Ελλάδα: Δεκαετίες πίσω λόγω περικοπών – αύξηση 43% στη βρεφική θνησιμότητα

ελλάδα-δεκαετίες-πίσω-λόγω-περικοπών-105076

moro2-660Δεκαετίες πίσω έχουν φέρει την Ελλάδα οι περικοπές, στις οποίες έχει προχωρήσει στο σύστημα υγείας η ελληνική κυβέρνηση κατά τις επιταγές της τρόικας, καθώς το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας έχει εκτοξευθεί κατά 43% από το ξέσπασμα της κρίσης. Τα παραπάνω δήλωσε, σύμφωνα με το EurActiv.com, o Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προηγούμενη Τετάρτη (5/3).

Ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε πως οι πολιτικές λιτότητας, τις οποίες υπαγορεύει στην Ελλάδα η τρόικα, έχουν επιδεινώσει το κοινωνικοοικονομικό σύστημα της χώρας σε επίπεδα πρωτοφανή από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, από την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας ο ρυθμός της βρεφικής θνησιμότητας έχει αυξηθεί κατά 43%.

xatzimarkakisΣτην ομιλία του, ο κ. Χατζημαρκάκης υπογράμμισε ότι αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει στην τρόικα να κάνει στην Ελλάδα αντίκειται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο πάνω σε δύο εκθέσεις όσον αφορά στην πολιτική της τρόικας. Η μία έκθεση έχει να κάνει με τα οικονομικά ζητήματα, ενώ η δεύτερη αγγίζει τις κοινωνικές πτυχές των προγραμμάτων.

Πρόσφατα, έρευνα που είχε δημοσιευθεί στη διεθνούς κύρους ιατρική επιθεώρηση The Lancet είχε τονίσει τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες που είχαν στο σύστημα υγείας οι μεγάλης έκτασης περικοπές. Σύμφωνα με την έρευνα, το ελληνικό σύστημα υγείας είχε όντως σοβαρή ανάγκη μεταρρύθμισης ήδη πριν την κρίση, λόγω διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας κλπ., όμως το μέγεθος και η ταχύτητα των αναγκαστικών αλλαγών που έχουν επιβληθεί, έχει περιορίσει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

Ο επικεφαλής της έρευνας Αλέξανδρος Κεντικελένης, κοινωνιολόγος του King’s College στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είχε πει εξάλλου πως ότι από την έρευνα συνάγεται πως «ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων χάνουν την πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω των περικοπών του προϋπολoγισμού και της ανεργίας».

Πηγή: euronews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook