ΕΝΦΙΑ: Έρχεται νέα εκκαθάριση και πληρωμή 30 Σεπτεμβρίου | Πού θα μειωθεί ο φόρος μέχρι και 96%

ενφια-έρχεται-νέα-εκκαθάριση-και-πληρ-162132

akinitaΜετά το πρώτο σοκ χιλιάδων πολιτών με τον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά όπισθεν ολοταχώς και ξεκινά το «κούρεμα» του φόρου ακινήτων για οικόπεδα και αγροτεμάχια, τουλάχιστον σε 396 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις τιμές ζώνης που ίσχυσαν για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση φόρου θα φτάσει στο 96% για οικόπεδα και αγροτεμάχια στις συγκεκριμένες 396 περιοχές.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», αναμένεται να τις έχουν όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ συμπληρωματικό φόρο, καθώς με την εκκαθάριση που τελικά αποσύρθηκε πλήρωναν και συμπληρωματικό φόρο πέραν του κύριου φόρου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλείται η εφημερίδα είναι για ένα στρέμμα στην Ήπειρο εντός ορεινού οικισμού το ποσό του φόρου θα πέσει στα 6 ευρώ αντί των 150 ευρώ, ενώ για ένα στρέμμα σε απομακρυσμένο οικισμό του νομού Αχαΐας ο φόρος θα είναι 23 ευρώ έναντι 200 ευρώ.

Παράταση για όλους μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου σχεδιάζει να ανακοινώσει, επισήμως, η κυβέρνηση, μετά τις χθεσινές, πρώτες ανακοινώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μετά τις 26 Αυγούστου αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ισχύσουν και επισήμως οι νέοι όροι για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, καθώς τότε ξανανοίγει η Βουλή.

Με τα δεδομένα αυτά, έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, στις περιπτώσεις όπου είχαν διαπιστωθεί τραγικά λάθη υπολογισμού των τιμών της εφορίας.

Αμέσως μόλις διορθώσει η κυβέρνηση τα λάθη της για τους 4.000 οικισμούς της χώρας, θα ανοίξει και η εφαρμογή στο Taxisnet για διορθωτικές δηλώσεις στο Ε9.

Η πρώτη δόση εξόφλησης του φόρου θα είναι τέλος Σεπτεμβρίου (χρονικό διάστημα ιδιαίτερα ασφυκτικό σε σχέση με την έκδοση του νέου εκκαθαριστικού) και η τελευταία τέλος Ιανουαρίου.

Εξετάζεται να υπάρξει και 6η δόση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook