητό, τα αυτοκίνητα. Εδώ πληρώνεις πολλά και παίρνεις «λίγα. Οι τιμές ήταν ήδη υψηλές, αλλά τώρα είναι απλησίαστες», τονίζει στο Associated Press ένας πρώην τραπεζικός υπάλληλος της χώρας. Οι… ήρωες που θα κάνουν το ταξίδι οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι!

Πηγή: gazzetta.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook