«Ελευθέριος Βενιζέλος – Ελλάδα, Βαλκάνια, Ευρώπη» | Παρουσίαση στο Βελιγράδι

ελευθέριος-βενιζέλος-ελλάδα-βαλκά-120049

venizelos.veligradiΌπως ανακοινώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Εστία Βελιγραδίου) παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, στις εγκαταστάσεις του στο Βελιγράδι, το βιβλίο «Ελευθέριος Βενιζέλος – Ελλάδα, Βαλκάνια, Ευρώπη», του εκδοτικού οίκου Zavod za udžbenike. Για το βιβλίο μίλησαν:

▪ ο Dragoljub Kojčić, εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου,

▪ ο Δρ Dušan T. Bataković, διευθυντής του Βαλκανικού Ινστιτούτου της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και

▪ ο κ. Νίκος Τσιτσιμελής, πολιτιστικός σύμβουλος.

Η έκδοση αυτή, έργο του Γενικού Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικολάου Παπαδάκη, μεταφρασμένο στη σερβική γλώσσα, αναλύει και τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους ο Βενιζέλος, ακόμα και σήμερα, αποτελεί σύμβολο και ίνδαλμα του σύγχρονου ελληνισμού. Πολλά μνημεία, προτομές και αγάλματα, ανεγέρθησαν με πρωτοβουλία κυρίως ιδιωτικών φορέων, ως

ένδειξη ευγνωμοσύνης στον εθνάρχη, που η μνήμη του παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα. Υπήρξε ηγέτης ενός δημοκρατικού και μεταρρυθμιστικού λαϊκού κινήματος, στο πλαίσιο του οποίου οργάνωσε κρατικούς και κοινωνικούς θεσμούς που παραμένουν ενεργοί ως τις μέρες μας. Οι σύγχρονοί του τον αναγνώρισαν ως πολιτικό παγκοσμίου κύρους, που, από τότε ήδη, κατανοούσε τη σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το γεγονός ότι πολύ κοντά στο κέντρο του Βελιγραδίου βρίσκεται οδός που φέρει το όνομα του Ελευθέριου Βενιζέλου αποτελεί απόδειξη των σχέσεων εκτίμησης και φιλίας που είχε η Σερβία προς τον Εθνάρχη. Στις πιο δραματικές στιγμές που έζησε η Σερβία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Βενιζέλος αντιτάχθηκε στην πολιτική του βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου και υπερασπίστηκε την τήρηση της συμφωνίας με την Σερβία. Είναι γνωστή η φράση του: «Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να κάνει μια τόσο μεγάλη ατιμία όπως είναι η προδοσία προς την Σερβία για λόγους εδαφικού συμφέροντος».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook