Ενοικίαση… μόνο με μέσον στα Χανιά | Πώς η AirBnb «κατάπιε» τα σπίτια

ενοικίαση-μόνο-με-μέσον-στα-χανιά-πώ-569068

Ερείπια που μοιάζουν «κελεπούρια», αξιοπρεπή διαμερίσματα που ενοικιάζονται σε τιμές… παλατιών, ιδιοκτήτες που περνούν από… οντισιόν τους υποψήφιους ενοικιαστές και πολίτες σε απόγνωση που επιστρατεύουν κάθε μέσον για να βρουν σπίτι να νοικιάσουν. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η μίσθωση ακινήτων στα Χανιά, με την AirBnb να μονοπωλεί την αγορά, εξασφαλίζοντας ζεστά κέρδη στους ιδιοκτήτες, χωρίς τις φθορές και την οικονομική επισφάλεια μιας μακροχρόνιας ενοικίασης.

Ακούγοντας σχεδόν καθημερινά τις δικές σας ιστορίες τρέλας στην προσπάθεια εξεύρεσης σπιτιού, το zarpanews.gr αναζήτησε τα επίσημα στοιχεία, τα οποία πράγματι επιβεβαιώνουν αυτήν την απόλυτη στρέβλωση στην αγορά.

Η AirBnb «κατάπιε» τα σπίτια

«Όλα τα διαμερίσματά μας αυτήν την στιγμή είναι γεμάτα, δηλαδή δεν υπάρχουν σπίτια προς ενοικίαση» λέει στο zarpanews.gr η κα Ελένη Δήμου, σύμβουλος προώθησης και αξιοποίησης ακινήτων της εταιρείας «Δανός – Μελάκης ΕΠΕ».

«Δυστυχώς η υφιστάμενη κατάσταση είναι πολύ δύσκολη: Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση και μηδενική προσφορά. Δεν υπάρχουν καθόλου ακίνητα προς διάθεση για ενοικίαση και όσα υπάρχουν είναι σε πάρα πολύ υψηλές τιμές. Αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να ενοικιάζουν με την ημέρα» εξηγεί.

«Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει σε όλους να ενοικιάζουν για 90 ημέρες, τον χρόνο, δεν υπάρχει καμία προοπτική αλλαγής αυτής της κατάστασης γιατί ό,τι βγάζουν σε 90 ημέρες (δηλαδή τους μήνες του καλοκαιριού) θα τα βγάλουν σε έναν χρόνο από έναν ενοικιαστή, ο οποίος και θα προκαλέσει μεγαλύτερες φθορές και δεν ξέρει αν θα εισπράττει τα ενοίκια. Επίσης, έχουν το σπίτι τους ελεύθερο τον χειμώνα και μπορούν ή να κατοικήσουν ή να φιλοξενούν φίλους», προσθέτει .

700 ευρώ για ένα 3άρι 10ετίας 

Κατά συνέπεια,  τα ελάχιστα ακίνητα που απομένουν με το που βγαίνουν στην αγορά γίνονται ανάρπαστα με τους ιδιοκτήτες να γίνονται ιδιαίτερα… αυστηροί στο ποιον θα «βάλουν μέσα» δημιουργώντας ένα νέο είδος κοινωνικού ρατσισμού στην πόλη.

«Και είναι και κάποια ακίνητα τα οποία δεν θα έπρεπε να ενοικιαστούν, λόγω παλαιότητας, φθορών, υγρασίας κλπ. Αλλά ο κόσμος έχει ανάγκη οπότε τι να κάνει;».

Όσο για τα καινούρια σπίτια, οι τιμές ενοικίασης φτάνουν τα 700 ευρώ για σπίτι με δύο υπνοδωμάτια ή ακόμα και τα 800 ευρώ (αγγελία που δημοσιεύεται σήμερα στα «Χανιώτικα Νέα») για σπίτι με τρία υπνοδωμάτια.

«Μιλάμε για τιμές εκτός αγοράς, είναι πάρα πολλά λεφτά. Επειδή ξέρει ότι θα το ενοικιάσει, βάζει ό,τι τιμή θέλει. Όσα του λείπουν ή εκτιμώντας πόσα θα κέρδιζε με την ημερήσια μίσθωση, προσαρμόζει και τις απαιτήσεις του. Νοικιάζονται όμως αναγκαστικά. Η οικογένεια πιέζεται γιατί δεν υπάρχουν επιλογές» εξηγεί η κα Δήμου, διαπιστώνοντας πως η αναμονή για εξεύρεση σπιτιού φτάνει κατά μέσο όρο τον έναν με ενάμιση χρόνο!

Εξώσεις και… επιστροφή στο πατρικό

Το φαινόμενο εξελίχτηκε σταδιακά τα τελευταία 3-4 χρόνια με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία δύο και με κορύφωση φέτος. Ενοικιαστές «πετάχτηκαν στον δρόμο» με τη λήξη των συμβολαίων τους ενώ παρατηρήθηκαν και πολλές και εξώσεις, δήθεν για ιδιοκατοίκηση.

Από την άλλοι, πολλοί «επίδοξοι ξενοδόχοι» ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους επιστρέφοντας… στο πατρικό, ώστε να τα εκμεταλλεύονται τουριστικά για επιπλέον εισόδημα!

«Και τα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω AirBnb δεν είναι όλα κατάλληλα για τουριστική χρήση. Δηλαδή υποβαθμίζουν την ποιότητα του τουρισμού στην Ελλάδα. Οποιοδήποτε ακίνητο μπορεί να μπει, χωρίς κανένα έλεγχο αν πληροί τις στοιχειώδεις προδιαγραφές» διαπιστώνει η κα Δήμου, σχολιάζοντας ότι η ενοικίαση γίνεται σε καθεστώς «ημιπαρανομίας» καθώς στο σύστημα της Εφορίας δεν έχουν καταχωρηθεί ακόμα τα μητρώα.

Δεν υπάρχει «φως στο τούνελ»

Όπως προκύπτει από την αποτύπωση της κτηματαγοράς της Κρήτης το πρώτο εξάμηνο του 2017 από την «Δανός – Μελάκης ΕΠΕ» δεν διαφαίνεται άμεσα κάποια αλλαγή αν δεν υπάρξει κάποια τροποποίηση σε κάποιο νόμο ή κάποια άλλη επιβάρυνση. Αντίθετα, η τάση βαίνει αυξητική.

 

Η εταιρία, προβλέπει ότι η εικόνα θα αλλάξει όταν σταδιακά θα υπάρξει μία αύξηση στην ανοικοδόμηση όμως αυτό δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα, οπότε το πρόβλημα θα παραμείνει.

Δείτε στο παρακάτω πίνακα το εύρος των τιμών πώλησης και μίσθωσης για τις κατοικίες στα Χανιά ανά τμ ανά περιοχή.

zarpanews.gr

7 thoughts on “Ενοικίαση… μόνο με μέσον στα Χανιά | Πώς η AirBnb «κατάπιε» τα σπίτια

  1. Μετά σου λέει γιατί μένεις με τους γονείς σου και δεν πας να νοικιάσεις…να δίνεις το μισό σου μισθό για να μένεις σε τρόγλη.

  2. Όλοι που γκρινιάζουνε θα κάνανε το ίδιο αν είχαν ένα σπίτι για νοίκιασμα. Αυτό το πράγμα είναι η ελεύθερη αγορά – προσφορά και ζήτηση. Κάποιοι προνοητικοί έχτιζαν σπίτια αντί να τα πουλάνε και να τρώνε τα λεφτά τους. Επίσης, όταν ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος από ενοίκια είναι εκεί που είναι, το κόστος μετακυλίεται στους εκμισθωτές.

  3. Αναλόγως τη ζήτηση, διαμορφώνεται και η τιμή…. Αν όπως λέει ο αρθρογράφος ο επίδοξος ενοικιαστής ξέρει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη είναι αναμενόμενο να επιχειρήσει να βγάλει όσα περισσότερα πιστεύει (δεν λέω ότι είναι σωστό, ότι είναι αναμενόμενο λέω). Αν όμως «σφίξει» λίγο το πράγμα και πέσει η ανάγκη για άμεση ζήτηση, θα πέσουν και οι απαιτήσεις.
    Οσο για τον.. δήθεν «ρατσισμό» όσον αφορά την επιλογή ενοικιαστή, εδώ τους δίνω δίκιο…. Γιατί αυτή τη κατάσταση τη διαμόρφωσαν οι πολλοί κακοί ενοικιαστές, που αφήναν τα σπίτια σε αθλία κατάσταση όταν έφευγαν (και αν δεν εξαφανίζονταν ξαφνικά σε μια νύχτα μαζί με χρωστούμενα κλπ)….

  4. Ki na maste edw.perasane pano apo dyo xronia apo tote…ki katastasi xiroterevi!. OLA mexri mayo i isos ki juni. 350€gia 35tm2. Fitites, oikogienies,ergates… pou na broume spiti??? Barethika na diavazow to ido ki to idio se oles aggelies.exoun ki apetisis ki omos ta spitia tous einai palia ki adia.Ki ti?yparxoun ki «ftina «diamerismata parakalo mono 300€ nai…nai…alithia ala mono gia stratiotikous i
    Dimosious ipalilous. Den einai kako .einai tragiko gt ki afta ta spitia miazounte me apothikies ki oxi diamerismata.sorry gia tin ortografia mou.eimai kseni…aa oxi alodapi oxi katikidia ,aloo palipalafto afto.signomi exo saltari. ena xrono ki bale ,psaxno spiti na brw…ki tsifos. Aman aman…ypomoni se olous ki kalityxi.edw pou katandisame,diskolo na kanoume «toummpa» ki na petaksoume pali psila stin epifania. Skini ki paralia…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook