Ελληνική απόβαση στο Βερολίνο με 56 ταινίες

ελληνική-απόβαση-στο-βερολίνο-με-56-ταιν-250064

«Έρχονται οι Έλληνες».

Με αυτόν τον τίτλο να συνοδεύει τη δεύτερη κατά σειρά διοργάνωσή του, 56 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ελληνικές καθώς και διεθνείς παραγωγές-συμπαραγωγές στο πρόγραμμά του, μια μεγάλη φωτογραφική έκθεση από τα γυρίσματα του Θόδωρου Αγγελόπουλου στη γερμανική μητρόπολη και τιμώμενο πρόσωπο τον Κώστα Γαβρά που θα είναι παρών στην τελετή έναρξης, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon από τις 18 έως τις 22 του μήνα.

Την έναρξη θα σφραγίσει η προβολή του αντιναζιστικού δράματος «Αμήν» (2002) του βετεράνου σκηνοθέτη. Στο πλευρό του θα είναι και ο πρωταγωνιστής του φιλμ, Ούλριχ Τουκούρ.

Ποιος είναι, όμως, ο φετινός στόχος των συντελεστών του φεστιβάλ το οποίο πλέον διοικεί η Σάντρα φον Ρούφιν (κόρη της Βίκυς Λέανδρος) έχοντας παραλάβει τη διευθυντική θέση από τον Αστέρη Κούτουλα; «Ποικιλομορφία, ζωηρές συζητήσεις, ταινίες που έχουν μια επιρροή, ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, δημιουργία νέων ιδεών, η σύνδεση πολιτισμών και ανθρώπων, διαφώτιση, διασκέδαση, το σπάσιμο των κλισέ και των στερεότυπων», μας λέει η Σάντρα φον Ρούφιν.

  • Η εικόνα της Ελλάδας

«Το φεστιβάλ συνεχίζει να είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Η ίδρυση του Hellas Filmbox Berlin το 2015 ήταν μια ευθεία ανταπάντηση στην καθολική και έντονα στρεβλή εικόνα της Ελλάδας που εξαπλώθηκε από το 2010 και κυριάρχησε στην αντίληψη μεγάλης μερίδας του γερμανικού κοινού», τονίζει η διευθύντρια του φεστιβάλ.

Σημειώνει, επίσης, ότι στο μεταξύ, οι αναφορές στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα έχουν σχεδόν εκλείψει ενώ τα ρεπορτάζ των γερμανικών εφημερίδων αφορούν κυρίως στο προσφυγικό πρόβλημα.

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα μυθοπλασίας περιλαμβάνει έξι ταινίες, τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη, το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, το «Silent» του Γιώργου Γκικαπέπα, το «Blind sun» της Τζόις Νασαουάτι, την «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη και τις «Εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου.

Στην τελετή λήξης θα προβληθεί το «Ενας άλλος κόσμος» με τον σκηνοθέτη Χριστόφορο Παπακαλιάτη παρόντα.

Το ειδικό αφιέρωμα του προγράμματος αφορά στους Εβραίους της Ελλάδας υπό τον τίτλο «Εβραϊκή ιστορία και κουλτούρα της Ελλάδας» με ταινίες όπως το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη, το «Φως πυκνώνει» της Λυδίας Κώνστα, που ακολουθεί την πορεία εννέα καλλιτεχνών στους τόπους του πόνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το «Trezoros: The lost Jews of Kastoria», ντοκιμαντέρ των Λόρενς Ρούσο και Λάρι Κονφίνο για τους Εβραίους της Καστοριάς και το «Πορτρέτο του πατέρα σε καιρό πολέμου» του Τίμωνα Κουλμάση, για τον πατέρα του δημιουργού, που απεικονίζει τη λειτουργία του Γερμανικού Επιστημονικού Ινστιτούτου ως καταφυγίου αντιστασιακών φοιτητών. «Το σκεπτικό ήταν να παρουσιαστούν αυτές οι ταινίες στο Βερολίνο επειδή πρόκειται για ένα κομμάτι των ελληνογερμανικών σχέσεων το οποίο ανήκει στην ιστορία μας.

Ειδικά σε μια πόλη με ιστορικό παρελθόν όπως το Βερολίνο, η πρόσβαση σε αυτό το σχεδόν άγνωστο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας είναι σημαντική και αναγκαία», σχολιάζει η υποδιευθύντρια του φεστιβάλ και υπεύθυνη του αφιερώματος, Ελενα Νικοπολίτου-Diesbach.

Το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα, όσο κι αν επηρέασε ψυχολογικά τους ανθρώπους της διοργάνωσης, δεν άλλαξε τίποτα στον προγραμματισμό τους σχετικά με τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν (ανάμεσά τους και μια ανοιχτή συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη με τον Κώστα Γαβρά, τον Ελβετό Ντάνι Λεβί, τον Τίμωνα Κουλμάση και την Ανζελίκ Κουρούνη με θέμα «Πολιτικός κινηματογράφος, ξεπερασμένος σήμερα ή πιο σημαντικός από ποτέ;»).

«Είναι παράξενο αυτό που συμβαίνει στο Βερολίνο από την επίθεση και μετά», μας περιγράφει η Σάντρα φον Ρούφιν. «Εκεί που αισθάνεσαι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, να είσαι πιο προσεκτικός, πιο συνετός, πιο φοβισμένος, συμβαίνει το αντίθετο. Ενας συνδυασμός ανυπακοής, ηρεμίας και ψυχρού δυναμισμού που έχουν οι Βερολινέζοι. Είναι μια συμπεριφορά ανάμεσα στο »όχι δεν συμβαίνει σ’ εμάς» και στο »fuck you». Οπότε όχι, οι αποφάσεις μου για το φεστιβάλ δεν επηρεάστηκαν από την επίθεση».

  • Έκθεση για τον Αγγελόπουλο

Την ερχόμενη Τρίτη επανέρχεται στο Box Freiraum στο πλαίσιο του φεστιβάλ η έκθεση «Faces and spaces» με φωτογραφίες της Νέλλης Τραγούστη από τις ημέρες που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε στη Γερμανία, και κυρίως στο Βερολίνο, την τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του «Η σκόνη του χρόνου» (2008). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 του μήνα.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook