Εμμένουν για απεργία στις πανελλήνιες

εμμένουν-για-απεργία-στις-πανελλήνιε-71469

mathites aithousaΚυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της έναρξης των πανελλαδικών οι χιλιάδες υποψήφιοι και οι γονείς τους θα μάθουν την οριστική απόφαση των καθηγητών για το ενδεχόμενο ή μη της κήρυξης επαναλαμβανόμενων απεργιών που απειλούν να «τινάξουν στον αέρα» τις εξετάσεις.

Η απόφαση για τις κινητοποιήσεις από την πλευρά της ΟΛΜΕ θεωρείται σχεδόν ειλημμένη. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης μετά από θυελλώδη και μαραθώνια σε διάρκεια συνεδρίαση χθες με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων με την μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών.

Ωστόσο, διαφωνίες σε επιμέρους και διαδικαστικά, όπως λένε οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, ζητήματα ανέβαλε την λήψη της οριστικής απόφασης για την Τετάρτη ή την Πέμπτη μετά το Πάσχα. Σύμπλευση απόψεων για τη διεξαγωγή απεργιών παρουσιάζεται τόσο στους κόλπους της προσκείμενης στη ΝΔ, ΔΑΚΕ, όσο και στους κόλπους των παρατάξεων της ΠΑΣΚ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την πλευρά των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, που πρόσκεινται στη ΝΔ., πρότειναν να ληφθεί η απόφαση με κάλπη και να ψηφίσουν οι καθηγητές, κάτι που προκάλεσε τη διαφωνία των συνδικαλιστών της παράταξης των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων, η πλειοψηφία των οποίων πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι καθηγητές αυτοί υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί η κάλπη να υποκαταστήσει τη γενική συνέλευση.

Αντιθέτως, τα μέλη του ΠΑΜΕ προτείνουν ηπιότερη μορφή κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία πριν τις εξετάσεις και συγκεκριμένα στις 14 και 15 Μαΐου, και αμέσως μετά γενική συνέλευση για να καθορισθεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

Στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ η ΔΑΚΕ (πρόσκειται στη ΝΔ.) έχει 3 έδρες, η ΠΑΣΚ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) έχει 3 έδρες, οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ) έχουν 2 έδρες, οι Παρεμβάσεις (πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) 1 έδρα και το ΠΑΜΕ (πρόσκειται στο ΚΚΕ) 2 έδρες.

«Κόκκινη γραμμή»

Αιτίες του νέου μετώπου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης με το υπουργείο Παιδείας είναι μια σειρά μέτρων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους εκπαιδευτικούς:

• Η αύξηση του ωραρίου απασχόλησης του εκπαιδευτικού προσωπικού, ακόμα και κατά 25%, μέτρο που προγραμματίζεται να ισχύσει από το Σεπτέμβριο.

• Η προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος που καθιστά υποχρεωτικές τις μεταθέσεις χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό για το υπεράριθμο διδακτικό προσωπικό.

• Η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, που –κατά τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης- μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απόλυση.

• Η προώθηση περίπου 10.000 απολύσεων αναπληρωτών από τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Παιδείας από την δική του πλευρά τηρεί αταλάντευτη στάση έναντι των αξιώσεων των εκπαιδευτικών υποστηρίζοντας ότι ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί.

Σοβαρές ενστάσεις για τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, διατύπωσαν η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευη Χριστοφιλοπούλου και ο γραμματέας του Τομέα Παιδείας του κόμματος, Δημήτρης Νικηφόρος, ο οποίοι συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι με στελέχη της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα γραφεία του Κινήματος. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι υποχρεωτικές μεταθέσεις, οι αποσπάσεις και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

 

Πηγή : real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook