Ενημέρωση καλλιεργητών και γεωπόνων για το Πιστοποιητικό Γνώσεων Γεωργικών Φαρμάκων από το ΤΕΙ Κρήτης

ενημέρωση-καλλιεργητών-και-γεωπόνων-272783

Το Πιστοποιητικό Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων είναι ένα πιστοποιητικό που χορηγείται σε ιδιώτες καλλιεργητές. Με την απόκτησή του βεβαιώνεται ότι ο καλλιεργητής μπορεί να αγοράζει και να ψεκάζει γεωργικά φάρμακα στις καλλιέργειές του, επειδή έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να κάνει αποτελεσματικούς ψεκασμούς για την προστασία των καλλιεργειών και παράλληλα για να παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία της υγείας του και της υγείας των καταναλωτών των γεωργικών προϊόντων, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μετά την 26η Νοεμβρίου 2015, η λιανική πώληση γεωργικών φαρμάκων για επαγγελματική χρήση και η εφαρμογή τους στις καλλιέργειες θα επιτρέπεται μόνο σε πρόσωπα στα οποία έχει χορηγηθεί Πιστοποιητικό Γνώσης Ορθολογικής Χρήσης των Γεωργικών Φαρμάκων (νόμος 4036/ 2012, άρθρο 33, παρ. 4 και Κοινοτική Οδηγία 2009/128/ΕΚ).

Το Πιστοποιητικό Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων χορηγείται απ’ ευθείας από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το Υπουργείο έχει οργανώσει σύστημα εξετάσεων από το διαδίκτυο (ίντερνετ). Κάθε καλλιεργητής παίρνει μέρος σε εξετάσεις που γίνονται μόνο σε εξεταστικά κέντρα τα οποία έχει εγκρίνει το Υπουργείο. Οι καλλιεργητές εξετάζονται σε ομάδες 20 ατόμων περίπου σε αίθουσα του εξεταστικού κέντρου, πάνω σε υπολογιστές. Απαντούν σε ερωτήσεις του Υπουργείου που εμφανίζονται στους υπολογιστές τη στιγμή της εξέτασης.

Το Υπουργείο έχει δημιουργήσει ένα σύστημα με 221 ερωτήσεις για όλες τις γνώσεις που πρέπει να έχει ο καλλιεργητής, για την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών και για την προστασία των ψεκαστών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Κάθε εξεταζόμενος πρέπει να απαντήσει σε 50 ερωτήσεις που διαλέγει τυχαία ο υπολογιστής από τις 221. Κάθε ερώτηση δίδεται με 4 πιθανές απαντήσεις από τις οποίες ο εξεταζόμενος πρέπει να διαλέξει τη μία που είναι σωστή, μέσα σε ορισμένο χρόνο. Οι απαντήσεις του πρέπει να είναι σωστές σε 35 ερωτήσεις τουλάχιστον από τις 50. Σε κάθε εξεταζόμενο δίδονται διαφορετικές ερωτήσεις και με άλλη σειρά απαντήσεων. Κατά την εξέταση υπάρχουν επιτηρητές. Την ώρα της εξέτασης μπορούν να επισκεφθούν το Κέντρο Εξέτασης οι Επιθεωρητές του Υπουργείου που βρίσκονται σε κάθε πόλη για να διαπιστώσουν ότι όλα γίνονται σωστά.

Έχει κόστος για τον καλλιεργητή η απόκτηση του Πιστοποιητικού;

Ναι. Για την εξέταση ένα παράβολο για το Υπουργείο. Αυτό είναι 25 ευρώ μέχρι τις 31 Αυγούστου2015 και 50 ευρώ μετά την 1 Σεπτεμβρίου 2015. Επιπλέον είναι το κόστος του Κέντρου εξέτασης . Αν ο καλλιεργητής χρειάζεται επιπλέον γνώσεις, απαιτούνται μαθήματα κατάρτισης που έχουν και αυτά κάποιο κόστος κατά περίπτωση.

Τι γνώσεις απαιτούνται για επιτυχία στην εξέταση;

Για να έχει τις απαραίτητες γνώσεις ένας καλλιεργητής δεν επαρκεί μόνο η εμπειρία των ψεκασμών που έχει, ακόμα και για πολλά χρόνια. Είναι απαραίτητο να έχει μελετήσει πολλά σχετικά θέματα. Αν ο καλλιεργητής δεν έχει αυτές τις γνώσεις πρέπει να κάνει μαθήματα κατάρτισης από ειδικούς Γεωπόνους.

Πολλοί γεωργοί και ψεκαστές έχουν πραγματικά μακρόχρονη εμπειρία στην εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων στις καλλιέργειες, ίσως και ευρύτερη μόρφωση. Όμως οι κοινοτικές και οι νομοθετικές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Τώρα πλέον, πέρα από την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών για την καταπολέμηση εντόμων, ασθενειών και ζιζανίων, η νομοθεσία δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ασφάλεια της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, για τον ίδιο τον καλλιεργητή και για τον καταναλωτή των γεωργικών προϊόντων, αλλά και για το περιβάλλον. Στις περισσότερες περιπτώσεις λοιπόν η εμπειρία των ψεκασμών, ίσως και κάποιες επιπλέον πληροφορίες που έχουν μερικοί καλλιεργητές, δεν επαρκούν για επιτυχία στις εξετάσεις.

Το ΤΕΙ Κρήτης έχει πολλά Κέντρα Κατάρτισης και Εξέτασης για το Πιστοποιητικό

Η Σχολή Γεωπονίας, με εμπειρία 30 χρόνων στη διδασκαλία και τον πειραματισμό γεωργικών φαρμάκων, μαζί με τη Σχολή Δια Βίου Μάθησης του ΤΕΙ, οργάνωσαν σεμινάρια κατάρτισης αμέσως μετά την αναγγελία της νομοθεσίας από το Υπουργείο. Το ΤΕΙ Κρήτης ήταν ο πρώτος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα, που διαπιστεύθηκε για κατάρτιση και εξετάσεις για το Πιστοποιητικό. Για την άμεση υποστήριξη των καλλιεργητών όλης της Κρήτης, το ΤΕΙ έχει οργανώσει δικά του Κέντρα για κατάρτιση και εξετάσεις από τα Χανιά έως την Ιεράπετρα, για κατάρτιση των καλλιεργητών στα γεωργικά φάρμακα και για άμεση Πιστοποίησή τους από το Υπουργείο.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook