Ενιαία κλίμακα, αφορολόγητο και λιγότερες απαλλαγές, τα χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ

ενιαία-κλίμακα-αφορολόγητο-και-λιγότ-412033

Μία προοδευτική κλίμακα, που θα είναι ενιαία για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας (και όχι για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά όπως ισχύει σήμερα), θα περιλαμβάνει ο νέος ΕΝΦΙΑ που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με προοπτική να εφαρμοστεί μέχρι το 2018.

Ένα από τα βασικά σημεία στο σχεδιασμό του νέου ΕΝΦΙΑ, θα είναι η καταγραφή των εκτάσεων γης που βρίσκονται στην κατοχή του κάθε φορολογούμενου και ο όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός τρόπος υπολογισμός της αξίας τους.

Για το λόγο αυτό θα υπάρξει εκ νέου δήλωση των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων στις αρχές του 2017, προκειμένου αφενός να διορθωθούν κάποια λάθη που υπάρχουν στη σημερινή εικόνα αρκετών Ε9 κα αφετέρου να προστεθούν ορισμένες νέες παράμετροι στην αποτίμηση της αξίας της κάθε έκτασης (π.χ. απόσταση από θάλασσα, καλλιεργήσιμη γη, εμπορικότητα, οικοδομήσιμη κ.ά.). Ένα δεύτερο βήμα είναι η ολοκλήρωση του περιουσιολογίου και η διασταύρωση στοιχείων με τη ΔΕΗ και το Κτηματολόγιο. Με αυτόν τρόπο, όπως υποστηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο, θα εντοπιστούν αρκετές κρυφές ιδιοκτησίες.

Η μεγάλη αλλαγή, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, έχει να κάνει με τη δομή του φόρου. Καταρχάς, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρχουν πολλά διαφορετικά κλιμάκια ανάλογα με το εάν το ακίνητο είναι κατοικία, οικόπεδο, χωράφι, αποθήκη, αλλά θα θεσπιστεί μία προοδευτική κλίμα η οποία θα ξεκινά μετά από ένα αφορολόγητο που θα θεσπιστεί γύρω στα 80.000 ευρώ ατομική περιουσία, προσαυξανόμενο ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.

Το πρώτο κλιμάκιο θα είναι σχετικά χαμηλό και εκτιμάται ότι θα ισχύσει για ατομική ακίνητη περιουσία από 80.001 ευρώ έως και 230.000 ευρώ. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να οριστικοποιηθεί εάν θα υπάρχουν άλλα δύο ή άλλο ένα κλιμάκιο, αλλά το σίγουρο είναι ότι πάνω από τις 230.000 – 250.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών (κατόπιν σχετικών πιέσεων από τους θεσμούς) είναι να περιοριστούν σημαντικά οι φοροαπαλλαγές. Ταυτόχρονα όμως, θα θεσπιστεί ένα νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να βγαίνει κάθε χρόνο ο φόρος ακινήτων με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρείται απολύτως συγκρίσιμος με την πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας.

economy365.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook