Ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας θέλει ο Ντράγκι

ελάφρυνση-του-χρέους-της-ελλάδας-θέλε-293994

Σαφή θέση υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, εάν η Ελλάδα είναι συνεπής στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, παίρνει μετά την Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

Ο Μάριο Ντράγκι,, αφού επισημαίνει ότι «έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά, με την τρέχουσα βιωσιμότητά του», προσθέτει πως «θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του χρέους».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα καλεί την Αθήνα να αναλάβει την κυριότητα του τρέχοντος προγράμματος, προειδοποιεί ότι η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μόνο εφόσον εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και βρίσκει την ευκαιρία να στείλει ένα προσωπικό μήνυμα «ελπίδας και αποφασιστικότητας», όπως λέει, προς τον ελληνικό λαό: «Μην αφήσετε να σας κυριεύσει ξανά η απόγνωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης η επισήμανση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τη σημαντική πρόκληση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Καθιστά σαφές πως τα προαπαιτούμενα ποσά θα απελευθερωθούν μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση και το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί οι απαιτήσεις της σε σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμένος έλεγχος ποιότητας και η άσκηση προσομοίωσης.

Αναφορικά με το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι «δυο στοιχεία θα είναι σημαντικά τους επόμενους μήνες. Το πρώτο είναι αυτό που μόλις ανέφερε: ισχυρή κυριότητα του προγράμματος και αποφασισιτκότητα για την εφαρμογή του. Το δεύτερο αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα βιωσιμότητα του χρέους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ «η ελάφρυνση αυτή δεν θα είναι αξιόπιστη αν δεν συνοδεύεται από το πρώτο στοιχείο. Είναι καίριας σημασίας η κυβέρνηση, καθώς ο λαός, να ταυτιστεί με τους στόχους του προγράμματος, δηλαδή την επαναφορά της ανάπτυξης, της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ο Μάριο Ντράγκι πάντως εξαπολύει και προειδοποιητικές βολές προς την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «Με το να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι εξαναγκάζεται από εξωτερικές δυνάμεις να προβεί σε πράξεις είναι σαν να αυτοαναιρείται, καθώς οι Έλληνες πολίτες που θα κληθούν να κάνουν κάποιες θυσίες βραχυπρόθεσμα θα ρωτήσουν την κυβέρνησή τους “Γιατί;” – “Γιατί να το κάνουμε αυτό, αν εσείς οι ίδιοι δεν το πιστεύετε;”».

Παράλληλα, εκφράζει αισιοδοξία για την παρούσα χρονική συγκυρία ως προς το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους λέγοντας ότι «αυτή είναι μια χρόνια πρόκληση που ανακύπτει στο πλαίσιο προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί και αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με διεθνή όργανα. Γι’ αυτό θέλω να επαναλάβω ότι η ανάληψη της κυριότητας είναι σημαντική. Η κυριότητα και η συμμόρφωση θα προσδώσουν αξιοπιστία στην ελάφρυνση του χρέους, με δεδομένες κυρίως τις οικονομικές εξελίξεις τους τελευταίους 10-12 μήνες».

Λαγκάρντ «άδειασε» τον Ντάισελμπλουμ

Νέο «χτύπημα» κατά της ελληνικής οικονομίας από την Κριστίν Λαγκάρντ. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε από την Λίμα του Περού, ότι σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί το «πλαφόν» του 15% στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, απαντώντας έτσι στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως τόνισε η ίδια, το Ταμείο είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα θα κινείται σε δύο «πόδια». Το ένα είναι ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το ασφαλιστικό, την τραπεζική διακυβέρνηση και άλλες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Ταμείου να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές είπε: «Με κίνδυνο να επαναλαμβάνομαι, η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει… Είμαστε σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι να συμμετάσχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα, υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα κινείται σε δύο πόδια, το ένα δυνατές και σε βάθος διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως στο ασφαλιστικό σύστημα, την τραπεζική διακυβέρνηση και άλλες μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε απαραίτητες ότι είναι απαραίτητες για οικονομική ισχύ και οικονομική κυριαρχία».

ESM: Παράθυρο για λύση στο ζήτημα του χρέους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ESM να δανειστεί με 30ετές ομόλογο, ώστε στη συνέχεια να δανείσει την Ελλάδα, αφήνει για πρώτη φορά υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Ο λόγος για τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ESM Κριστοφ Φράνκελ, ο οποίος μιλώντας στην «Boersen-Zeitung», είπε σχετικά:

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα 30ετές ομόλογο σε ένα μεταγενέστερο στάδιο. Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη διάρκεια δανεισμού του ESM είναι 10 χρόνια, αν και ο EFSF έχει ήδη εκδώσει ομόλογα 30ετίας. Δεν υπήρχε ανάγκη να δανειστούμε για πάνω από 10 χρόνια στο ισπανικό και το κυπριακό πρόγραμμα. Όμως για την Ελλάδα θα χρειαστούμε μεγαλύτερες λήξεις».

real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook