Εκτός «παιχνιδιού» τα Χανιά για τα υδροπλάνα;

εκτός-παιχνιδιού-τα-χανιά-για-τα-υδρ-80373

YDROPLANAΣτο διαδικαστικό κομμάτι βρίσκεται ο φάκελος για το υδατοδρόμιο Σούδας από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Χανίων. Ειδικότερα, εκκρεμεί η σύνταξη και ολοκλήρωση του σχετικού φακέλου, προκειμένου να υποβληθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας, κάτι που αναμένεται περί τις αρχές Μαρτίου.

Το πιο χρονοβόρο κομμάτι είναι αυτό της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που διαχειρίζεται το ΥΠΕΚΑ.

Ηδη το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε και επίσημα ποιες είναι οι ενδιαφερόμενες περιοχές που έχουν καταθέσει τις σχετικές αιτήσεις.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων Κώστας Μπροκαλάκης, σημειώνει πως η όλη διαδικασία βρίσκεται στη σύνταξη του φακέλου που θα υποβληθεί στο Υπουργείο.

«Από τις 19 Δεκεμβρίου έχουμε αποφασίσει για την ανάδοχο εταιρία, ωστόσο, δε μπορεί να υπογραφεί η σχετική σύμβαση μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Λιμενικού Ταμείου Χανίων από το Υπουργείο και να εγκριθούν οι αποφάσεις της Λιμενικής Επιτροπής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης», σημειώνει ο κ. Μπροκαλάκης.

Ηδη, η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου στην έκδοση εγκυκλίου με τίτλο «Ίδρυση και Λειτουργία Υδατοδρομίων» που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 5 Φεβρουαρίου.

 Στόχος είναι να ενημερώσει σχετικά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προϋποθέσεις που εμπίπτουν στις θεσμικές αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας, στο πλαίσιο εξέτασης αιτήσεων αδειοδότησης ή μεταβίβασης αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων.
Το θέμα των υδατοδρομίων πάντως είναι συναρμοδιότητα των υπουργείων Ναυτιλίας και Μεταφορών τα οποία φαίνεται ότι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση των πλάνων που έχουν.Από αυτά τα πλάνα φαίνεται πως απουσιάζουν -προς το παρόν- τα Χανιά, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί οργανισμοί λιμένων και λιμενικά ταμεία έχουν ζητήσει αδειοδότηση για τη λειτουργία υδατοδρομίων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας έχει ζητήσει ήδη την αδειοδότηση τεσσάρων υδατοδρομίων, στην Κέρκυρα, στους Παξούς, στην Ερεικούσα και στους Οθωνούς.
Επίσης άδεια έχουν ζητήσει οι Οργανισμοί Λιμένων Πατρών, Λαυρίου, Ηρακλείου, Βόλου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκύρου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου.Όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των υδατοδρομίων οι Οργανισμοί Λιμένων θα μπορούν να προχωρήσουν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση μισθώματος της χρήσης τους έπειτα από διαγωνισμό σε οποιαδήποτε εταιρεία που έχει την ανάλογη εμπειρία και γνώση.Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Φακιδάρη, εκπρόσωπο μίας εκ των ενδιαφερομένων εταιριών (Υδροπλάνα Ελλάδος ΑΕ), η οποία θα δραστηριοποιηθεί σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, «τα Χανιά ουσιαστικά αυτοαποκλείονται της διαδικασίας λόγω της καθυστέρησης… να καθαρογραφεί η απόφαση και η εταιρία δεν πρόκειται να ασχοληθεί περαιτέρω με το θέμα φέτος, αφού χρειάζεται ένας εύλογος χρόνος προετοιμασίας. Από τις 7 Ιανουαρίου με επιστολή μας έχουμε ζητήσει από το Λιμενικό Ταμείο να μας ενημερώσει για την πορεία της αξιολόγησης των δύο προτάσεων που έχουν υποβληθεί»
ydroplana-rethymno_450x225
Πηγή: neatv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook