Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ένας από τους 8 Τούρκους «πραξικοπηματίες»

ελεύθερος-με-αυστηρούς-περιοριστικο-678859

Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους για λόγους δημοσίου συμφέροντος θα αφεθεί ένα εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, καθώς το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας έκανε σήμερα εν μέρει δεκτή την αίτηση του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων με την οποία είχε χορηγηθεί άσυλο στον εν λόγω Τούρκο αξιωματικό.

Υπενθυμίζεται ότι στον επίμαχο Τούρκο αξιωματικό είχε χορηγηθεί άσυλο αλλά η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου ανακλήθηκε προσωρινά με διαταγή της πρόεδρου Εφετών Ευγενίας Μυλωνοπούλου, μετά από αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, πλέον της αίτησης αναστολής έχει καταθέσει και αίτηση ακύρωσης της ίδιας απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών, η οποία θα συζητηθεί την 4η Μαΐου 2018 στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, με την υπ΄ αριθμ.97/2018 απόφασή της διατάσσει σήμερα την κυβέρνηση, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλειας του ΣτΕ για το ίδιο θέμα -που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο- στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου να:

1) να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα,

2) να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και

3) να του επιβληθεί η υποχρέωση εμφανίζεται καθημερινά στο Αστυνομικό Τμήμα διαμονής του.

Υπογραμμίζει ακόμη η Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει παν έτερον αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα ισοδυναμούν με κατ΄ ουσία κράτηση αυτού».

Παράλληλα, αναφέρει η Ολομέλεια ότι σε περίπτωση μη τήρησης των διατασσομένων μέτρων και περιορισμών το ΣτΕ δύναται ανα πάσα στιγμή, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως, να ανακαλέσει την σημερινή απόφασή του.

Σε άλλο σημείο της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται ότι «η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 η οποία αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων».

Ακόμη, στην απόφαση σημειώνεται ότι «αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης ( χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτώμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης».

Επίσης οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται το γεγονός ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια δεν «δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους». Επικαλείται μάλιστα απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου «τις θυσίες εκείνου ευσπλαχνίζεται τον ικέτη οι Θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άνδρα».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ακόμη ότι δεν είναι δυνατή στο συγκεκριμένο Τούρκο αξιωματικό «η επιβολή του στερητικού της ελευθερίας μέτρου της κρατήσεως (ου περιορισμού του σε ειδικό χώρο) ή της παρατάσεως της ήδη επιβληθείσης σε αυτόν κρατήσεως, η οποία επιτρέπεται να επιβληθεί υπό προϋποθέσεις μόνο σε εκείνους οι οποόοι δεν έχουν εισέτι αναγνωρισθεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού έχει πραγματοποιήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δια του προέδρου του Δημήτρη Βερβεσού.

Αναγκαίο είναι να αναφερθεί ότι η οποία απόφαση του ΣτΕ εκδοθεί (επί της κυρίας αίτησης-προσφυγής που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο) για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στου το ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Ωστόσο, οι 7 υπόλοιποι Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών καθώς σε αυτούς δεν έχει χορηγηθεί μέχρι στιγμής άσυλο από την αρμόδια επιτροπή.

Πάντως, ότι και να γίνει μέσα στον ερχόμενο Μάιο λήγει το ανώτατο όριο κράτησής τους (18μήνο).

Ιστορικό

Όπως είναι γνωστό η υπόθεση ήταν να ζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Όμως, οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υπέβαλαν αίτημα στο ΣτΕ για να εκδικαστεί εκεί ως πρότυπη δίκη, έτσι ώστε αφενός να φύγει η υπόθεση από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, λόγω των παραιτήσεων, κ.λπ., αλλά και οποία απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να καταλαμβάνει και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς. Πράγματι, το αίτημα των συνηγόρων έγινε δεκτό από το ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου χορήγησε άσυλο στον Suleyman Ozkaynakcim και αμέσως το Μαξίμου κατέθεσε σε Αστυνομικό Τμήμα αίτηση με την οποία ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής για να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου, ενώ κατέθεσε και αίτηση αναστολής όπως και αίτηση ακύρωσης (κύρια προσφυγή).

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και η πρόεδρος του Ευγενία Μυλωνοπούλου η οποία ήταν παράλληλα και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου και οδήγησε το συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου και πάλι κρατούμενο.

Στην συνέχεια η Ευγενία Μυλωνοπούλου παραιτήθηκε από την υπόθεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, όπως επίσης παραιτήθηκε και από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου, αλλά παρέμεινε ενεργώς η προσωρινή διαταγή της με την οποία οδηγήθηκε εκ νέου ως διοικητικός κρατούμενος ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου.

Έτσι, την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανέλαβε η Μαρία Γκότση αλλά μετά τον ελιγμό των συνηγόρων του Τούρκου αξιωματικού, η υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο αναβλήθηκε.

Πάντως, όπως έλεγαν σήμερα δικαστές η απόφαση της Ολομέλειας αποτελεί πλήγμα για το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο δια της Ευγενίας Μυλωνοπούλου, διέταξε την κράτηση του Τούρκου αξιωματικού.

Τέλος, οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Ασύλου στις οποίες εκκρεμούν ακόμη οι αιτήσεις ασύλου των υπολοίπων επτά Τούρκων αξιωματικών, αποφάσισαν να μην δημοσιεύσουν καμία απόφαση για χορήγηση ή μη ασύλου, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της αίτησης του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook