Ενώπιον της ανακρίτριας διαφθοράς ο Γιάννος Παπαντωνίου

ενώπιον-της-ανακρίτριας-διαφθοράς-ο-γ-718479

Στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, θα εμφανιστεί σήμερα ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό δικαστικό έλεγχο, στο πλαίσιο των ανακριτικών ερευνών για συμβάσεις που αφορούν σε προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η κλήση του πρώην υπουργού, εντός του καλοκαιριού, γίνεται μετά από ανάκριση 14 μηνών η οποία, προφανώς, αξιοποίησε στοιχεία που δεν είχαν αξιοποιηθεί κατά το παρελθόν, αφορά ως βασικό αδίκημα τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Ήδη μάλιστα τόσο στον ίδιο όσο και τη σύζυγο του Σταυρούλα Κουράκου έχει απαγορευθεί η έξοδος τους από τη χώρα.

Ο πρώην υπουργός σε κάθε περίπτωση θα ζητήσει, όπως δικαιούται άλλωστε, προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, η οποία – κατά τη συνήθη πρακτική του εύλογου χρόνου- θα τον οδηγήσει προφανώς αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου στα ανακριτικά γραφεία όπου θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά ποινικά  ερωτήματα που επισύρουν ακόμα και το ενδεχόμενο της προσωρινής κράτησης.

Τα στοιχεία με βάση τα οποία καλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννος Παπαντωνίου από τις ανακριτικές αρχές είναι :

– Εννέα λογαριασμοί της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρώην υπουργού στην HSBC με εμβάσματα 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από τον κουμπάρο του ζεύγους Γ. Κανδαλέπα, που αποκαλύφθηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ και επέφεραν καταδίκες πολυετούς φυλάκισης με αναστολή για μη δήλωση στα πόθεν έσχες του. Σε αυτούς τους λογαριασμούς, κατατέθηκαν το 2000 διαδοχικά τα εξής ποσά: 585.000 ευρώ στις 4 Αυγούστου του 2000, 226.000 ευρώ στις 11 Αυγούστου και αμέσως μετά άλλες 500.000 ευρώ. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, «καταγράφονται επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές κατά το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2005 ως και τον Φεβρουάριο του 2007, με συνολική αξία των επενδεδυμένων κεφαλαίων να κυμαίνεται από 1.817.389 δολάρια ως 2.121.412».

Μετά από παλινδρομήσεις ειπώθηκε εκ μέρους των κατηγορουμένων (από την κα Κουράκου)  πως πρόκειται για  χρήματα που της έδωσε ο πρώην σύζυγος της για την ανατροφή των παιδιών τους. Όμως, σύμφωνα με την κατάθεση του  ο Θ. Ουσταμπασίδης όταν κλήθηκε από τις αρμόδιες αρχές ουσιαστικά τη διέψευσε:

«Τα χρήματα που κατέβαλα στην πρώην σύζυγο μου ανέρχονταν στο ποσό των 30-40.000 ευρώ ετησίως. Επαναλαμβάνω όμως ότι το ποσό αυτό δεν της το έδινα για να αποταμιεύει αλλά για τα έξοδα των παιδιών, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, φύλαξη κλπ». Τα χρήματα αυτά δε από το 1993 έως το 2000, όπως εκτιμάται, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 250.000 ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο από το 1,3 εκατομμύριο ευρώ που βρέθηκαν στο λογαριασμό της Ελβετίας.

Αιτήματα 

Παράλληλα από το 2014 εκκρεμεί και δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τους Ελβετούς για άνοιγμα των λογαριασμών Κανδαλέπα, κουμπάρου και πρώην συνεργάτη του υπουργού. Το ζεύγος Παπαντωνίου- Κουράκου, είχε συναινέσει στο άνοιγμα των λογαριασμών του και αρνούνται ότι έχουν τελέσει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. Δεν συναίνεσε όμως σύμφωνα με πληροφορίες στο άνοιγμα των δικών του λογαριασμών ο κ. Κανδαλέπας, άρα εκκρεμεί να αποκαλυφθεί ολόκληρη η διαδρομή του χρήματος.. Οι διωκτικές αρχές πάντως το 2017 επανήλθαν με νέα αιτήματα δικαστικής συνδρομής και για άλλα ευρήματα.

Δύο λογαριασμοί και ένα ασφαλιστήριο 

Οι ελβετικές αρχές, ενημέρωσαν επισήμως την εισαγγελία διαφθοράς, για την ύπαρξη των νέων στοιχείων στις 13 Μαρτίου 2017. Αυτά  φέρονται να  αφορούν:

α) Έναν λογαριασμό στο όνομα της συζύγου του κ. Παπαντωνίου, «με δικαίωμα εκπροσώπησης και οικονομικό δικαιούχο τον Ιωάννη Παπαντωνίου», όπως αναφέρεται στην έγγραφη ενημέρωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας.

β) Έναν ακόμη λογαριασμό, «με δικαιούχο την Barbizan Foundation και οικονομικά δικαιούχο τη Σταυρούλα Κουράκου.

γ) Και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής, επ’ ονόματι Credit Suisse Life (Bermuda) Ltd., με συμβαλλομένη τη Σταυρούλα Κουράκου και δικαιούχους τα παιδιά της και τον Ιωάννη Παπαντωνίου.

Κατάθεση

Τη σημαντική όμως ώθηση στην υπόθεση έδωσε η αξιοποίηση κατάθεσης (η οποία ήταν σε γνώση των ελληνικών αρχών επί σειρά ετών ) ενώπιον Γάλλου εισαγγελέα του πρώην στελέχους της Thales Engineering & Consulting Μισέλ Ζοσεράν σχετικά με την σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών που είχε ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ τον Νοέμβριο του 2002, όταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο κ. Παπαντωνίου και το έργο ανατέθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στo ολλανδικό παράρτημα της Thales. Συγκεκριμένα ο συγκεκριμένος φέρεται να έχει αναφερθεί σε διάλογο που είχε στην Ελλάδα το 2002-2003 «με έναν κ. P., πρόεδρο της Thales International Greece. Αυτός μου είπε ότι έπρεπε να δώσουμε μία προμήθεια 7%-10% για τον έλληνα υπουργό Άμυνας». Οι αναφορές είχαν προκαλέσει κατά το παρελθόν τη μήνι του κ. Παπαντωνίου, ο οποίος είχε διαψεύσει οργισμένα.

Διάψευση

Από την πλευρά του πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει δώσει τη συναίνεσή του προκειμένου να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και στην Ελβετία, καθώς ο ίδιος αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με αξιόποινη πράξη.

Πηγή: capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook