Ενδοκομματικά πυρά στον Ολάντ για το βιβλίο του: «Πολιτική αυτοκτονία, πώς είναι τόσο αφελής;»

ενδοκομματικά-πυρά-στον-ολάντ-για-το-β-445027

Τι είδους προεδρικός υποψήφιος έρχεται λίγους μήνες πριν τις εκλογές να προσβάλει πολιτικούς συμμάχους και εχθρούς, δικαστές και δικηγόρους, τις μυστικές υπηρεσίες, μετανάστες και μουσουλμάνους, διανοούμενους και ποδοσφαιριστές, ακόμη και την πρώην ερωμένη του;

Η απάντηση είναι: ο Φρανσουά Ολάντ.

Στις εκμυστηρεύσεις του σε δύο δημοσιογράφους της Le Monde, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να το πει αυτό…» («Un président ne devrait pas dire ça…»)

ο Φρανσουά Ολάντ επικρίνει την Δικαιοσύνη ως «έναν θεσμό δειλίας»

κρίνει ότι οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας της χώρας του χρειάζονται «bodybuilding στον εγκέφαλο»

κάνει λόγο για «πρόβλημα» με το Ισλάμ

λέει ότι υπάρχουν «πάρα πολλοί» μετανάστες στη χώρα

επιτίθεται στους διανοούμενους, που «δεν ενδιαφέρονται και τόσο για την ιδέα της Γαλλίας»

Και νά ‘ταν μόνο αυτά… Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτηρίζει «λαγουδάκι με μπαταρίες Duracell» τον προκάτοχό του στο αξίωμα και υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Νικολά Σαρκοζί, , το κόμμα των Πρασίνων «κακό σπυρί στον πισινό» και τους αντάρτες της Αριστεράς «συνονθύλευμα ηλιθίων».

Από τα βέλη του δεν ξέφυγε ούτε η πρώην σύντροφός του, η Βαλερί Τριερβελέρ. Την χαρακτήρισε «προδότρια», επειδή είπε ψέμματα ότι ο Ολάντ αποκαλούσε «ξεδοντιάρηδες» τους φτωχούς.

Τη μεγαλύτερη ζημιά, σύμφωνα με αρθρογράφους, την προκάλεσε, όμως, όχι κάποια απ’ τις μπηχτές του Ολάντ, αλλά η παραδοχή του ότι διέταξε προσωπικά την εξόντωση τεσσάρων εχθρών της Γαλλίας, πιθανώς εξτρεμιστές στη Μέση Ανατολή. «Στις μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να βγάζουν καπνούς», λένε…

Σε απόγνωση οι «σύντροφοι»

Οι σύντροφοί του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα – έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Σοκαρισμένοι οι βουλευτές είναι πεπεισμένοι ότι ο Ολάντ δεν έχει πια την παραμικρή ελπίδα επανεκλογής του τον ερχόμενο Μάιο, πόσο μάλλον να κατέβει ξανά υποψήφιος – ολοένα και περισσότεροι εμφανίζονται πλέον απρόθυμοι να τον στηρίξουν.

Ακόμη και στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης δυσκολεύονται να κρύψουν την απογοήτευσή τους. «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να το πει αυτό… Έχετε την απάντηση στον τίτλο. Ίσως είναι το μοναδικό πράγμα που είναι ενδιαφέρον στο βιβλίο», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Αϋρώ. Σκληρές κουβέντες, ασυνήθιστες για τον πρώην πρωθυπουργό, που σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στους εσωκομματικούς εχθρούς του Ολάντ…

Άλλοι είναι πιο ωμοί στις τοποθετήσεις τους. Για περισσότερους από έναν σχολιαστές το βιβλίο αγγίζει τα όρια της «πολιτικής αυτοκτονίας».

«Πώς μπορεί να μετατρέψει κανείς σε σωρό ερειπίων την προεκλογική του εκστρατεία, να γεμίσει με απογοήτευση τους φίλους του και με χαρά τους εχθρούς του, να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη θέση του;», αναρωτήθηκε η Le Monde. «Ο Φρανσουά Ολάντ βρήκε τη συνταγή…»

«Μα καλά, τι είχε στο μυαλό του;…»

Το βιβλίο που έγραψαν οι δημοσιογράφοι Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ βασίζεται σε 60 (!) συζητήσεις που είχαν τα τελευταία πέντε χρόνια με τον Γάλλο ηγέτη. Ο Ολάντ τους δεχόταν τακτικά στο Ελυζέ και συνομιλούσαν.

Προς υπεράσπισή του υποστηρίχθηκε ότι τα αμφιλεγόμενα σχόλια έγιναν πριν από πολύ καιρό και είναι εύκολο να αλλοιωθεί το νόημά τους όταν απουσιάζουν τα συμφραζόμενα. Το μόνο που προσπαθούσε -λένε στη φθίνουσα ομάδα των νομιμοφρόνων του- ήταν να είναι ένας «φυσιολογικός» πρόεδρος, που ανοίγει τις πόρτες του και παραθέτει τις σκέψεις του στον Τύπο.

Αλλά πολλοί Σοσιαλιστές, όπως παραδέχονται off the record, έχουν απηυδίσει με τη ναρκισιστική μαλθακότητα του ηγέτη τους. «Τι είδους ψυχολογική παρόρμηση τον ανάγκασε να ξοδέψει τόσο χρόνο εκθέτοντας τον εαυτό του σε δημοσιογράφους;», διερωτώνται. «Πώς μπορεί να είναι κανείς τόσο αφελής;»

Το βιβλίο βρίσκεται για πάνω από μία εβδομάδα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων στο Παρίσι κι η ζημιά είναι ήδη εμφανής: 78% των ερωτηθέντων σε τελευταία δημοσκόπηση χαρακτήρισαν λάθος του Ολάντ το ότι έδωσε αυτές τις συνεντεύξεις. Κι ακόμη μεγαλύτερο (86%) είναι το ποσοστό εκείνων που δεν θα ήθελαν να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στο Ελυζέ…

Μέχρι στιγμής ο Ολάντ δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του. Oι προκριματικές εκλογές στο Σοσιαλιστικό Κόμμα έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο κι ο πρόεδρος θα ανακοινώσει αν θα κατέβει εκ νέου υποψήφιος μετά τις προκριματικές της κεντροδεξιάς τον ερχόμενο μήνα.

Πηγή:iefimerida.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook