Εμπορικός Σύλλογος Χανίων: «Άμεση ανάκληση της απόφασης για τις Κυριακές – Να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο»

εμπορικός-σύλλογος-χανίων-άμεση-ανά-313933

Σε ξεσηκωμό για την περιφρούρηση της Κυριακάτικης αργίας καλεί τον εμπορικό κόσμο και τον Χανιώτικο λαό, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων. Ακόμη, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την πρόταση της δημοτικής αρχής για κήρυξη του συνόλου του δήμου Χανίων ως τουριστικής περιοχής, ζητά την άμεση ανάκλησή της και την συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Η ανακοίνωση

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων καταγγέλλει στον εμπορικό κόσμο και στον Χανιώτικο Λαό, την πολιτική επιλογή της Τοπικής Διοίκησης (Δήμοι Ν. Χανίων και Αντιπεριφέρεια Ν. Χανίων) να συμπορευτεί στις απαιτήσεις των πολυεθνικών και των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων , δίνοντας το «πράσινο φώς» να εφαρμοστεί το αντιλαϊκό νομοθετικό έκτρωμα της επέκτασης του ωραρίου σε τουριστικές περιοχές (ανοιχτά τα καταστήματα ως τις 11 το βράδυ, επτά μέρες την εβδομάδα για 32 εβδομάδες τον χρόνο!), κηρύσσοντας ως τουριστική περιοχή το σύνολο του Νομού Χανίων.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας είναι τμήμα της συνολικής πολιτικής της λεγόμενης απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, των ωραρίων που μόνο στόχο έχει να διευκολύνει και να προωθήσει την κυριαρχία των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο. Τα υπόλοιπα περί εξυπηρέτησης του τουρισμού και των καταναλωτών είναι λόγια για να μας «κοιμίζουν».

Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και η επταήμερη δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ χρησιμοποιείται και σαν ένα ακόμη «εργαλείο» βιολογικής εξόντωσης του διαθρωτικού προβλήματος, όπως μας χαρακτηρίζουν, των χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολουμένων εμπόρων και επαγγελματιών. Πρόκειται για μια προγραμματισμένη, μεθοδευμένη και προ πολλού καιρού αποφασισμένης οικονομικής εξαθλίωσης και εξόντωσης των μικρών εμπόρων – αυτοαπασχολουμένων.

• Είναι σκέτη κοροϊδία το επιχείρημα ότι θα τονωθεί η αγορά από την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Πότε η τόνωση της αγοράς και η «υπερπληθώρα» τουριστικού «προϊόντος» καλυτέρευσε την οικονομική κατάσταση των μικρών εμπόρων και των εργαζομένων στον Δήμο μας; Με τσακισμένους μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις για τους εργαζομένους ή με την φοροεξόντωση και καταλήστευση των μικρών εμπόρων που βιώνουμε καθημερινά; Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαλαλά για την ανάπτυξη, εμείς οι μικροί έμποροι γνωρίζουμε τι ανάπτυξη θέλουν: Λουκέτα και κατασχέσεις για τους μικρούς, κέρδη για τους μεγάλους. Και έχουν το θράσος και μιλάνε για τόνωση της αγοράς, εννοώντας την επιτάχυνση της εξόντωσης μας.

• Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι με το κυριακάτικο άνοιγμα στο σύνολο του , το μόνο που θα συμβεί, είναι να μεταφερθεί ο τζίρος από τα δεκάδες χιλιάδες μικρά και μεσαία καταστήματα των συνοικιών της πόλης και των γύρω δημοτικών ενοτήτων σε ελάχιστες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Θα εξαναγκάσουν στο άνοιγμα τους μικρούς εμπόρους οι οποίοι για να καταφέρουν να διατηρήσουν την πελατεία τους, θα συνθλιφτούν τελείως οικονομικά μέσω του ανταγωνισμού τους με τα μεγάλα πολυκαταστήματα .

• Εξαπατούν τους μικρούς εμπόρους των λεγόμενων τουριστικών περιοχών, ότι δήθεν θα ωφεληθούν από τον τουρισμό. ΛΕΝΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΨΕΜΑΤΑ. Το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των αλυσίδων SUPER MARKET για 52 Κυριακές το χρόνο θέλουν να εξυπηρετήσουν, με σκοπό αφενός να εντείνουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους γενικεύοντας την ελαστική εργασία και την απλήρωτη δουλειά, αφετέρου να «ξεμπερδέψουν» με τους μικρούς εμπόρους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Καλούμε τους συναδέλφους μικρούς εμπόρους να συσπειρωθούν στον Εμπορικό Σύλλογο για να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης , μονοπωλίων και των ντόπιων εκφραστών τους.

Τώρα πρέπει να δυναμώσουμε την κοινή δράση μαζί με τους εργαζόμενους στο εμπόριο, με το αγωνιστικό, ταξικό κίνημα των εργαζομένων.

Καλούμε την Τοπική Ομοσπονδία (ΟΕΒΕΝΧ),το Επιμελητήριο Χανίων (ΕΒΕΧ) το Εργατικό κέντρο Χανίων –εμποροϋπαλλήλους να συμπορευτούν με τα δίκαια αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.

Η κοινή δράση εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων και η οικοδόμηση της συμμαχίας τους είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της επίθεσης, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά.

Παλεύουμε για:

• Άμεση ανάκληση της απόφασης της Αντιδημάρχου Τουρισμού του Δήμου Χανίων, και να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χανίων.

• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια. Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook